UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-01-14 15:37

Iskolaprogram a tehetségekért

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban az íjászat, amely az elmúlt két évben folyamatosan fejlődő iskolaprogramnak is köszönhető. A Magyar Íjász Szövetség (MISZ) azon dolgozik, hogy a fiatalok a felnőttek között is megállják majd a helyüket.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu Az iskolaprogram keretein belül a MISZ tanintézményekben biztosítja az íjászathoz szükséges felszereléseket és a helyi testnevelő tanárok íjászoktatói alap képzését. A csatlakozni kívánó iskolák közül a Szövetség azokat részesíti előnyben, amelyek közelében aktív íjászegyesület működik, ahol az iskolaprogramosok alaptudással felvértezve bekapcsolódhatnak a versenysport vérkeringésébe.

Az iskolaprogramnak köszönhetően egyre népszerűbb az íjászat Forrás: misz.hu
Az iskolaprogramnak köszönhetően egyre népszerűbb az íjászat Forrás: misz.hu
„Sok munkánk van az iskolaprogramban és az utánpótlásképzésben is. Az előző esztendőkben azon munkálkodtunk, hogy mind többen próbálhassák ki és szeressék meg magát az íjászatot, szakágtól függetlenül” – mondta Windischmann Mercédesz, a szövetség sportigazgatója. – „Hét régióra osztotottuk fel az országot, s öt helyen már  meg is alakultak az utánpótlás-csoportok. Ezek feladata, hogy fejlesszék a kiemelkedő, tehetséges ifjak tudását.” A létszám így a versenysportban is növekszik, 2018-ban 254-el több versenyengedélyt állított ki a szövetség, mint azt megelőző évben. Az utánpótlást jelentő gyerek- és serdülő korosztályt együttesen nézve pedig öt éve nem volt akkora bővülés, mint 2018-ban. Jelenleg a 3D-, a pálya-, a terep- és a történelmi íjászat az a négy szakág, amely kifejezetten eredményes, és az érdeklődés is ezek iránt nagyobb. „Szerencsére mindig vannak fiatalok, akiket érdekel az íjászat, ugyanakkor a mezőny fiatalodik és változik” – hangsúlyozta Windischmann – „A nemzetközi mezőny szintén egyre ifjabb, s ez a 2020-as tokiói olimpián is meg fog majd mutatkozni”. A sportigazgató az utánpótlás-fejlesztés mellett beszélt az előző esztendőről, s az idei feladatokról is. „A versenyzés szempontjából is sikeres volt számunkra a tavalyi év, hiszen Szüts Mátyás, Balogh Mátyás és Bencsik Márk résztvevője volt a görögországi ifjúsági és kadét pályaíjász Európa-bajnokságnak. Ők lehetnek az idei év nagy reménységei. Balogh és Szüts már jelezte részvételi szándékát a 2019-es madridi korosztályos világbajnokságra is” – zárta gondolatát a sportvezető.   További korosztályos hírek ÍJÁSZATBAN a sportági aloldalunkon.