UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-10-19 07:29

Kifelé a gödörből

Egy nap „pótszabit” vett ki az iskolából, mert megfázott a repülőn a spanyolországi túráról hazatérőben. Ráfért a pihenő a MOL Alapítvány által támogatott Lakotár Hannára, aki a mögöttünk hagyott héten nemzetközi tornát nyert: a kőszegi bokszklub kötelékébe tartozó 17 esztendős versenyző a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tizenegyedikes diákjaként a legkiválóbbak közé tartozik az iskolapadban is.

Jancsó Kornél − utanpotlassport.hu A spanyolországi tornagyőzelem nagyon kellett Lakotár Hannának. Gyógyír volt számára, hogy az augusztusi budapesti ifjúsági világbajnokság után ismét kötelek közé lépve három remek győzelmet aratott, és lett meggyőző teljesítménnyel első az 54 kilogrammosok kategóriájában. Aki nem követte figyelemmel a Duna Arénában történteket, annak kedvéért felidézzük: elsőéves ifiként, kétszeres junior Európa-bajnoki bronzérmesként indult csatába az egy korosztállyal idősebbek magyarországi világversenyén, de már a nyitómeccsén botlott. Igaz, legyőzője sem volt akárki: az ökölvívásban nagyhatalomnak számító Oroszország csapatának egyik legjobbja, Ljubov Sarapova ütötte el a továbbjutástól.

Lakotár Hanna a rosszul sikerült budapesti ifi vb után már előre tekint
Lakotár Hanna a rosszul sikerült budapesti ifi vb után már előre tekint
„A vereség nagyon elrontotta a nyaramat, amely pedig sokat ígért számomra. Remekül felkészültem, s a két Eb-bronz után a vb-n is dobogóra akartam állni, különösen, hogy idehaza volt a világbajnokság” – révedt el a közelmúlt történéseiben, majd kritikusan megjegyezte: – „A hazai környezet azonban nem feldobott, hanem inkább görcsössé tett. Nyilván hatott rám, hogy a korábbi két meccsünket ő nyerte, és most jobb is volt. Viszont én meg bokszolhattam volna jobban, mert tudom, képes vagyok a legyőzésére”. De csak akkor, ha minden stimmel nála, ha fejben és lélekben is teljesen ott van a ringben. Ezúttal azonban nem volt minden a helyén. „Nem éreztem magam komfortosan a szorítóban, kicsit szétestem, lehet, a tét miatt is. Mindenáron le akartam győzni két vereség után, de amikor sor került a meccsre, elvesztettem a fonalat, végig éreztem, hogy csak sodródom az árral, nem én irányítottam… Így aztán kudarc lett a vége, kiestem. Harmadszor is legyőzött, de muszáj kievickélnem ebből a gödörből. Úgy érzem, a teljes kilábalásban sokat segíthet a válogatott sportpszichológusa, kár, hogy vele csak a vb után tudtuk megkezdeni a közös munkát.” A mentális felkészítéssel foglalkozó szakember a spanyolországi túrán is ott volt vele, s akár az első kedvező jelnek is lehet tekinteni, hogy Hanna a régi magabiztossággal, remek boksszal rukkolt ki a vb utáni első fellépésén. Nyoma sem volt a budapesti negatív élménynek. „Jól éreztem magam, felszabadult voltam, jólesett a boksz. Egyik meccsem sem volt könnyű, kicsit bennem volt még a budapesti vb, hiányzott a lazaság, de aztán egyre jobb lett, a második mérkőzésemtől már nem izgultam.” A folytatás?  Idei és távolabbi célok? „Még a november eleji magyar bajnokság van vissza, szeretném megnyerni. Aztán jöhet 2019, még jövőre is ifi leszek. Bízom benne, hogy jobb év lesz az ideinél. Pontos menetrend nincs, ha jól tudom, szeptemberben jön a fő feladat, a korosztályos Európa-bajnokság, ott kell kiválóan szerepelnem, ha már Budapesten nem sikerült…” Hanna felkészülését nemcsak a szakemberek, hanem a MOL Alapítvány is segíti. „Eleve úgy adtam be a pályázatomat, hogy sportszervásárlásra kérem a pénzt, miután előzetesen összeírtam, hogy mire van szükségem: bokszkesztyűre, edzőcipőre, edzőruhára. Ezeket a felszereléseket tudom megvenni abból a pénzből, amit kaptam. Nagy segítség ez, ráadásul a támogatással mást is nyertem, például a gyakoribb médiamegjelenéseimet is ennek köszönhetem.” További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.