UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-10-30 07:26

Nincs pihenés

Nem akármilyen időszakon megy keresztül a Mol Alapítvány 17 esztendős támogatottja, Özbas Szofi. A Ceglédi VSE cselgáncsszakosztályának 63 kilogrammos versenyzője aranyérmet szerzett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, másfél hétre rá pedig már a Bahamákon lépett tatamira a junior-világbajnokságon. A sorozatterhelés azonban ezzel még közel sem ért a végéhez…

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Özbas Szofi 2017-ben ifjúsági Európa-bajnok lett Kaunasban az 52 kilogrammosok mezőnyében. Az idei évnek 57 kilósként vágott neki, de edzőjével – a 2007-ben Mol Tehetséggondozásért Díjjal kitüntetett Bíró Norberttel – úgy döntöttek, hogy az ifjúsági olimpia miatt érdemes feljebb menni a 63 kilogrammosok közé, hiszen a játékok cselgáncsprogramjában csupán minden második súlycsoport szerepel. Szofi tehát úgy indult az összes megméretésen, hogy két kategóriával nehezebb versenyzők mellett kellett helytállnia.

Arany pillanat: Özbas Szofinak ezért éri meg ennyit dolgozni  Fotó: Szalmás Péter/MOB
Arany pillanat: Özbas Szofinak ezért éri meg ennyit dolgozni Fotó: Szalmás Péter/MOB
A Ceglédi VSE dzsúdósa ennek ellenére remekelt az Európa-kupa-sorozatban, majd az ifjúsági kontinensviadalon a dobogó harmadik fokára állt fel. Ezt követően Ázsiába utazott, ahol további két kvalifikációs viadalon vett részt. A kvótája nem forgott veszélyben; egyértelmű volt, hogy utazhat Argentínába. A 17 éves lány szeptember közepén részt vett a junior Európa-bajnokságon is, amely a rendkívül sűrű programban is kiváló felkészülési lehetőséget kínált. Aztán jöhetett Buenos Aires, no meg az ifjúsági ötkarikás játékok. „Bemelegítésként” a kanadai Rachel Krapmant győzte le a negyeddöntőben, majd jött a legnehezebbnek ígérkező feladat a holland Marin Visser ellen. A két dzsúdós kétszer is találkozott egymással az idén. Májusban, a kolozsvári Európa-kupa-versenyen Szofi nyert, júniusban viszont a korosztályos kontinensviadalon a holland visszavágott, és végül meg is nyerte az Eb-t. Ezúttal azonban a magyar lány magabiztosan győzött. Özbast a folytatásban sem lehetett megállítani; az elődöntőben az Európa-bajnoki bronzérmes belga Alessia Corraót múlta felül, míg a fináléban a tunéziai Mariem Hlifivel bánt el – aranypont döntött az elsőségről. „Mielőtt kiutaztam, rengetegen kérdeztek a várakozásaimról, de próbáltam ettől elvonatkoztatni, és csak arra koncentráltam, hogy megnyerjem az olimpiát – mondja Szofi. – Csak magamra fókuszáltam, nem érdekelt, kivel kell szembenéznem, győzni akartam. Felfoghatatlan, hogy ez sikerült, teljesen más érzés volt felállni a dobogó tetejére Argentínában, mint bármely más versenyen. Ilyenkor érzem, hogy megéri az a rengeteg munka, amit a sportba fektetek.” Özbas Szofi meg sem tudta várni a játékok záróünnepségét, hiszen utazott tovább a Bahamákra, ahol a juniorok világbajnokságán szeretett volna bizonyítani, a születésnapján. Két győzelemre két vereség jött – és egy hetedik hely. „A fáradtság miatt képtelen voltam tökéletesen összpontosítani. Mintha a testem cserben hagyott volna. Másfél héten belül lehetetlen két világversenyen ugyanúgy teljesíteni” – összegzett Özbas. A hazaérkezése után sem tudott pihenni, az ifjúsági csapatbajnokságon kellett helytállnia, november elején pedig a győri U23-as Eb-n dzsúdózik. Nem sok ez kicsit? „De, nagyon. Nem számoltam a csb-vel, azt hittem, kifújhatom magam végre. Talán majdaz őszi szünetben” – mondja az ifjú bajnok, akinek a Mol Alapítvány eszköztámogatása is segít abban, hogy elhasználódott sportfelszereléseit mihamarabb pótolja. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.