UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-12-23 15:27

A nagyok között sem kicsik

Nem csak az utánpótlás-eseményeken, hanem a glasgow-i felnőtt Európa-bajnokságon is nagyot alkotott két korosztályos úszóklasszisunk, Milák Kristóf és Késely Ajna. Előbbi 200 m pillangón nyert, utóbbi pedig három éremmel érkezett haza a kontinensviadalról. Az év korosztályos sikereit felelevenítő sorozatunkban ezúttal a felnőtt Eb arany pillanataira tekintünk vissza.

B. V. – utanpotlassport.huA két lehengerlő korosztályos világverseny – a helsinki junior Európa-bajnokság és a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia – között a glasgow-i felnőtt Eb-n is érdekeltek voltak a legjobb utánpótláskorú úszók. A magyar csapatban természetesen ott volt a 18 éves Milák Kristóf és 17 éves Késely Ajna, viszont kimaradt végül a küldöttségből az ifi olimpiára rápihenő Kalmár Ákos és az akkor betegséggel küzdő Ilyés Laura is.

Milák Kristóf 200 m pillangón Glasgow-ban is leiskolázta Európát Forrás: LEN
Milák Kristóf 200 m pillangón Glasgow-ban is leiskolázta Európát Forrás: LEN
Mindkét korosztályos klasszisunk igazolta az előzetes várakozásokat. Bizonyították, hogy valóban, nem csak az utánpótlás-világversenyeken, hanem a felnőttviadalokon is lehet rájuk számítani. Igaz, ebben nem volt semmi meglepő. Az akkor még érdi, de azóta a Budapesti Honvédot erősítő Milák már egy évvel korábban berobbant az elitbe: a budapesti felnőtt-világbajnokságon 100 m pillangón akkor óriási meglepetésre ezüstérmet nyert. Glasgow-ban viszont a hosszabb távon, kétszázon ment nagyot. S az Európa-bajnoki csúcs még nem jut össze, óriási fölénnyel iskolázta lett a kontinens teljes mezőnyét, jelezte, hogy hosszú évekig komolyan számolni kell vele ezen a számon. A Kőbánya SC 17 éves versenyzője a szerzett érmek számában a legsikeresebb magyar volt Skóciában. 400, 800 és 1500 m gyorson is fantasztikusan teljesített. A „középső” távon szerzett ezüstérme pedig egyenesen a magyar küldöttség első dobogós helye volt az Eb-n. Ezt követően négyszázon minimális különbséggel maradt el az aranytól 1500-on pedig bronzérmet gyűjtött be. Jövőre már csak a felnőttversenyeken bizonyíthatnak, de aligha kell attól tartani, hogy nem sikerül az átmenet. Hiszen ezt, a sportban egyébként rendszeresen roppant nehéz lépcsőfokot már utánpótláskorúként átugrották. AZ ÉV UTÁNPÓTLÁSSIKKEREI: Junior Európa-bajnokság, Helsinki

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.