UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-11-16 16:18

Duplázásra készen

Molnár Bendegúz minden idők legfiatalabb magyar Európa-bajnoka lett tavaly a budapesti kadét taekwondo kontinensbajnokságon – a Mol Alapítvány támogatottja időközben betöltötte a tizennégyet, és ismét Európa legjobbjai ellen lép pástra.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A Budapesti Honvéd ifjú taekwondosa sporttörténelmet írt a tavalyi Eb-n, hiszen még tizenhárom éves sem volt, amikor a 33 kilogrammosok mezőnyében a dobogó legfelső fokára állhatott. Most ismét páratlan tettre készül, hiszen eddig egyetlen magyar fiatalnak sem sikerült dupláznia ebben a korosztályban. Edzője, Galambos Bence szerint a cím kötelez, ezért a legfényesebb éremért utaznak november végén Spanyolországba. A BHSE szakembere ugyanakkor azt sem titkolja, hogy fiatal tanítványa embert próbáló esztendőn van túl:

Molnár Bendegúz Manchesterben mesterét is meglepte kiváló szereplésével Forrás: FACEBOOK
Molnár Bendegúz Manchesterben mesterét is meglepte kiváló szereplésével Forrás: FACEBOOK
Bendegúz a versenysport minden szépségét és hátrányát megélhette az elmúlt egy esztendőben. Lendületet adott neki a győzelem, előbb a US Openen remekelt, majd világkupát nyert. Ugyanakkor elkerülhetetlen volt a súlycsoportváltás, és egyszeriben nem úgy jöttek az eredmények, ahogy kellett volna – pontosabban, ahogy megszokta. Edzőjeként kifejezetten örülök annak, hogy ez a tanulságos időszak most következett be és nem később. Egész további karrierjét pozitívan befolyásolhatja, ha ilyen fiatalon megtanul Európa-bajnokként a pástra lépni, valamint az azt követő hullámvölgyet feldolgozni.” Molnár Bendegúz nemrégiben nagyszabású gála keretében a korosztályos Európa-válogatott tagjaként mérkőzhetett meg a legjobb kadétkorú brit taekwondosokkal Manchesterben. A fellépést veretlenül zárta. Galambos Bence február óta nem látta ilyen jól verekedni tanítványát.  „Az előjelek kísértetiesen hasonlítanak a tavalyihoz. Akkor is hullámvölgyből jöttünk felfelé, és az Eb-re lendült csúcsformába – mondja Galambos Bence az idei kontinensviadalra való felkészülést értékelve. – Itt-ott módosítottunk ugyan a programunkon, de lényegében az elmúlt évi utat jártuk végig. Most csak az számít, hogy november végére a topon legyen. Korát meghazudtolóan érett, komoly versenyző, aki pontosan tudja, mikor kell odatennie magát. Sokat vagyunk együtt, sokat beszélgetünk, bízom benne, és ezzel ő is tisztában van. Természetesen fontos az eredmény, hiszen a győzelmek adják a legnagyobb motivációt, de a legfontosabb mégis az, hogy ne égjen ki, továbbra is legyen kedve a taekwondohoz. Hosszú távra tervezünk.” Molnár Bendegúz nem titkolja, hogy fél szemmel már a junior korosztályra figyel, ahová januárba lép fel. Ott a 45 kilogramm lesz a legkönnyebb súlycsoport, s bár a kadétek között még 41 kilogrammban indul az Európa-bajnokságon, a hétköznapokban már most is 43-at nyom mérlegeléskor. Emiatt azonban sem ő, sem edzője nem aggódik. Azt a két kilót könnyebb lesz erre az egy alkalomra ledobni, mint vékony testalkattal debütálni a nagyobbak között. Ebből a korosztályból mindent kihoztunk, amit lehetett – akár duplázik Spanyolországban, akár nem. Ahogy növekszik, egyre nagyobb figyelmet fordítunk az erőnléti edzésekre. A juniorok között már nemcsak ésszel és technikával, de testtel is állnia kell majd a sarat” – jelenti ki Galambos Bence tanítványával kapcsolatban. A fiatal honvédosnak ezekhez a kemény edzésekhez jól megválasztott felszerelésre is szüksége van. A Mol Alapítvány ezért sporteszközök vásárlásában támogatja Molnár Bendegúzt, aki utolsó kadét Európa-bajnokságán mindenképpen a dobogón szeretne végezni – nemcsak magáért, de edzőjéért is. Galambos Bencének pedig épp a november 29-i pástra lépés másnapján lesz a születésnapja. További korosztályos hírek TAEKWONDÓBAN a sportági aloldalunkon.