UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-02-18 08:53

Fókuszban az elitkör

Egy döntetlennel és egy vereséggel zárta spanyolországi edzőtáborozását a hazai rendezésű Eb-elitkörre készülő U17-es labdarúgó-válogatott. Preisinger Sándor együttese San Pedro de Pinatarban a skótokkal szemben 2−1-re maradt alul, míg az angolok ellen bravúros, gól nélküli döntetlent ért el. A tapasztalatokról, illetve a közelgő tétmérkőzésekről a szövetségi edzőt kérdeztük.

Leiner Soma - utanpotlassport.huSikeres őszt tudhat maga mögött U17-es labdarúgó-válogatottunk, hiszen az Európa-bajnoki selejtező első szakaszában veretlenül, csoportja élén zárt. Preisinger Sándor fiai így az elitkörben folytathatják, az írországi kontinensviadalra a bosnyák, a norvég és a belga válogatotton keresztül vezet az út, ugyanakkor ebben a korosztályban a nyolc kvartett második helyezettjei is (a legkevesebb pontot gyűjtő csapatot leszámítva) kvalifikálják magukat az Európa-bajnokságra.

A selejtező első szakaszában veretlenül zárt U17-es válogatottunk Forrás: mlsz.hu
A selejtező első szakaszában veretlenül zárt U17-es válogatottunk Forrás: mlsz.hu
A magyar csapat felkészülésének fontos állomása volt a spanyolországi edzőtábor, ahol a tréningek mellett a skótokkal és az angolokkal is megmérkőzött U17-es együttesünk. Az ősszel lehetőséget kapott játékosok közül ezúttal kilencen nem tudtak a kerettel tartani, így Preisinger Sándornak lehetősége adódott új futballistákat is meghívni. „Eredetileg La Mangára, a norvégok edzőtáborába készültünk, ott a románokkal és a svédekkel is játszhattunk volna, ám miután kiderült, hogy a norvégok ellenfeleink lesznek tavasszal, ez a lehetőség ugrott. Eredetileg mások voltak a céljaink, ám a kimaradók miatt végül többek előtt lehetőség nyílt arra, hogy megmutassák magukat. Tegyük hozzá, ebben a korosztályban még nem lehet kiegyensúlyozott teljesítményekről beszélni, és annak ellenére, hogy sokan bizonyítottak már a válogatottban, a keretbe kerülésért mindennapos harc folyik.” A tréningek mellett három napon belül két szigetországi ellenféllel is megvívott Preisinger együttese: a skótoktól 2–1-es vereséget szenvedett a csapat, míg az angolokkal 0–0-ás döntetlent játszott. „Nem szokványos terhelés ezeknek a srácoknak, hogy rövid időn belül két nívós ellenféllel kell felvenniük a harcot – erre a magyar bajnokság nem készíti fel őket. A skótok elleni találkozón elégedett voltam a játékkal, rengeteg helyzetet dolgoztunk ki, ám a lehetőségek kimaradtak, és a második félidőben ez megbosszulta magát. Az angolok teljesen más szintet képviseltek, viszont alkalmazkodtunk, és így jó eredményt értünk el. Az elmúlt két és fél évben, mióta együtt dolgozunk ezzel a korosztállyal, igyekszünk ebben a szemléletben felkészíteni őket: nem lehet minden meccset uralni, olykor az ellenfél erősségeinek kiiktatásával érhetünk el sikert.” A hazai rendezésű Eb-selejtezők előtt további hat napja lesz az együttesnek, hogy felkészüljön a tétmérkőzésekre. A szakvezető fejében már körvonalazódik a keret, ugyanakkor hangsúlyozza: csak olyan játékosok kaphatnak meghívót, akik abban az adott pillanatban mentálisan és fizikálisan is százszázalékos állapotban lesznek. „Jelenleg többen lábadoznak, míg az újak közül három-négy ember is megütötte az elvárt szintet. A csapatmorál rendben van, mindig hangsúlyozom, hogy nálam a mentális felkészültség a legfontosabb – nem véletlen, hogy azok a játékosok már nincsenek velünk, akiknek a hozzáállása nem volt megfelelő. Az elitkör folyamatosan ott van a srácok fejében, az enyémben is, mindenki ugyanazon cél eléréséért dolgozik. A srácoktól azt várom, hogy nap mint nap tudatosan készüljenek, gondoljanak arra, hogy mekkora lehetőség előtt állnak, akár saját pályafutásuk szempontjából is. Az elitkör mérkőzéseit Telkiben játsszuk, tehát ismert környezetben leszünk. Ősszel jól szerepeltünk itt, bízom benne, hogy az elitkör feladatait is sikerrel vesszük!

AZ U17-ES VÁLOGATOTT IDEI ELSŐ KERETE Kapusok:Megyeri Gábor (Bp. Honvéd-MFA), Vaits Marcell (Puskás Akadémia) Védők:Balogh Botond (MTK Budapest), Bekker Roland (Mönchengladbach – német), Dávid Zoltán (Békéscsaba), Horváth Milán (Bp. Honvéd-MFA), Hosszú Zétény (Puskás Akadémia), Orosz Donát (DVTK), Pereira Américo (Győri ETO), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia) Középpályások:Berekali Márk (Puskás Akadémia), Kosznovszky Márk (MTK Budapest), Sipos Gábor (Puskás Akadémia), Tóth Borisz (DVTK) Támadók: Kalmár Benedek (Puskás Akadémia), Komáromi György (Puskás Akadémia), László Dávid (Bp. Honvéd-MFA), Molnár Rajmund (Bp. Honvéd-MFA), Szalay Szabolcs (Illés Akadémia), Zuigéber Ákos (MTK Budapest)

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.