UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-02-04 16:43

Legközelebb több kell

Felemás hétvégén vannak túl junior fiú és lány tőrözőink és párbajtőrözőink, akik szombaton és vasárnap világkupa versenyeken léptek pástra. A legkellemesebb meglepetés Koch Máté nevéhez fűződik, aki a belgrádi párbajtőr világkupa-verseny egyéni küzdelmeiben bronzérmet szerzett. Ugyanakkor kissé elmaradt a várakozásoktól a világ- és Európa-bajnoki címvédő fiú párbajtőrözőink szereplése, hiszen a junior világbajnokokkal és egy kadét egyéni vb bronzérmes vívóval felálló négyes az ötödik helyen végzett a szerb fővárosban tartott versenyen.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huNémileg elmaradt a várakozástól az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Bende Bence összetételű fiú párbajtőrcsapatunk vasárnapi szereplése, hiszen ötödik lett a világkupa-sorozat belgrádi állomásán.

Kevésbé jött ki a lépés a fiú párbajtőrcsapatnak a belgrádi világkupán Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Kevésbé jött ki a lépés a fiú párbajtőrcsapatnak a belgrádi világkupán Forrás: Magyar Vívó Szövetség
A fiúk érmes reményekkel vágtak neki a világkupa vasárnapi, belgrádi versenyének, melyen 26 ország korosztályos válogatottja lépett pástra. A magyar csapat egyetlen mérkőzést tudott nyerni (Nagy-Britannia ellen 45:28-ra), majd  – nagyon szoros küzdelemben  – 45:42 arányban maradt alul a későbbi győztes Egyesült Államokkal szemben. Nagy Dávid – aki most nem indult az egyéni küzdelmekben – végig eredményesen vívott az amerikaiak elleni meccsen, de társai kevesebbet tudtak hozzátenni a csapat teljesítményéhez. A helyosztók küzdelmeiben ugyan magabiztos győzelmet arattak Lengyelország és Kazahsztán ellen, de végül csak ötödikként zárták a küzdelmeket. Egy hónappal a korosztályos Európa-bajnokság előtt mindenféleképpen javulásra lesz szükség. A felnőtt vívóválogatott szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor a következőképpen értékelte a csapat szereplését. „Ez a csapat továbbra is Európa- és világbajnok, és eddig ebben az évben is ragyogóan szerepelt. Egy-egy kisiklás nem jelenti, hogy le kellene írni őket, mert ebben a csapatban továbbra is benne van a jó szereplés lehetősége. Természetesen nem kell aggódnunk a hétvégi ötödik hely miatt, előfordul az ilyesmi. Nagyon tehetséges élsportolókról van szó, és továbbra is minden bizalmat meg kell nekik szavazni.” A szakember hozzátette, hogy a mostani szereplés ellenére az idei évben is az éremszerzés a cél a hátralévő világkupa-versenyeken, valamint a közelgő korosztályos Európa- és világbajnokságon. „Az aranyérmet nem lehet előre betervezni, ezért nem bocsátkoznék ilyen jellegű jóslatokba, de az éremszerzés mindenféleképpen reális célként tűzhető ki a csapat elé” – fejezte be az értékelést a kapitány. Nagy Dávid szerint a kevésbé sikeres szereplés egyik oka, hogy a többiek kissé fáradtan érkeztek az előző napi egyéni küzdelmekből a csapatversenyre, és ez rányomta a bélyegét a csapat teljesítményére. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy ezen a világkupán az amerikaiak kiugró formában versenyeztek. Mégis, minden rosszban van valami jó. "Szerencsére nem az Eb-n vagy a vébén történt mindez velünk, és a csúcsformánkat sem erre a versenyre kellett időzítenünk. De van egy másik előnye is ennek az ötödik helynek, mégpedig az, hogy a helyosztókon szerepet kaphatott tartalékemberünk, Bende Bence, aki jól is vívott, és ez növelte az önbizalmát. Úgy gondolom, hogy ezzel bizonyította azt, hogy a csapat hasznára tud lenni a jövőben - mondta Nagy." A legközelebbi javítási lehetőség a február 16-17-i baseli világkupa-viadal lesz, majd ezután két fontos megmérettetés következik. Először március 1. és 3. között Foggiában rendezik a junior Európa-bajnokságot, majd április 12. és 14. között a lengyelországi Torunban a junior-világbajnokságot. A hétvégi junior világkupa-küzdelmek legjobb magyar vonatkozású eredményei:

Junior lány párbajtőr világkupa, Pozsony (2019. 02. 02-03.) Egyéni helyezés: 7. Muhari Eszter Csapathelyezés (Büki Lili, Dékány Kinga, Muhari Eszter, Turcsák Bianka): 9. Magyarország Junior lány tőr világkupa, Bochum (2019. 02. 02-03.) Egyéni helyezés: 5. Hajas Nóra Csapathelyezés (Hajas Nóra, Hanzl Zsófia, Szántay Anna, Zsoldosi Karolina): 8. Magyarország Junior fiú párbajtőr világkupa, Belgrád (2019. 02. 02-03.) Egyéni helyezés: 3. Koch Máté Csapathelyezés (Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté Tamás, Nagy Dávid): 5. Magyarország Junior fiú tőr világkupa, Leszno (2019. 02. 02-03.) Egyéni helyezés: 31. Mihályi Andor Csapathelyezés (Mihály Andor, Maior Mátyás, Nedeljkovic Mateja, Korom Erik): 8. Magyarország

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.