UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-10-29 17:35

Megfeleltek az elvárásoknak

A szokatlan lebonyolítás mellett is sikeresnek értékelte az atléták Buenos Aires-i szereplését Lengyák György utánpótlás-referens. A 16 kvótaszerző közül tizenegyen jutottak be az első tízbe, sőt két ezüstérmet is szereztek.

UP-infó - utanpotlassport.hu „A magyar csapat sikeres volt, nemcsak a nagy létszámú kvalifikáció miatt, hanem azért is, mert jól alkalmazkodott a különös versenyrendszer furcsaságaihoz, és teljesítménye is az elvárásoknak megfelelően alakult” – értékelte Lengyák György, az atlétikai szövetség  utánpótlásért felelős referense a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián elért eredményeket. Argentínában tizenhat magyar atléta mérettetett meg, közülük tizenegyen bejutottak az első tizenkettőbe, vagyis klasszikus lebonyolítás mellett finalistáknak számítanának. Az ifjúsági olimpián azonban két, döntők nélküli, azonos értékelés alá eső versenykör alapján számítottak összesített végeredményt. A legjobban a távolugró Endrész Klaudia és a 400 méteres gátfutásban induló Huller Dániel szerepelt.

Huller Dániel és Endrész Klaudia a Buenos Aires-i ezüsttel Fotó: Lengyák György
Huller Dániel és Endrész Klaudia a Buenos Aires-i ezüsttel Fotó: Lengyák György
„Titokban Klaudiától érmet vártam, hiszen ebben az évben már két világversenyen is a döntőbe került. Edzője Házi Éva és Klaudia is nagyon bízott benne, éppen ezért a versenyt megelőző edzéseken a futóiskola és ugróiskola gyakorlatok minden mozdulatát nagy odafigyeléssel és szinte tökéletesen hajtotta végre” – elemezte Endrész Klaudia felkészülését az atletika.hu-n megjelent beszámolójában Lengyák György. „Az utolsó sorozat nagy izgalmat hozott. Klaudia 626 centimétert ugrott, ezzel behozta az összesített versenyben vezető osztrák leányt, sőt az abszolút nagyobb ugrásával meg is előzte. Utolsóként ugrott a belga Beernaert, aki  587-tel addig csak a nyolcadik helyen állt. A 180 cm magas leány túlugrotta Klaudiát, és összesítésben egy centiméterrel megelőzte. Ki tudja, hogy végződött volna a verseny, ha a normál IAAF (a nemzetközi szövetség - a szerk.) szabályai szerint rendezik?!” – tette fel a költői kérdést a szakember, aki Huller Dániel ezüstérmes futására is kitért. „Az atlétikát szeretők és a szakemberek is Danitól várták  az egyik érmet. Nem csalódtunk benne. Buenos Airesbe elutazástól kezdve, az átálláson keresztül, mindent nagyon tudatosan átgondolva végzett. Ebben nagymértékben segítette őt egyik edzője, Maracskó Pál, aki a magyar csapat tagjaként érkezett az argentin fővárosba. Már első futása után futamgyőztesként hagyta el a pályát, és a két futam összesítésében a harmadik helyen várta a folytatást” – idézte fel a történteket Lengyák. „A második versenyen a négyes pályán nagy lendülettel kezdett, de a megszokottól eltérő lábra jött ki az első gát. A célegyenesbe még ötödiknek fordult Dani, de jól ismert küzdésével egyre feljebb ment, és a célban már utolérte a második helyezett dél-afrikai futót, akit végül pályaelhagyás miatt ki is zártak. Dani legjobb európaiként megérdemelten lett második összesítésben a látszatra is erősebb alkatú japán versenyző mögött.” A sportolókra lebontott teljesítményekről ITT lehet még többet olvasni. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.