UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-12-14 22:17

Két év, három súlycsoport

Varga Brigitta parádésan zárta a 2018-as versenyszezont, hiszen a novemberi, győri ifjúsági cselgáncs Európa-kupán nem talált legyőzőre. Bár eddigi legsikeresebb éve a tavalyi volt, amikor Chilében ifjúsági világbajnoki címet nyert, a Mol Alapítvány támogatottja az ideire sem panaszkodhat, hiszen mostani elsőségével együtt összesen három tornagyőzelmet könyvelhetett el.

P. GY. – utanpotlassport.hu Varga Brigitta számára Győrben nemcsak az idei év ért véget, hanem pályafutása egyik jelentős szakasza is.

Varga Brigittának az ellenfelek mellett a folyamatos súlycsoportváltásokkal is meg kellett küzdenie Forrás: judoinfo.hu
Varga Brigittának az ellenfelek mellett a folyamatos súlycsoportváltásokkal is meg kellett küzdenie Forrás: judoinfo.hu
„Ez volt az utolsó ifjúsági versenyem, jövőre már csak a juniorok között indulhatok. Szeretek Győrben versenyezni, mert a tavalyi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon fantasztikus volt a hangulat, s akkor sikerült bronzérmet nyernem. Különösen annak örülök, hogy két olyan ellenfelemet, egy osztrákot és egy franciát is sikerült megvernem, akiktől korábban kikaptam. Összességében eléggé nehezen indult az évem, hiszen akkor mentem fel 57 kilóba, de aztán folyamatosan javultam, s a második félévben már az összes versenyen elértem azt, amire számítottam” – mondja a KSI SE cselgáncsozója, aki néhány nap múlva, december 18-án ünnepli 17. születésnapját. Az idei év annyiban is különleges volt számára, hogy egyszerre két korosztályban „nyomta”, nemcsak az ifik, hanem a juniorok között is versenyzett – bár utóbbiban egyelőre csak pontszerző helyezésig jutott. További nehézséget jelentett a számára a folyamatos súlycsoportváltás is. „Két év alatt három súlycsoportot lépett feljebb, hiszen 2016-ban még a 40 kilósok között szerepelt, idén tavasztól pedig már 57 kilogrammban, de tehetségét bizonyítja, hogy nemzetközi szinten mind a négy kategóriában tudott érmet nyerni” – hangsúlyozza büszkén edzője, Gosztonyi Zsolt. A mester egyébként nemcsak Brigitta három idei tornagyőzelmét, a tuniszi Afrika-kupa, majd a koperi és a győri Európa-kupa-verseny megnyerését sorolja kiemelkedő eredményei közé, hanem az ifjúsági Európa-bajnokságon elért hetedik helyét is. „Ez azért volt értékes, mert hosszabb sérülés és súlycsoportváltás után jött össze. Az év elején ki kellett hagynia három hónapot a térde miatt, majd nehezen rázódott vissza, és így szőnyegbiztonsága csak később jött vissza” – fűzi hozzá a mester, aki elsősorban a mentális erőt tartja tanítványa erősségének. „Nagy küzdőképesség jellemzi, szeret olyanokkal dolgozni, akik előrébb járnak, ez mindig jól motiválja. Nehezebb viszont felrázni azok ellen, akik egyértelműen gyengébbek nála, bár a könnyebb meccseket általában simán megnyeri. Sokat segített neki a Mol Alapítvány támogatása, amelyet elsősorban sportfelszerelésekre, valamint táplálékkiegészítőkre használt fel” – magyarázza Gosztonyi Zsolt, aki szerint az ifjúsági világbajnokra 2019-ben nehéz esztendő vár. „Ez lesz az első évem a juniorok között, az a célom, hogy ott legyek az Eb-n és a vb-n” – jelenti ki Varga Brigitta, s ha ez a célkitűzés elsőre talán túl óvatosnak is tűnik, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy már az odajutásért is nála idősebbekkel kell megküzdenie. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.