UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-02-07 15:02

Nagyratörő tervek

Kevésbé ismertnek számít még mindig, ám az utóbbi időben mind nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban a frizbi- vagy hivatalos nevén a repülőkorongsport. Erről a sportág utánpótlásbázisának növekedése, valamint az egyre gyakrabban rendezett világversenyek és azokon résztvevő magyar együttesek tanúskodnak. Az U15-ös korosztály válogatóedzésén, valamint az U20-as nemzeti csapat felkészülési mérkőzésén jártunk a Vasas SC Fáy utcai Sporttelepén.

M. Sz. utanpotlassport.hu Kiemelt év vár a hazai frizbizőkre, ugyanis rangos versenyeken kell helytállniuk. A 2019-es esztendőről, valamint a célokról, és egyáltalán a sportág szabályairól a MRKSZ elnökét, Erdősi Zoltánt kérdeztük a korosztályos csapatok edzésein a Vasas SC Fáy utcai Sporttelepén.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a frizbisport hazánkban Forrás: Esti Újság
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a frizbisport hazánkban Forrás: Esti Újság
– Hogyan tudná röviden elmagyarázni a legfontosabb szabályokat azoknak akik nem ismerik a játékot? – A repülőkorong családjába tartozik az ultimate frizbi, ez az angol, hivatalos elnevezése. Ennek a csapatsportnak hasonló a célja, mint az amerikaifutballnak vagy a rögbinek, tehát egy téglalap alakú füves vagy műfüves pályán játsszák, és mind a két csapatnak van egy saját célterülete, amit védenie kell, illetve támadáskor az ellenfél zónájába kell eljuttatni a korongot. Fontos különbség, hogy itt a játékeszközzel, tehát a koronggal nem lehet lépni, aki éppen birtokolja, csak sarkazhat. Jelentős eltérés továbbá, hogy itt nincs testi kontaktus, tehát a védekezőjátékos nem érhet a támadóhoz, csak a korongot ütheti le a földre, vagy szerezheti meg, ilyenkor pedig a védekező csapat támadóvá válik, és ők próbálhatják meg eljuttatni a korongot a „red zone-ba”. – Meddig tart egy mérkőzés? – A hivatalos mérkőzések száz percig vagy addig tartanak, amíg az egyik csapat eléri a tizenöt pontot, vagyis tizenötször eljuttatja a korongot az ellenfél célterületére, akkor megnyeri a mérkőzést. – Növekedett vagy csökkent az utánpótlásbázis az elmúlt időszakban? Hány gyerek kezdte el a sportágat? – Örömteli hír, hogy a Diákolimpia részvételi létszámának növelésével és az U17-es, valamint U15-ös válogatott megalakulásával bővült az utánpótlásbázis. Az átfogó utánpótlásprogramot kétezer-tizenhatban kezdtük el, akkor az volt a cél, hogy kétezer-huszonkettőig ötezerre nőjön a sportolók száma. Két év alatt közel ötszáz új játékost regisztráltunk, ami időarányosan nézve megelégedésre ad okot, ám még csak az út elején járunk. Nagyra törő terveink vannak, és külön erőt ad megvalósításukhoz, hogy a sportág valószínűleg bekerül 2028-as Los Angeles-i olimpia hivatalos programjába. – Ha jól tudom, az idén kiemelt év vár a sportág hazai képviselőire, kiváltképp az utánpótláskorúakra… – Így van, az idei eddig a legbővebb versenyprogramunk. A legfontosabb a négy évente rendezendő felnőtt Európa-bajnokság, amelynek ezúttal hazánk ad otthon. Ezt június végén, Győrött bonyolítják le huszonnyolc nemzet összesen ötvennyolc csapatával, köztük a magyar vegyes-válogatottal, amelynek számos utánpótláskorú játékos is tagja lesz. Emellett az ifjúsági és az U20-as korosztály számára is rendeznek kontinensviadalt. Erre augusztus 10. és 17. között kerül sor a lengyelországi Wroclawban, ahol három magyar együttes is elindul. Az U20-as mix-, az U17-es leány- és az U17-es fiúválogatott egyaránt megméreti magát. További korosztályos híreink FRIZBIBEN a sportági aloldalunkon.