UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-01-31 08:30

Százszor gyorsabb volt a játék

„Az elején kicsit féltem, de az első gól után megnyugodtam, azt pedig nem is nagyon figyeltem, hogy kik állnak velem szemben” – mondta a magyar válogatott 20 éves balátlövője, Szita Zoltán, aki a későbbi győztes dánok ellen remekelt a német-dán közös rendezésű kézilabda-világbajnokságon. A balatonfüredi játékos elmondta, hogy ők, a fiatalok miben vannak lemaradva a legjobbaktól a korosztályukban, és beszélt a nyári U21-es világbajnokságról is.

B. V. – utanpotlassport.huTalán kisebb meglepetésre két utánpótláskorú játékos is bekerült a felnőtt férfi kézilabda-válogatott világbajnokságra utazó keretébe. Sőt, mindkét balatonfüredi átlövő – a 19 éves Máthé Dominik és a 20 esztendős Szita Zoltán is – pályára léphetett a német-dán közös rendezésű tornán. Szita a későbbi aranyérmes dánok ellen debütált, és talált be ötször a 25–22-re elvesztett a mérkőzésen. – Mennyire számított rá, hogy bár Balatonfüreden rendszeresen lehetőséget kap, már az idén bekerül a felnőttválogatott vb-keretébe? Nem igazán, sőt egyáltalán nem. Meglepetés volt számomra, de egyúttal megtiszteltetésként ért, nagyon örültem neki.

Szita Zoltán élt a lehetőséggel, öt gólt lőtt a későbbi győztes dánoknak a felnőtt vb-n Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
Szita Zoltán élt a lehetőséggel, öt gólt lőtt a későbbi győztes dánoknak a felnőtt vb-n Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
– Heteket tölthettek együtt a legjobb hazai játékosokkal a válogatottban. Mennyit lehetett tanulni ez idő alatt? Rengeteget. Büszkék voltunk rá Dominikkel, hogy a nemzeti csapattal lehetünk. Elsősorban a védekezést sulykolták belénk, Ilyés Ferenc és Nagy László sokat segített. Támadásban pedig Lékai Máté és Balogh Zsolt adott hasznos tanácsokat, bőven profitáltunk ebből a kalandból. – A későbbi győztes dánok ellen mutatkozhatott be a világbajnokságon. Milyen emlékei vannak a még televízión keresztül is fergetegesnek tetsző herningi atmoszféráról? Az elején kicsit féltem, az első gólra nem is igazán emlékszem, hogy történt. De azután megnyugodtam, higgadtabban hoztam meg a döntéseket. Azzal pedig nem is foglalkoztam, kik állnak velem szemben, csak tettem a dolgomat. – Mi hiányzott a cél eléréséhez, a nyolc közé kerüléshez? Én azt láttam, hogy mindenki százszázalékot nyújtott és valamennyien győzni akartunk. Ennyi volt bennünk, erre voltunk képesek. – Több fiatal játékos megmutathatta magát a vb-n. Hogyan látja ezt a generációt a nemzetközi elithez, a kortársaikhoz képest? Fejben, taktikai tudásban nincs nagy különbség közöttünk és a legjobbak között. Az utánpótlásban Veszprémben jó képzést kaptunk, a spanyol szisztémát. Fizikailag viszont van lemaradásunk, ez most is kiütközött, ezen a téren sok munkánk van még. – A tavasszal további nemzetközi rutinra tehetnek szert, hiszen a Balatonfüreddel az EHF-kupa főtábláján szerepelnek. Mit vár a minimum hatmeccses sorozattól? Biztosan nagy előrelépés lesz, körülbelül olyan, mint amikor az NB I/B után az élvonalban találtuk magunkat. A játék sebessége egészen más, mint az időnként kényelmesnek mondható NB I-ben, ezért nagyon várom ezeket a mérkőzéseket. – Említette a hazai bajnokság tempóját. A világbajnokságon mennyire tapasztalt markáns különbséget az NB I-es ritmushoz képest? Csak a dánok elleni meccsen léptem pályára, akkor meg éppen nem volt elsöprő iram. De a többi összecsapáson, amit láttam, tízszer, százszor gyorsabb volt a játék. Ezenkívül ami otthon helyzetnek számít, arra a legmagasabb szinten vagy nagyon erős sáncok érkeznek, vagy szükség van még három jó passzra, hogy optimális szituációba kerüljünk. Hasznos tapasztalatokat szereztem. – Amit akár a nyári U21-es világbajnokságon is hasznosíthat a juniorválogatottban. Mit gondol, mire lehet képes ez a társaság az utolsó korosztályos világversenyén? Nehéz megjósolni, sok tényezőtől függ a sikerességünk. Milyen lesz éppen az adott napi formánk? Mennyire lesz szerencsénk? Kulcskérdés, hogy milyen erőnléti állapotban leszünk. Gyurka János szövetségi edzővel szeretnénk nagyot alkotni. További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.