UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-02-27 14:44

Vesszőből ötkarika?

Továbbra is olimpiai álmokat dédelget a Magyar Íjász Szövetség, arra azonban még várni kell, hogy kijelenthessük, 1996 után újra íjász képviseli hazánkat az ötkarikás játékokon. Az utánpótlásé a jövő!

BZ – utanpotlassport.hu Az íjászat az elmúlt két évben egyre népszerűbbé vált a fiatalok körében. Ebben nagy szerepe van annak az iskolaprogramnak, amely immáron negyven tanintézményben teszi lehetővé a sportág megismertetését, megszerettetését. Vánky Sebastian, a szövetség elnöke szerint az edzések összetettsége is vonzza a gyerekeket:

Valamit Fotó: Mura László
Valamit Fotó: Mura László
„Azt szoktuk mondani, hogy a magyaroknak a vérükben van az íjászat. Az élsportolóvá váláshoz vezető út az, ami elnyerheti a diákok tetszését. Egy olyan koordináció összerakása, ahol minden stimmel. Ahhoz, hogy ugyanazt a mozdulatot többször meg tudja tenni egy versenyző, kell megfelelő alapkondíció, technika, kell a koncentráció és mindezek összehangolása. Ha valakinél egyszerre vannak jelen ezek a hozzávalók, akkor képes lesz arra, hogy mindig a sárga pöttybe lőjön.” A nyilak és vesszőfogók világa valóban hamar rabul ejtheti a legkisebbeket is, ám a szülőkre marad a döntés, hogy támogatják-e a pályafutásukat. „Tisztában vagyunk vele, hogy az íj különösen veszélyes eszköz. Sosem marad el a használatával kapcsolatos tájékoztatás. Én nem érzem, hogy tartanának tőle. Aki odakerül, már túltette magát a félelmén, vagy nem is félt. Láthatja, hogy odafigyelünk. Versenyeket csak a szövetség jóváhagyásával, biztonságtechnikai ellenőrök közreműködésével lehet szervezni, ezeket a honlapunkon is megjelenítjük.” – nyugtat meg Vánky Sebastian. A harmónia és a biztonság két utánpótláskorú tehetségünket is jól jellemzi. Szüts Mátyás és Balogh Mátyás nemzetközi tornákon már bizonyított. A cél az olimpia. „Kétségtelen, hogy olimpián régen szerepeltünk, de úgy gondolom, hogy minden esélyünk megvan erre. Egyéniben vagy csapatban lehet kijutni. Az utóbbihoz három klasszis íjászra volna szükség, erre jelen helyzetünkben nem látok lehetőséget. Egyéniben jöhet össze a részvétel, de csak egy embernek, ugyanis nincs több kvótánk. A finanszírozással is meg kell küzdenünk, hiszen négy éves feszes munka hozhatja össze a kvalifikációt. Reménykedünk.” – ad helyzetértékelést a szövetség elnöke. Amíg a legjobbak Tokióba vagy Párizsba vágynak, sokaknak egy országos bajnokságon való részvétel is várva várt esemény. Március 2-a és 3-a között rendezik meg Győrújbaráton a teremíjász ob-t. A település sportcsarnokában több mint háromszázötvenen versenyeznek majd. Az utánpótlás kategóriában ifjúsági, kadét, serdülő, valamint gyermek korosztályokban vetélkednek a fiúk és lányok. További korosztályos hírek ÍJÁSZATBAN a sportági aloldalunkon.