UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-12-24 13:02

Csak a kínaiért kár

Tizenhatévesen lett felnőtt magyar bajnok, a hétvégét mégsem ünnepléssel töltötte. Muhari Eszter önbizalommal telve már a junior világkupára készül. Karácsonykor is. A Honvéd párbajtőrözőjével az ob legemlékezetesebb pillanatait, és a dobogó tetején eszébe jutott gondolatokat idéztük fel.

K. T. I. – utanpotlassport.hu Száztizenketten vágtak neki női párbajtőrben a 2018-as magyar bajnoki címért folyó küzdelmeknek, a népes mezőnyben a még mindig csak 16 esztendős Muhari Eszterrel, aki idén egyéniben két fontos aranyérmet is begyűjtött a kadét Európa-bajnoknak járót tavasszal, szintén kadét magyar bajnokét ősszel.

Muhari Eszter 100 százalékos teljesítménnyel jutott tovább a csoportból Forrás: hunfencing.hu
Muhari Eszter 100 százalékos teljesítménnyel jutott tovább a csoportból Forrás: hunfencing.hu
Ezúttal pedig hozzátett egy harmadikat, talán minden eddiginél fényesebbet. „Már a legutóbbi Magyar-kupa-verseny után éreztem, hogyha jó napot fogok ki, fontos pontokat gyűjthetek az ob-n, de arra nem mertem gondolni, hogy akár meg is nyerhetem” – mondta Eszter az utanpotlassport.hu-nak. Az említett MK-fordulóban ezüstérmes lett a Honvéd tehetsége a felnőttmezőnyben, a döntőben viszont még kikapott Kun Annától, egyetlen tussal. 2018 kadét- és 2015 junior Európa-bajnoka ezúttal ismét találkozott a döntőben, és a magyar bajnokságon a 2018-as kontinensbajnok volt az, akinek jobban jött ki a lépés… „Tudtam, hogy nagyon nehéz asszó lesz, de így visszagondolva, talán nem is az Anna elleni döntő volt a legnehezebb. Szabó Réka ellen az elődöntőben sokkal jobban megszenvedtem. Fejben nagyon elfáradtam a végére, ezért is jött jól, hogy az utolsó asszó előtt volt egy hosszabb szünet. Ez eddigi pályafutásom legnagyobb sikere, hazai versenyen mindenképpen. Nagyon büszke és boldog vagyok. Nagyon jót tett az önbizalmamnak. Persze nem szállok el magamtól, tudom, hogy keményen kell dolgozni tovább, hogy lehessen még hasonlóban részem.”
Muhari Eszter (balról a második) a dobogó tetejéről mosolyog Szabó Réka szelfijén Forrás: hunfencing.hu
Muhari Eszter (balról a második) a dobogó tetejéről mosolyog Szabó Réka szelfijén Forrás: hunfencing.hu
Adja magát a kérdés, egyetlen tinédzserként a dobogón, annak is a legtetején, hogyan érezte magát a 16 éves párbajtőröző? „Odavalónak. A díjátadó alatt végigpörgettem fejben az asszóimat, és azt éreztem, nem véletlenül nyertem, tudatos, jó akciókat tudtam csinálni, ami talán még a győzelemnél is fontosabb. Az edzőmmel beszélgettünk a döntő után, azt mondta, idén még nem látott ilyen jól vívni, és úgy éreztem én is, 2018-ban most voltam a legjobb.” Eszter elárulta, a másnapi csapatbajnokság miatt nem tartottak nagy ünneplést. Még csak egy üveg pezsgőt sem nyitottak ki. „Majd talán szilveszterkor” – feleli nevetve. „Igazából vacsoraként egy adag kínaival ünnepeltem, de az elhúzódó program miatt az is kihűlt.”
Ezúttal Muhari Eszter győzte le Kun Annát Forrás: hunfencing.hu
Ezúttal Muhari Eszter győzte le Kun Annát Forrás: hunfencing.hu
A másnapi küzdelmekben a Honvéd (Budai Dorina, Szombath Barbara, Várnai Vivien, Muhari Eszter összeállításban) a harmadik helyet szerezte meg, miután az elődöntőben kikapott a BVSC-től, majd a bronzmérkőzésen legyőzte a Vasast. „Nem volt tökéletes nap, de legalább a lezárás jól sikerült. Szerettünk volna döntőzni, viszont a bronzéremért felszabadultan, jól tudtunk vívni, így kellemesebb szájízzel fejeztük be a versenyt.” Hiába jönnek az ünnepek, a fenyő alatt a magyar bajnoki címért járó trófeával és éremmel, Eszternek a következő időszakban sem jut sok ideje erre. „December 27-én már edzőtáborozunk, január első hétvégéjén pedig junior világkupa-verseny lesz. Nincs megállás, de ehhez már hozzászoktam. Majd nyáron pihenek pár hetet. Remélhetőleg akkor is úgy érzem majd, hogy van mit ünnepelni.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.