UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-02-23 14:31

Bolt küldte a születésnapi pezsgőt

Február 22-én tartották a Magyar Korcsolyázás Napját. A dátum nem véletlen: pontosan egy évvel ezelőtt nyerte meg a rövid pályás gyorskorcsolyázók férfi váltója Magyarország első téli olimpiai aranyát. Országszerte így több mint 22 vidéki városban legalább huszonkét percig korcsolyázhattak az emberek az esemény keretein belül, míg a legnagyobb helyszíni programot az olimpiai bajnokokkal együtt, a Városliget Műjégpályán rendezték meg.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu A Magyar Korcsolyázás Napján a rendezők a Városligeti Műjégpályán, február 22-én délután ingyenes belépést kínáltak az érdeklődőknek, akik korcsolyát hoztak, illetve kölcsönözhettek azért, hogy kipróbálhassák: milyen érzés a jégen suhanni. E mellett több mint 22 vidéki városban hasonló keretek között tartottak programokat, de a legnagyobb ünnepélyt a fővárosban rendezték meg.

A Magyar Korcsolyázás Napján, a Till Attila vezette estén a short trackes férfi váltót is ünnepelték az egybegyűltek Forrás: moksz.hu
A Magyar Korcsolyázás Napján, a Till Attila vezette estén a short trackes férfi váltót is ünnepelték az egybegyűltek Forrás: moksz.hu
A legtöbben kora este érkeztek a helyszínre, sok embert csalogatott a hír: találkozhatnak a rövid pályás gyorskorcsolyázó olimpikonokkal, akik az este végén pezsgőt bontottak. Országosan több százan húztak korcsolyát, a kicsiktől a felnőtteken át egészen a nyugdíjas korosztályig, hogy kipróbálhassák tudásukat a jégen. Valamivel 19 óra után előadások következtek: műkorcsolya, szinkronkorcsolya és jégtánc bemutatót láthattak a nézők, majd az este négy főszereplője, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor és Burján Csaba lépett a színpadra. A férfi váltó a tavalyi, pjongcshangi téli olimpián 5000 méteren aranyérmet nyert. A magyar kvartett Usain Bolt megszokott győzelmi ünneplését idéző dobogós „beállása” jutalmaként pedig  több üveg pezsgőt is kapott a világhírű jamaicai atlétától.
Február 22-én sokan kilátogattak a Városligeti Műjégpályára Fotó: Kovács Gyöngyike
Február 22-én sokan kilátogattak a Városligeti Műjégpályára Fotó: Kovács Gyöngyike
A szimbolikus ajándékot a fiúk felbontották, hogy megünnepeljék az évfordulót, s így immár a Magyar Korcsolyázás Napját is. Mellettük jelent volt még számos short trackes: a szarajevói, téli EYOF-ot megjárt négyes és vezetőedzőjük, valamint a szövetség számos munkatársa, edzők és hozzátartozók. Az először megrendezett esemény hagyomány lesz: minden év február 22-én megtartják a továbbiakban, hogy emlékeztessék az embereket: Magyarország immár a téli olimpián is ott van az aranyérmes nemzetek sorában. A legfőbb cél persze a korcsolyasportok népszerűsítése, hiszen így mind több kisgyermek próbálhatja ki a különböző műfajokat, s ki tudja: talán köztük vannak a jövő új bajnokai. További korosztályos hírek a KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.