UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2019-02-16 10:12

Tartják a lépést

A Szegedi Vízisport Egyesület evezősei több évtizede a harmadik legeredményesebb hazai klubnak vallhatják magukat a jóval nagyobb versenyzői létszámmal és fejlettebb infrastrukturális lehetőségekkel rendelkező győri és a csepeli egyesület mögött. A Tisza-parti klub sikere az igazi csapatmunkának, az összetartásnak és a kiváló együttműködésnek köszönhető.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huDani Zsolt, a Szegedi Vízisport Egyesület 15 év feletti versenyzőivel foglalkozó edzője szerint a mai értelemben vett evezős utánpótlásképzés már az 1970-es évek óta folyik a városban. A győri és a csepeli vetélytársakhoz képest jóval szerényebb versenyzői létszámmal rendelkeznek: a 14 év alattiak száma 20-25 fő közt mozog, míg a 14-18 év köztieké, akik az országos bajnokságokon rendszeresen indulnak, 30-35 főt tesz ki. A klub 12 felnőttkorú versenyzőjéből négy rendszeres válogatott, de ők is még csak 23 év alattiak.

Szegeden tartják a lépést a nagy klubokkal Forrás: delmagyar.hu
Szegeden tartják a lépést a nagy klubokkal Forrás: delmagyar.hu
Az egyesület szakmai koncepciójában fontos szerepet játszik az edzők közti együttműködés. Molnár Dániel a 14 évnél fiatalabb, Dani Zsolt pedig a 15 év feletti versenyevezősökkel foglalkozik, de jól átlátja a kisebbek fejlődését is. Mire egy fiú vagy lány eléri a 15 éves kort, Dani Zsolt szinte már mindent tud róluk, így könnyen meg tudja ítélni, hogy kinek mire van szüksége a további fejlődéshez. Az egyesület szerencsésnek mondhatja magát, hiszen számos, 18. évét betöltő fiatalt is meg tudnak tartani: a városban a felsőfokú intézményekben adott a lehetőség a továbbtanulásra, így aki a sportolás mellett egyetemen szeretne tanulni, Szegeden megteheti. Ezzel az egyesület is jól jár, hiszen a sportolók nem kerülnek el a városból, és a klub színeiben tovább tudják folytatni a versenyzést. Dani Zsolt leginkább arra büszke, hogy a szegedieket a legeredményesebb hazai evezősklubok között jegyzik. „Évtizedek óta tartjuk a lépést a legsikeresebb hazai egyesületekkel, a Győrrel és a Csepellel. Ez a két egyesület jóval több versenyzőt tudhat magáénak, mi viszont csapatmunkával, együttműködéssel és összetartással kompenzáljuk a kisebb létszámunkat. ” A szegediek utánpótlásbázisát nagyrészt a szájhagyomány biztosítja. Számos, az egyesületbe evezni jelentkező gyerek szülei, vagy nagyszülei korábban szintén az evezést választották, így a gyerekek, unokák számára nem ismeretlen a sportág. Mindezen túl nagyon sokat számít az iskolákkal kialakított együttműködés: az ott dolgozó testnevelőknek „jó szemük van” a tehetséges gyerekek kiválasztásához, és sok esetben ők ajánlanak egy-egy nebulót az egyesület figyelmébe. „Persze arra is ügyelnünk kell, hogy már szeptember elején elkezdjük a toborzást. Időben fel kell töltenünk a kiüresedő korosztályokat, így mire eljön a tavaszi versenyidény, az újonnan toborzott gyerekeink már túl vannak egy kemény alapozáson. Csak így lehet sikert elérni a tavaszi országos bajnokságon” – magyarázta Dani. Az egyesület legfőbb célja, hogy minden évfolyamban ki tudjanak nevelni legalább két-három olyan fiú vagy lány versenyzőt, akik rendelkeznek a sikeres szerepléshez szükséges alkati jellemzőkkel. Ami az eredményeket illeti: továbbra is cél a jó szereplés az országos korosztályos bajnokságokon; ez számokban legalább a harmadik hely elérést jelenti. De ami még ennél is fontosabb: a tavalyi évhez hasonlóan az idén is szeretnének versenyzőket biztosítani a korosztályos válogatottak számára. 2018-ban öt szegedi fiú ült a vb-n hatodik helyet szerző nyolcasban, és ezt 2019-ben is szeretnék megismételni. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.