UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2018-11-17 15:23

Mindig jön új feladat

Csapatarannyal és egyéni bronzéremmel térhetett haza Varsóból, az olimpiai reménységek U17-es öttusaversenyéről a Mol Alapítvány által is támogatott Gáll András, aki ezzel egy rendkívül hosszú és eredményes versenyszezon végére ért.

Kocsmár-Tóth István – utanpotlassport.hu A Trion SC 15 esztendős tehetsége a korosztályos Európa-bajnokságon elért csapataranyra a legbüszkébb a 2018-as esztendőből, de emellett az idényt lezáró ORV-re is kellemes szájízzel gondol. „Talán lehetett volna benne egy kicsivel több is, mivel a kombinált számig vezettem egyéniben, de kissé elizgultam a végét, így ketten is megelőztek. Annyi örömöm akad az egészben, hogy mindketten a honfitársaim, így hárman állhattunk a dobogón, magyarok” – idézte fel Gáll András a varsói versenyt, amelyen a magyar küldöttség két korosztályban összesen tizenkét dobogós helyezést szerzett.

Gáll András a korosztályos Európa-bajnokságon aranyérmes lett csapatban Forrás: pentathlon.hu
Gáll András a korosztályos Európa-bajnokságon aranyérmes lett csapatban Forrás: pentathlon.hu
Az ifjú sportoló gyerekként nagyon sok sportágat kipróbált, végül legtovább az úszást űzte. 2014-ben váltott, minden addigi tapasztalatát latba vetve szüleivel együtt az öttusa mellett döntött. „Az úszás kissé már monoton volt, az öttusában azt szeretem, hogy sosem válik unalmassá, mindig jön egy új feladat. Talán a kombinált szám áll hozzám a legközelebb, az a legizgalmasabb, de igazán nincs sem kedvencem, sem olyan versenyszám, amit utálnék. Vívással korábban egyáltalán nem foglalkoztam, így talán ebben érzem a legnagyobb fejlődési lehetőséget is.” András a Trion sportolójaként a BVSC-Zugló vívóedzéseit látogatja. Korosztályos Európa-bajnokunk a mai napig szívesen hódol más sportágaknak is, ám csak óvatosan. Néhány évvel ezelőtt egy baráti futballmeccsen eltörte a lábujját, és bár már nem volt versenyszezon, az edzői érthető módon nem örültek a történteknek. „Azóta a focit nem erőltetem, ha akad egy kis szabadidőm, inkább dartsozom. A hétvégén is volt egy amatőr verseny, nem is ment rosszul. Ebben azért jóval kisebb a sérülésveszély, miközben segíti a koncentrációt. Néha szoktam is otthon mondani, ha egyszer kijutok egy olimpiára, utána a következő cél a darts-világbajnokság lesz” – mesélte nevetve, persze mindebből a valódi cél az olimpia. „A nemzetközi eredményeket látva korosztályomban nagyon erős a hazai mezőny. Biztos vagyok benne, hogy ha Tokióban még nem is, de a 2024-es, párizsi játékokon éremesélyes versenyzőink lesznek. Hogy köztük lehetek-e én is, még nem tudom, de ez az álmom, ezért dolgozom” – tette hozzá. András idén bekerült a Mol Alapítvány támogatottjai közé, a pénzt pedig sportfelszerelésre és edzőtáborozásra költötte. „Az öttusa nem tartozik a legolcsóbb sportok közé. Már önmagában a lovaglás vagy a vívás is rendkívül költséges. A pengék például fogyóeszköznek számítanak, havonta, kéthavonta cserélni kell őket, de sajnos volt olyan, hogy egyetlen edzésen sikerült eltörnöm kettőt is” – mesélte a következő hetekben a pihenésre és a tanulásra koncentráló Gáll András, aki jövőre Európa-bajnoki részvételt és dobogós helyezést tűzött ki célul maga elé. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN  a sportági aloldalunkon.