UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-11-06 08:46

Parádésan eveztek

A Buenos Aires-i ifjúsági olimpiával befejeződött a kajak-kenusok idei versenyidénye. Fiataljaink parádésan szerepeltek a korosztályos világversenyeken – a 2018-ban történteket az utánpótláskorúak szövetségi kapitányával, Makrai Csabával elevenítettük fel.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu Makrai Csaba februárban vette át a kajak-kenuzó fiatalok szövetségi kapitányi posztját 1992 olimpiai bajnokától, Dónusz Évától.  Első komolyabb megméretése vezetőként a barcelonai ifjúsági olimpiai kvalifikációs verseny volt, amelyen nem voltak egyszerű helyzetben a sportolók, mivel a síkvíz mellett szlalomban is bizonyítaniuk kellett.

Kiss Ádám arany-, Gönczöl Laura pedig ezüstérmes lett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián Forrás: kajakkenusport.hu
Kiss Ádám arany-, Gönczöl Laura pedig ezüstérmes lett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián Forrás: kajakkenusport.hu
„Tulajdonképpen nem volt sokkal több feladatom, mint korábban edzőként” – kezdi Makrai. – „Szerveztem már edzőtáborokat és versenyeket. Itt azonban jóval nagyobb volt a felelősség, hiszen az egész országot kellett képviselnünk. Ezt természetesen érzékeltem, de rögtön feloldódtam, amikor a lehetséges négy kvótából mind a négyet megszereztek a versenyzők.” Nem sokkal később kezdődött az U23-as és ifjúsági Európa-bajnokság az olaszországi Auronzo di Cadoréban, amelyen a magyar csapat egy arany-, négy ezüst- és két bronzérmet nyert. A szövetség azt a rendszert állította fel az idén, hogy a magyar válogatón elsőként célba érő versenyzők a világbajnokságon vehettek részt, a második helyezettek pedig a kontinensviadalon. A kapitány nagyon fontos tanulságot szűrt le az olaszországi versenyt követően: „Az Eb kilógott a sorból, és nem csupán azért, mert magunkhoz képest sikertelenek voltunk. Rávilágított arra a tényre, hogy a nemzetközi mezőny napjainkban már jóval erősebb annál, mint hogy a másod- vagy harmadvonalunkkal szerepeljünk egy világversenyen. Van az a szint, ami alá – presztízsből – nem csúszhatunk.” A szakember szerint ezentúl az aktuális szövetségi kapitánynak kellene megítélnie, hogy egyes számokban megengedheti-e magának a magyar kajak-kenu a „másodvonalat” az Európa-bajnokságon. A plovdivi korosztályos világbajnokság aztán hihetetlenül jól sikerült. A magyar küldöttség egészen elképesztő teljesítményt nyújtva tíz arany-, négy ezüst- és két bronzérmet nyert a viadalon. Csapatunk ezzel toronymagasan a legeredményesebb ország lett, és a legjobb női és férfi kajakos nemzetnek járó díjat is megkapta. „Az ifjúsági olimpia mellett ez volt az év legfontosabb versenye. Minden elképzelésünket túlszárnyalták a fiatalok. A leány kajakosaink az összes olimpiai számot megnyerték mind a két korcsoportban, ez pedig mindent elmond a felkészültségünkről” – összegez Makrai, aki kiemelte a kajakos Kós Benedeket, a fiú ugyanis 500 és 1000 méteren is a dobogó legfelső fokára állt fel. A kapitány egyébként úgy véli, hogy jövőre nem dúskálhatnak a fiú kajakosaink az érmekben, mivel „lesz egy kis szakadék” a generációk között. Az i-re a pontot végül a Buenos Aires-i ifjúsági ötkarikás játékokon tették fel a versenyzők, akik a négy szakágban két arany- és egy ezüstérmet, valamint egy negyedik helyet szereztek. Viszonyításképpen: 2010-ben Szingapúrban két bajnokot, míg 2014-ben Nankingban két második helyezettet ünnepelhetett a sportág az ifjúsági olimpián. „Felejthetetlen emlék marad Argentína, méltó befejezése volt az idei évnek. Nagyon hirtelen lettem kapitány, menet közben kellett betanulnom és felkészülnöm. Egyáltalán nem volt egyszerű időszak az életemben a mostani, de boldogan végeztem a munkám, és örülök, hogy ilyen sikeresen zárult az első esztendő” – zárja le Makrai Csaba. További korosztályos híreink KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.