UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-02-25 13:25

Az év védője

A profiliga (NFL) nemrég befejeződött szezonjának egyik legnagyobb felfedezettje az év védő újoncának választott Darius Leonard, az Indiananapolis Colts linebackere. Az ő játékának is nagy szerepe volt benne, hogy a gárda egy 4/12-es 2017-es idény után megtáltosodva legutóbb már főcsoport-elődöntőt vívhatott, s újra számottevő tényezőnek tartják az Amerikai Főcsoportban.

G.G. A most 23 éves Darius Leonard a dél-karolinai Nichols városában látta meg a napvilágot. Korántsem ideális családi körülmények között nőtt fel, nyolc testvérévét és őt édesanyja egyedül nevelte, két bátyját is életfogytiglani börtönre ítélték gyilkosság miatt, ő viszont kivételes tehetségként kizárólag a sportnak szentelte az életét. A helyi Lake View gimnáziumban öt poszton is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, legnagyobb álma az volt, hogy az egyik legerősebb futballprogrammal rendelkező Clemson egyetemre mehessen, onnan  azonban nem keresték, így jött kapóra jött, hogy a South Carolina-i állami egyetem csapata, a State Bulldogs teljes sportolói ösztöndíjat kínált neki, Buddy Pough vezetőedző pedig az első tréningek után azt mondta, hogy óriási fogás volt.

Darius Leonard Forrás: Colts Wire
Darius Leonard Forrás: Colts Wire
Ez be is igazolódott, ugyanis a Bulldogs történetének egyik legjobb védőjátékosává nőtte ki magát: 2014 és 2017 között 394 szerelést mutatott be, ebből 53 volt negatív yardos, emellett 21,5 alkalommal vitte földre az ellenfél irányítóit (sack), volt hat ellopott passza (interception) és nyolc kierőszakolt labdaszerzése (fumble), 2016-ban és 2017-ben is az év védőjének választották a Közép-keleti–Atlanti- (MEAC) csoportban. Az Indianapolis Colts leginkább két helyen volt lyukas a korábbi szezonokban, a támadófalból és a linebacker sorból hiányoztak meghatározó játékosok, Chris Ballard, a klub ügyvezetője úgy döntött, a drafton előbbit helyezi előtérbe, ezért a hatodik választottként Quenton Nelson került az együtteshez, a második körben, a 36. pickkel viszont sikerült megszerezniük Leonardot, s ekkor még nem tudhatták, hogy az NFL történetének egyik legjobb draftját sikerült ezzel végrehajtaniuk. Leonard már a szezont felvezető edzőtáborban egy pillanat alatt letette névjegyét: az első edzésen mindjárt elhalászta a Colts sztárirányítója, Andrew Luck legelső passzát. A játékos ezt követően gyakorlatilag az egész szezonban megállíthatatlan volt: 163 szerelésével a legtöbbet gyűjtötte a ligában úgy, hogy sérülés miatt egy mérkőzést még ki is hagyott. Ez 19-cel több, mint a rangsorban második Blake Martinezé. Emellett volt hét sackje és négy kiharcolt fumble-ja is. A második és a tizenhetedik játékhéten is őt választották az Amerikai Főcsoport legjobb védőjének, az idény végén pedig bekerült a szezon álomcsapatába. Érdekesség, hogy ebbe az együttesbe az első körben kiválasztott Nelson is bekerült, az NFL történetében pedig legutóbb 1965-ben volt arra példa, hogy egy csapatból két újonc is tagja legyen az úgynevezett All-Pro gárdának.