UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-12-13 11:32

Bátor, de nem vakmerő

Edzőjét, Ravasz Etelét követve igazol januártól a Honvédhoz a 16 esztendős Horváth Gergő, aki a kadétkorú kardvívók európai körversenyének szófiai állomásán győzött. A 16 éves sportoló egy héttel később megnyerte a korosztályos országos bajnokságot, de már a jövő évi kontinensviadal és a világbajnokság jár az eszében.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Horváth Gergő, a Vasas 16 éves kardvívója sokáig emlékezni fog Szófiára, hiszen néhány hete a bolgár fővárosban aratta első nagy nemzetközi sikerét. A kadétkorú kardozók európai körversenyének szófiai állomásán több mint 220 fiatal lépett pástra, ám közülük egy sem tudta megállítani a dobogó legfelső fokáig robogó nagykanizsai születésű fiút. Ez a siker ráadásul továbbiaknak tette le az alapját, Horváth Gergő egy héttel később korosztályos magyar bajnoki címmel koronázta meg az első nemzetközi eredményt. − Nagyon örültem a győzelemnek, különösen azért, mert sok versenyünk van, hétről hétre bizonyítanunk kell. Mivel a ranglista helyezések alapján döntik el, hogy ki utazhat a korosztályos Európa-, majd világbajnokságra, és a pontokat a körversenyen szerezzük, minden állomás fontos. S bár hosszútávú célom, hogy egyszer Szilágyi Áron nyomdokaiba léphessek, most csak a rövidtávú tervekre koncentrálok, vagyis a februári kontinensviadalra, amelyen érmet szeretnék nyerni. De hasonlóban reménykedem az azt követő korosztályos világbajnokságon is. Az európai körversenyen mindenesetre már most figyelem a külföldieket, akikkel esetleg szembekerülhetek a világversenyeken – mesélt honlapunknak a szófiai győzelem kapcsán jövő évi terveiről Horváth Gergő. A fiatal kardozó számára a 2019-es esztendő nemcsak a nagy kihívások miatt lesz különleges, de klubcseréje miatt is.

Horváth Gergő bátor, de nem vakmerő vívó
Horváth Gergő bátor, de nem vakmerő vívó
A Vasastól a Honvédhoz igazoló kardozót nagyon is prózai ok vezette a Dózsa György útra. Edzőjét, Ravasz Etelét követi, akivel különleges kapcsolatot ápol a Nagykanizsáról két évvel ezelőtt Budapestre költözött fiatal: − Amikor elvégeztem a nyolcadikat, válaszút elé kerültem. Ahogy fejlődtem, egyre kevesebb edzőpartnerem maradt Nagykanizsán, pedig én komolyan szerettem volna folytatni a vívást. Ezért döntöttem a költözés mellett. Legnagyobb szerencsémre Etele személyében kiváló edzőre találtam Budapesten. Nagyon jól megértjük egymást, gyorsan megleltük a közös hangot, s bizonyára ennek is köszönhető az a szakmai munka, amely szeptember óta meghozta a nemzetközi és hazai sikereket. Mester és tanítványa között a különleges helyzet is erősítette a kapcsolatot. Gergőnek eleinte nem volt könnyű sem a beilleszkedés, sem a szüleitől való elszakadás. Etele viszont nemcsak a páston látta el őt jó tanácsokkal, de az edzőtermen kívüli nehézségekben is mindig melléállt. A fiatal kardozó számára ezért sem volt kérdéses, hogy amilyen gyorsan csak lehet, követni fogja a Honvédhoz átigazoló edzőjét. Ravasz Etele egyébként nem csak a köztük lévő jó kapcsolatban látja Gergő sikereinek titkát: − Mindez két, illetve lassan három évnyi kőkemény munka eredménye. Roppantul tudatos versenyzővé vált amióta együtt dolgozunk. Alapvetően jó fizikumú, jó felépítésű fiú, ezért nemcsak a nap kezdetén tud jól teljesíteni, hanem végig képes koncentráltan vívni. Születetten jó adottságaihoz persze hozzájárul az edzésmunka, valamint az a taktika és mentalitás, amit az utóbbi időben el tudott sajátítani. S hogy mi az, amiért a Honvéd új kardszakág vezetője leginkább büszke tanítványára? A bátorsága. A szakember szerint a legszorosabb, legnehezebb helyezetekben is tudja hozni az extratalálatokat, s jó gondolatait nem vakmerően, hanem bátran viszi végig. Nem „vagy sikerül vagy nem”-alapon próbálja meg, hanem végiggondolja, odaáll, és magabiztosan megcsinálja. − Ebben a korosztályban még nincsenek kész vívók, de Gergő jó úton halad afelé, hogy egyszer azzá váljon – ecseteli Ravasz Etele azokat a dolgokat, amelyekben tanítványának még fejlődnie kell. – Vannak nehezebb pillanatok, amiket kicsit rutintalanul kezel, nem tud hirtelen átlendülni vagy elfogadni egy téves ítéletet. Technikailag megvannak ugyan az alapjai, de még sokat kell csiszolni rajta. Ha később világversenyeken akar bizonyítani, akkor nagyon sok munka vár még ránk. Horváth Gergő ezt pontosan tudja, hiszen néhány évvel ezelőtt éppen azért vállalta a fővárosba költözést, hogy álmait valóra váltsa. Az oda vezető úton a szófiai győzelem még csak az első, az ob-siker a második lépés volt. S hogy milyen gyorsan jönnek majd a következők, az csak Gergő kitartásán múlik. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.