UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-11-15 18:30

Eldöntötte, hogy megnyeri

A 16 éves Fábián Fanni két aranyérmet nyert a százhalombattai rövid pályás úszó országos bajnokságon. A Szegedi Úszó Egylet versenyzője 400 m gyorson és 400 m vegyesen nyert a „nagyok” viadalán. Az esztendő utolsó komoly megméretése után értékelte a mostani évet, és beszélt 2019-es céljairól is.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA fiatalok szerepléséről is emlékezetes maradt a múlt hétvégén rendezett százhalombattai felnőtt rövid pályás úszó országos bajnokság. A 18 éves Milák Kristóf triplázott, a 16 esztendős Ilyés Laura két aranyérmet nyert, míg a vele egyidős – és még jövőre is utánpótláskorú – Fábián Fanninak szintén két elsőség jött össze. A Szegedi Úszó Egylet versenyzője eleinte nem is gondolta, hogy győzhet a „nagyok” között.

Fábián Fanni (középen) két aranyérmet nyert a rövid pályás felnőtt ob-n Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Fábián Fanni (középen) két aranyérmet nyert a rövid pályás felnőtt ob-n Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
„Azt tudtam, hogy jó formában lehetek Százhalombattán, hiszen a versenyt megelőző hetekben nagyon keményen edzettem. Egyéni csúcsokat vártam magamtól, de arra nem gondoltam, hogy aranyérem is kisülhet belőle.” Több számban is összejött a korosztályos rekord. Az immár kétszeres országos bajnok versenyző – előbb 400 m gyorson (4:07.62), majd 400 m vegyesen (4:40.98) nyert – elárulta, miként készült az első „aranyfutamra”. „Igazából előző nap eldöntöttem, hogy megnyerem a versenyt. Nagyon örültem, hogy végül sikerült, pláne annak, hogy ilyen időkkel lettem első.” A 16 esztendős versenyző a helsinki junior Európa-bajnokságon is a magyar csapat tagja volt. Sőt, a kontinensviadal tizenkét aranyérme közül talán a legemlékezetesebből vette ki részét: a 4x200 m-es gyorsváltó tagjaként aranyéremmel a nyakában térhetett haza Finnországból. „Nagyon emlékezetes verseny volt, pláne, hogy a tizenötszörös Európa-bajnok Késely Ajnának az volt az utolsó versenye a korosztályos Európa-bajnokságon. Büszke vagyok rá, hogy tagja lehettem az aranyérmes váltónak, és azon leszek, hogy a későbbiekben sok hasonló élményben legyen még részem.” A junior kontinensbajnok versenyző januártól utolsó utánpótlásévébe lép. Céljai már a 2019-es esztendőre is megvannak. „Idén még van egy-két kisebb verseny, utána decemberben jöhet a pihenés. Jövőre aztán újra belevágunk a kőkemény munkába. Ott szeretnénk lenni a kazanyi utánpótlás Eb-n és a hazai rendezésű budapesti junior-világbajnokságon részt vevő csapatban, és természetesen a lehető legjobbat akarom nyújtani mindkét viadalon.”