UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-02-04 13:03

Miklós Edit nyomdokain

A tizenhat esztendős Tóth Zita rendre jól szerepelt versenyein az elmúlt években. A fiatal sízőnek ráadásul kiválóan sikerült tavalyi idénye reményt ad az idei esztendőre: jó állapotban várja a hamarosan kezdődő téli európai ifjúsági olimpiai fesztivált (EYOF) illetve a korosztályos világbajnokságot is. A síszövetség elnöke, Miklós Edit korábbi sportsikerei szintén motiválják, s a Mol Alapítvány által támogatott versenyző egyik nagy célja, hogy egyszer az olimpiai hetedik helyezett nyomdokaiba léphessen.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu Az előző esztendőben sikeresen vette „akadályait” Tóth Zita, aki már az osztrák válogatott sízőkkel együtt is készül versenyeire. A Vasas sportolója tavaly bizonyított: a nemzetközi mezőnyben remekül helytállt, az U16-os korosztály egyik legrangosabb versenyén, a Pinocchión ezüstérmet szerzett, emellett számos FIS-serdülőversenyt is megnyert.

Tóth Zita a 2019-es szezon előtt remek formában érzi magát Forrás: Vasas SC
Tóth Zita a 2019-es szezon előtt remek formában érzi magát Forrás: Vasas SC
„A kitartó munka mindig megtérül, nagy boldogság számomra az, hogy ilyen sikerekkel tudom gyarapítani a sportágat. Nagyon jó évet zártam, ugyanakkor reálisan állok hozzá minden helyzethez. Nem ülök az eredményeken, viszont ezek megerősítenek abban, hogy jó úton járok. Idén még keményebben szeretnék dolgozni céljaim megvalósításáért.” A cél szentesíti az eszközt jelszóval Zita az elmúlt esztendőkben a sikeresebb felkészülés érdekében már iskolai tanulmányait is Ausztriában végzi, melyek éppúgy fontosak számára, mint a sport. „Korábban már síeltem itt, adottak voltak a lehetőségek, így meghoztam a döntést. Az iskolaváltás persze kihívás volt, de szerencsémre a legtöbb osztálytársamat már ismertem a versenyeknek köszönhetően. Most remek formában érzem magam, jó felkészülés van mögöttem, sérülések sem nehezítették az elmúlt időszakomat.” Tóth Zita a sí mellett más sportágakhoz is kötődik. Mind saját, mind családja életében  fontos szerepet tölt be a mozgás és a versenyzés, leginkább ennek köszönheti, hogy imádja, amit csinál, s motiváltan halad tovább útján. „Korábban úsztam, atletizáltam, triatlonoztam és duatlonoztam is, de a hegyikerékpár sem állt távol tőlem. Több sportágat is kipróbáltam. Nagymamám is versenyző volt. Ő atlétaként magyar bajnoki címet szerzett, míg édesapám és testvére a labdarúgás mellett a sí szerelmese volt. Innen a kötődés, amiért a mai napig hálás vagyok. Leírhatatlan érzés, amit verseny közben, a pályán érzek.” Az öröm és a jó forma mellé idén is párosulnak nagy feladatok: a február 9-én kezdődő szarajevói téli EYOF-on Zita lesiklásban és óriás-műlesiklásban képviselheti hazánkat, illetve ifjúsági világbajnokság is vár rá. „Nagyon várom már a versenyeket, mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy jól szerepeljek. Gondolok már a 2020-as ifjúsági olimpiára is, amelyen szeretnék majd dobogós helyen végezni. A szövetség elnöke, Miklós Edit is erőt ad: tanácsokkal támogat, kapcsolatban vagyunk egymással és rendkívül motivál a munkássága. Egyszer én is szeretnék ennyire eredményes lenni, s a nyomdokaiba lépni.” A feltételek adottak, hisz a fiatal lány jó körülmények között készülhet, s a Mol Alapítvány támogatásának köszönhetően az eszközei is a lehető legmegfelelőbbek. „Drága sportág a miénk, a finanszírozásnak köszönhetően viszont remek síléceim vannak. Az elmúlt években így már csúcsminőségű sportfelszereléssel készülhetek, s bízom abban, hogy az EYOF-on is jól szerepelek majd velük.”   További korosztályos hírek a SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.