UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-11-24 21:20

Nem teher az összetett

A tavalyi felnőtt tornász Európa-bajnokságon ezüstérmes Kovács Zsófia a szeptemberi dohai világbajnokságon a 20. helyen végzett az egyéni összetett versenyben. A Mol Alapítvány támogatottja karrierje során először jutott be vb-n az összetett fináléjába. Az elmúlt hétvégén pedig nem csak az egyéni összetett versenyben, de felemáskorláton és gerendán is ő lett a győri mesterfokú bajnokság legjobbja.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A dohai felnőtt világbajnokságon a magyar tornászok teljesítették a célkitűzést: mind a férfi, mind a női csapat kiharcolta a 2019-es vb-részvételt, amely egyben olimpiai kvalifikációs verseny lesz a németországi Stuttgartban. Kovács Zsófia nem kis részt vállalt ebből a sikerből, ám a 18 esztendős dunaújvárosi tornásznő számára az volt a legnagyobb öröm, hogy nyári sérülését követően sikeresen tért vissza a szerekhez.  „Senkinek sem kívánom azt az érzést, amely akkor kerített hatalmába, amikor a nyári kontinensviadalt itthonról, a televíziókészüléken keresztül kellett néznem – emlékszik vissza a részleges hasfalszakadás miatt bekövetkező bő egy hónapnyi kényszerszünetre, amely a vb-n bemutatott gyakorlatainak összeállítását is befolyásolta. – Alapgyakorlatokkal utaztam Dohába, tudtam, hogy csak a pontossággal és a szépséggel tudom ellensúlyozni azt, amit anyagerősségben elveszítettem. Nagy lendületet adott, hogy az előzmények dacára ilyen jól szerepeltem. A távoli cél számomra Tokió, az olimpia.”

A mesterfokú bajnokságon Kovács Zsófia nemcsak az egyéni összetett versenyt nyerte meg, de gerendán és felemáskorláton is a legjobbnak bizonyult Forrás: MATSZ
A mesterfokú bajnokságon Kovács Zsófia nemcsak az egyéni összetett versenyt nyerte meg, de gerendán és felemáskorláton is a legjobbnak bizonyult Forrás: MATSZ
A fiatal dunaújvárosi tornász a 2017-es montreali vb reklámfilmjében a kontinensviadalon felemás korláton bemutatott gyakorlatával szerepelt. Ez azért is nagy szó, mert a válogatásba csak a világ 10-10 legjobb produkciója kerülhetett be. Kovács Zsófia ma már nem tartja magát szerspecialistának – a vb előtt a szombathelyi világkupa-versenyen gerendán nyert aranyérmet. Ez volt pályafutása harmadik felnőtt vk-sikere. „Egyre magabiztosabb vagyok ezen a szeren is, pedig korábban néha meggyűlt a bajom vele. Jó összetett tornász lettem, és nem érzem tehernek, hogy mindenhol helyt kell állnom. Sőt, a kvalifikáció szempontjából ez talán még előnyösebb is.” Edzője, Trenka János szerint az összetett finálé értékét növeli, hogy Zsófi rövid idő alatt volt képes visszajönni a sérülés okozta hullámvölgyből. Elsősorban lélektani jelentősége van tehát a jó szereplésnek, nemcsak a tanítvány, de mestere számára is. „Nehéz volt elfogadni, hogy amit korábban tudott, azt most vissza kellett hozni – mondja Trenka, a Dunaferr SE tornászainak vezetőedzője, aki első kiscsoportjainak egyikében talált rá Zsófira. – De hát ez is a sport szépségéhez tartozik. A kudarcokat meg kell tanulni helyesen kezelni, nélkülük soha nem válhatnánk azzá, akik vagyunk. Zsófival most megtapasztaltuk ezt a helyzetet, legközelebb már én is magabiztosabban fogom kezelni a hullámvölgyeket.” A fiatal tornásznak az edzések mellett az edzőjével folytatott beszélgetések is sokat segítettek a nehéz időkben. Trenka János úgy véli, ezeknek az eszmecseréknek nem kis részük volt abban, hogy Zsófi fejben mindent a helyére tett, s most készen áll a nagy kihívásokra. A 18 éves versenyző a győri mesterfokú bajnokságot követően – amelyen az egyéni összetett versenyben valamint gerendán és felemáskorláton is bajnok lett – ismét útra kel, idei utolsó versenye egy meghívásos viadal lesz Barcelonában. Utazásainak finanszírozásában különösen nagy segítséget jelent a Mol Alapítvány támogatása. A barcelonai versenyre még csak picit erősítenek a gyakorlatokon, a jövő évre azonban nagyobb változtatásokat tervez edző és tanítványa – nemcsak az anyagerősségben, de a gyakorlatok művészi, a korábbiaknál lágyabb és nőiesebb bemutatásával is. A dunaújvárosi szakember ugyanis tanítványához hasonlóan Tokióban gondolkodik. Az olimpiai kvótára pedig csak a tökéletesség lehet garancia.      További korosztályos hírek TORNÁBAN a sportági aloldalunkon.