UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-11-23 11:19

Erősebb, mint valaha

Felkészülésének színhelyén látogattuk meg a váciak újdonsült ifjúsági olimpiai bajnok kajakosát, Kiss Ádámot. A 16 éves fiú a háta mögött lévő, akadályokkal teli mozgalmas időszakról, a korosztályos ötkarikás játékokról, valamint az előtte álló feladatokról egyaránt beszélt honlapunknak, de edzőjét, László Csabát is megkérdeztük arról, hogy miben változtatták meg a helyi klub életét Ádám nagyszerű eredményei.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu Korábban focizott, majd nyolcévesen belevágott a kajakozásba, mára pedig ifjúsági olimpiai bajnoknak nevezheti magát a váci 16 éves Kiss Ádám. Elmondása szerint legjobb barátjának a hatására kezdett bele a vízi sportba, és azóta azért küzd nap mint nap, hogy a felnőttek között aranyérmet szerezzen az ötkarikás játékokon.

Felvette a kesztyűt és megküzdött a nehézségekkel a 16 éves Kiss Ádám Forrás: olimpia.hu
Felvette a kesztyűt és megküzdött a nehézségekkel a 16 éves Kiss Ádám Forrás: olimpia.hu
A váciak kiválóságának több nehézséggel szembe kellett néznie az idei évben. A tavaszi, Barcelonában rendezett ifjúsági olimpiai kvalifikáció előtt ágynak esett, betegség okozott fennakadást a felkészülésében. Küzdőszellemének köszönhetően mégis győzni tudott, így kiharcolta a Buenos Aires-i korosztályos ötkarikás játékokon való részvételt, amelyet megelőzően azonban ugyancsak gondjai adódtak. „Az utazás előtt nem sokkal szakítottam a barátnőmmel, ami eléggé padlóra küldött. Az edzőm, a családom és a barátaim egyaránt segítettek abban, hogy helyrejöjjek, és az előttem álló feladatokra fókuszáljak” ‒ emlékezik vissza a váci fiú, aki azt sem titkolja: fűtötte a bizonyítási vágy, és erőt merített a csalódottságból. A lendület azóta is tart. „Nagy célokat tűztem ki magam elé, elkötelezett vagyok a sportág iránt. Szeretnék jövőre részt venni az ifjúsági világbajnokságon, és éremmel a nyakamban hazatérni. Persze először meg kell szerezni az indulási jogot” ‒ mondja tréfásan, miközben ő is tudja: jó esélyekkel vág neki a megméretésnek. Szép, a korábbiakhoz nem fogható időszakot él meg a váci klub Ádám eredményeinek köszönhetően, a kisebbek „sztárként” tekintenek rá. Erről látogatásunk alkalmával is meggyőződtünk. „Sosem volt még ekkora siker a váci kajak-kenu sport történetében ‒ mondja Kiss edzője, László Csaba. ‒ A kisebbek példaképként tekintenek Ádámra. Már nyolc éve dolgozom együtt vele, a kezdetek óta lelkiismeretesen végzi a munkát. Amikor megismertem, pufi kisgyerek volt, mostanra fizikailag és mentálisan is érett versenyző. Sokkal előrébb jár gondolkodásban a korosztályánál.” További korosztályos híreink KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.