UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2019-03-03 11:02

Vizesnyolcas

Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány vezetésével Dunavarsányban edzőtáborozott a 38 fős fiú és leány ifjúsági evezősválogatott. Az egyhetes összetartás kitűnően szolgálta a március 23-i válogatóversenyre történő felkészülést.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huMég véget sem ért a tél, de az ifjúsági evezősválogatott tagjai máris vízre szálltak: február 25. és március 2. között egy hétre Dunavarsányba költöztek a fiatalok, hogy megkezdjék a felkészülést az első idei válogatóversenyre, amelyen eldől, hogy kik utazhatnak az Európa- és világbajnokságra.

Az idén a nyolcasoké a főszerep Forrás: Facebook
Az idén a nyolcasoké a főszerep Forrás: Facebook
Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány szerint minden az előzetes tervek szerint alakult az edzőtáborban. A pontos tervezésre és kivitelezésre szükség is volt, hiszen az idei első serdülő, ifjúsági és U23-as válogató és rangsoroló verseny március 23-án lesz egypár-és kétpárevezősben, az idő pedig szorongat: hamarosan dönteni kell arról, hogy kik képviselik az országot a korosztályos nemzetközi versenyeken. A szövetségi kapitány büszkén újságolta, miszerint fontos állomásához érkezett a magyar evezés: a szövetség kezdeményezésének és kitartó akaratának köszönhetően megkezdődött a leány ifjúsági nyolcashajó felkészítése is. A hajó tagjai most először találkozhattak egymással, és vélhetően nem utoljára: a szövetség tervei szerint a leány nyolcas már az idén nemcsak a Jeunesse Kupán, hanem a kontinensbajnokságon is indulna, ez pedig mindenféleképpen sporttörténeti eseménynek tekinthető. Ha már a nyolcasok: fiúvonalon már 2017 óta építik az egységet, nem is eredménytelenül. A tavalyi junior világbajnokságon a hatodik helyet szerezték meg, olyan nemzeteket maguk mögé utasítva, mint Oroszország, Franciaország vagy Hollandia. A fiúknál az idén – szintén először – elkezdődött a „B” nyolcas építése is: a „fiatalabb” ifikből és az „idősebb” serdülőkből álló hajó már a 2020-as bledi korosztályos világbajnokságra készül. Míg az „A” nyolcas a tokiói korosztályos világbajnokságon, addig a „B” nyolcas a nyári Jeunesse Kupán szerepel. Bár mezőnyét tekintve az utóbbi verseny kissé elmarad az Európa-bajnokságétól, így is kitűnően szolgálja a felkészülést a jövő évi bledi vb-re. Nyolcas hajót kíván indítani az idén nyáron a szövetség a serdülőkorosztályban is: a Velencei tavon megrendezésre kerülő Olimpiai Reménységek Versenyén debütál az egység. A nyolcasok mellett szólni kell a lány ifjúsági egypárevezősökről is: ebben a szakágban sem dőlt el még minden. Bár a hajóban csak két hely kiadó, egyelőre hárman pályáznak rá. A márciusi válogatón dől el végleg, hogy véglegesen kik utazhatnak az Eb-re, de addig még sok víz folyik le a Dunán. Az edzőtábort követően egyhetes regeneráció következik, majd a kerettagok a közvetlen felkészítő edzőkkel folytatják a felkészülést. Bár Lőrincz Attilára rengeteg adminisztratív és logisztikai feladat vár, a felkészítő munka hátralevő részében ő is részt vesz. „Most vezetjük be az ifjúsági korú versenyzőknél a nyomon követő programot, amit már az U23-as és a felnőtt válogatott tagjai is használnak. Ennek az a lényege, hogy a keret tagjai napi szinten, otthon dokumentálják az elvégzett munka mennyiségét, így nyomon követhetővé válik, ki hogyan tartja be a kapitányi utasításokat. Természetesen én is igyekszem napi szintű kapcsolatban maradni a versenyzőkkel és a felkészítő edzőkkel, de az új módszer mindenféleképp megkönnyíti a munkámat” – újságolta a szövetségi kapitány. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.