UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2019-01-23 11:42

Nem kisiskolások

A Dunaújvárosi SE Akadémiájára épülő két középiskolai fiúcsapat is bejutott a röplabda diákolimpia országos döntőjébe. Ennek kapcsán Tomanóczy Tiborral, az akadémia ügyvezetőjével és edzőjével beszélgettünk a sikerek hátteréről, az akadémia jelenéről és jövőjéről.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huA Pannon Oktatási Központ Dunaújvárosi Magángimnáziumának és a Dunaújvárosi Hild József Szakgimnázium fiú röplabdacsapatának is sikerült a diákolimpia országos döntőjébe jutnia. Nem csoda, hiszen mindkét együttesben számos, a Dunaújvárosi Röplabda Akadémián nevelkedő játékos szerepel.

Minden korcsportban sikeresek az akadémia növendékei Forrás:dseroplabda.hu
Minden korcsportban sikeresek az akadémia növendékei Forrás:dseroplabda.hu
„Az akadémia alapításkor több célt igyekeztünk magunknak megfogalmazni. Ezek közül a legfontosabb az volt, hogy az ország és a Közép-Európa legjobb akadémiájává tudjunk válni. Másik célként azt tűztük ki, hogy nemcsak a hazai, hanem a határon túli tehetségeket is felkutassuk, és beépítsük a rendszerünkbe, magas színvonalú, minőségi képzést nyújtsunk a nálunk sportoló gyerekeknek és fiataloknak" – mondja Tomanóczy Tibor. Jóllehet hivatalosan 2017-ben alakult meg az akadémia, a gyerekek kiválasztásának rendszere, a napi szintű edzések biztosítása, illetve a növendékek kollégiumokban történő elhelyezése már nyolc-tíz éves múltra tekint vissza. Jelenleg tizenhat különböző korosztályos csapat működik az akadémia berkein belül. A korosztályos csapatok között a fiúk vannak létszámfölényben, de egyre nagyobb az érdeklődés a lányok részéről is. Az akadémiára járók száma 320-330 körüli, ők azok, akik legalább heti egy vagy két alkalommal találkoznak valamilyen formában röplabdával, akár az órai tananyagba illesztve, akár az edzéseken vagy versenyeken. A komolyabb szintű csapatok  - a fiú serdülőkorosztálytól felfelé - napi két edzést látogatnak, és rendszeresen versenyeznek. A gyerekek munkáját tíz szakember felügyeli. A fiúk sikert sikerre halmoznak, számos akadémiai játékos tagja a Dunaferr SE NB I-es felnőttcsapatának. A sikerek egyik záloga a helyi iskolákkal kiépített szoros, stabil együttműködés. Több általános iskolában már a tananyag részét képezi a röplabda, öt középiskola fiúcsapata is büszkélkedhet akadémiai játékosokkal. A kiemelkedő szakmai munka biztosítása mellett arra is figyelnek, hogy a gyerekek össze tudják egyeztetni a tanulást a röplabdával. „A városban minden látványsportágban működnek egyesületek, ezért nagy harcot kell vívnunk a gyerekekért. Szerencsére a régóta működő iskolai kapcsolatrendszerünk biztosítani tudja a megfelelő számú és minőségű utánpótlást. Sőt, az utóbbi időben tovább nőtt azoknak az iskoláknak a száma, ahonnan tudunk toborozni.” Az akadémia vezetősége az elkövetkező négy-öt évre is ambiciózus célokat jelölt meg. A jövőben fel akarják építeni a teljes lány szakágat is. Az akadémiai rendszert ki szeretnék terjeszteni a főiskolákra és az egyetemekre is. Végül, de nem utolsó sorban a nemzetközi porondra való kilépés, az európai vérkeringésbe történő bekapcsolódás sem maradhat el. Az igazi megmérettetés ott várja majd a fiatalokat. További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.