UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-01-03 11:37

Nincs ok a csalódottságra

A 2018-as esztendőben az utánpótláskorú floorballozók közül az U19-es fiú-és leányválogatottra szegeződött a legnagyobb figyelem. A hölgyek a svájci korosztályos világbajnokságon, míg a fiúk az olaszországi vb-selejtezőn mérették meg magukat.

M. Sz.utanpotlassport.hu Május 2. és 6. között rendezték meg a leány floorballozók U19-es világbajnokságát a svájci St.Gallenben és Herisauban. A magyar csapat nagy reményekkel vágott neki a tornának, hiszen a mieink, miután 2014-ben kiestek az A divízióból, a két évvel későbbi versenykiírásban az elődöntőig meneteltek, és csak a feljutás kapujában véreztek el a végül a B divízióban aranyérmes Németország ellen.

A bravúr ugyan nem sikerült, de tisztes helytállt az U19-es világbajnokságon szereplő leányválogatott Forrás: hunfloorball.hu
A bravúr ugyan nem sikerült, de tisztes helytállt az U19-es világbajnokságon szereplő leányválogatott Forrás: hunfloorball.hu
Hasonlóképpen ígéretesen kezdték Varsányi Zsuzsanna játékosai a 2018-as világbajnokságot is, ugyanis két meccset követően pontveszteség nélkül álltak a csoport élén, holtversenyben a szintén négy pontot begyűjtő Oroszországgal. Az volt a cél, hogy elkerüljük a nagyágyúnak számító, másik ágon csoportgyőztes Lettországot, ehhez Oroszország ellen bravúrra lett volna szüksége a csapatnak, ám ellenfelünk könnyedén, 5‒2-re nyerte a mérkőzést. A feljutásért folyó harc elődöntőjében a csoportmeccsek során 56 gólt berámoló lett csapat 3‒0-val búcsúztatta leányainkat, és jutott be a B divízió fináléjába, ahol 9‒2-re nyert Oroszország ellen, és harcolta ki a magasabb osztályban szereplés jogát. A magyar játékosoknak egyetlen esélyük maradt a szépítésre, Ausztria ellen mérkőztek meg az utolsó napon a divízió harmadik és a torna összesített 11. helyéért. Ha eddig nem is, ezen a meccsen viszont  minden sikerült csapatunknak, amely így fölényesen,  6‒1-re győzött. A világbajnokságot 2004 óta kétévente rendezik meg különböző helyszíneken. Az eddigi hét kiírásban Svédországnak sikerült a legtöbbször győznie. Idén már a hatodik diadalnak örülhettek a háromkoronások, miután az A divízió fináléjában 7‒2-re megverték a szomszédos Finnországot. A bronzérmet Csehország szerezte meg, Lengyelországot legyőzve. Csakúgy, mint a hölgyek, az erősebbik nem képviselői is nagy feladat előtt álltak. Céljuk a világbajnokságra történő kijutás volt, ehhez a bolzanói selejtezőtornán kellett remekelniük. Ezt meg is tették, és ‒ mondhatni ‒ egy hajszál választotta el őket a sikertől. A mieink az utolsó fordulóban az osztrákokat nagy csatában legyőzve ugyanis a hatfős csoport második helyén zártak Németország mögött. Mivel a két európai selejtezőcsoportból a jobb második helyezett jut tovább, így volt minimális esély a kijutásra, ehhez csupán annak a feltételnek kellett volna teljesülnie, hogy a másik hatosban ugyanebben a pozícióban végző nemzeti együttes kevesebb pontot gyűjtsön be. Nos, az észtek és az oroszok is 7-7 pontot gyűjtöttek, éppúgy mint a mieink, de végül jobb gólaránnyal Oroszország lett a továbbjutó. Csalódottságra azonban a részükről sem lehet okunk. További korosztályos híreink FLOORBALLBAN a sportági aloldalunkon.