UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-02-10 11:32

Húzóerővel bírhat az új akadémia

A Csepeli Birkózó Club sikeres évet tudhat maga mögött, hiszen második helyen végzett az egyesületi klubrangsorban. Idén sem adnák alább, ráadásul az elmúlt időszakban az új akadémiai létesítmény építése is jó ütemben zajlik. A legmagasabb pillérek már állnak: 2019 őszére várható az átadás, valamint lesz szakkollégiumi részleg is, melyet 2020-ban vehetnek birtokba a fiatalok.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu Bánkuti Zsolt, bár nemrégiben a felnőttválogatott élére nevezték ki szabadfogásban, továbbra is folytatja edzői tevékenységét a klubnál. A férfiak trénere a felnőttek mellett a junior, valamint az U23-as korosztállyal is foglalkozik, de nagy rálátása van a kadétok és az ifik munkájára is.

A csepeli birkózáson nagyon lendíthet az újonnan épülő létesítmény és szakkollégium is Fotó: csepel.hu
A csepeli birkózáson nagyon lendíthet az újonnan épülő létesítmény és szakkollégium is Fotó: csepel.hu
„Hatalmas eredmény a tavalyi, hiszen jó pár évvel ezelőtt klubunktól több versenyző is távozott – kezdte értékelését Bánkuti. – Akkor jelentősen meggyengültünk, de töretlenül mentünk tovább az úton, s szerencsére jól dolgoztunk: kemény munka van az eddig elért eredményeinkben. Az utánpótláskorúak számos világversenyen érmet szereztek, kadét és junior-korosztályunk nagyon jól helytáll a hazai és a nemzetközi porondon is.” Az edző továbbá elárulta: ettől függetlenül sincs megállás és megelégedettség a klubnál. A szakosztály több csepeli helyszínen is toborzást tart: 3-4 óvodában vannak foglalkozások a kicsik számára, továbbá két iskolában is rendszeresen tartanak edzéseket. „Szépen terjeszkedünk, már a tizenegyedik kerületben is működik egy kihelyezett szakosztály, mely Nyíri Milán vezetésével fokozatosan fejlődik. Szerencsére jó edzőkkel dolgozunk, a női szakág is jó kezekben van: Ritter Diletta kihozza a maximumot Szél Annából, Szenttamási Rózából és a többi ifjú hölgyből. A srácoknál nagyon ügyes fiataljaink vannak, Budai Marci és Korcsok Milán most vált korosztályt, első éves juniorok lesznek, s bár nehéz év vár rájuk, sokra vihetik még. Marci két korosztályos világeseményről is éremmel tért haza korábban, Milán meg a kadét vb-n ezüstérmes volt. Ők kerülnek abba a korosztályba, amelytől Vida Csaba most búcsúzik: ő idén már az U23-as korosztályba lép fel, de tőle is nagyon sokat várok. Idén is hasonlóan jól szeretnénk szerepelni, mint 2018-ban, valamint a fiatalok közül szeretnénk 2-3 válogatottat is adni a sportágnak” – tette hozzá a tréner. A klub az elkövetkezendő versenyek mellett viszont még egy eseményre készülhet: 2019 őszén átadásra kerül az új birkózó csarnok, amely a szabadfogású férfiválogatottak edzője szerint hatalmas megtiszteltetés Csepelnek, de ennél is kimagaslóbb lehetőség mind a klub, mind a magyar birkózás számára.
A klub edzője, Bánkuti Zsolt minden korosztályt jól ismer Forrás: csepelibirkozas.gportal.hu
A klub edzője, Bánkuti Zsolt minden korosztályt jól ismer Forrás: csepelibirkozas.gportal.hu
„Jómagam rengeteg éven át edzettem a klub színeiben, láttam honnan indultunk. Ezek a fiatalok, akik most nálunk teljesítenek nagyon megérdemlik, hogy méltó körülmények között készülhessenek, s hisszük, hogy a létesítménynek bevonzó ereje is lehet: még több fiatal érdeklődhet a birkózás iránt. Reméljük, hogy egyre több gyermekkel edzhetünk majd. Jelenleg mintegy 70-80 fős létszámmal dolgozunk. Később lesz új szakkollégiumunk is, mely 120-140 fő befogadására lesz képes” – beszélt várakozásairól Bánkuti. Az új helyszínre a gárda tapasztalattal a háta mögött érkezhet: a kétezres évektől a Mr. Tus-sportiskolával együttműködve akadémiai alapon kezdték el a munkálatokat, melyet ősztől tovább kamatoztathatnak Csepelen. „Olyan miliőben dolgozhatunk, amely újabb húzóereje lehet a magyar birkózásnak. Hazai és nemzetközi viszonylatban is komolyabb körülmények között teljesíthetünk majd.”   Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.