UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2019-03-07 16:44

Nem a győzelem a legfontosabb

A Budapest Evezős Egylet legutóbbi közgyűlésén Tarján Tamás újraválasztott elnök kiemelte, hogy az utánpótlás-nevelés továbbra is kiemelt szerepet kap az egyesület működésében. A szervezet legfőbb célja, hogy a versenysport mellett a szabadidősporthoz is megfelelő körülményeket teremtsenek az evezni kívánó gyerekek és fiatalok számára.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huBár a Budapest Evezős Egylet közel százéves múltra tekint vissza, utánpótlás-neveléssel csak 2004-ben kezdett el foglalkozni. Ekkor még csak a túlélésért küzdött, ebből fakadóan igyekezett minél több gyereket toborozni. Az első lépések nehéznek bizonyultak, de később egyre több gyerek kezdett érdeklődni az evezés és az egyesület iránt: a gyerekek előbb barátaikat hozták el, majd az interneten folytatódott a népszerűsítés.

Otthonosan érzik magukat a gyerekek a Budapest Evezős Egyletnél Forrás: evezz.hu
Otthonosan érzik magukat a gyerekek a Budapest Evezős Egyletnél Forrás: evezz.hu
Az utóbbi években a véletlenszerű toborzást felváltotta a koncepciózus „gyűjtőmunka”: XIII. kerületi iskolákkal karöltve evezős ergométeres bemutatókat szerveznek a 8-14 éves korosztály részére, de 10 éves kortól nyári programokat is kínálnak az érdeklődőknek. Ezek legfőbb célja, hogy a gyerekek vízbiztonságot szerezzenek. „Nem lehet egy gyereket csak úgy meggyőzni, hogy milyen jó dolog az evezés. Ebbe először bele kell kóstolni, és aztán lehet csak eldönteni, hogy kinek hogyan fekszik ez a sport. Más népszerű sportágakkal ellentétben nekünk szép lassan kell beleszoktatunk a gyerekeket az evezésbe, sok-sok túrával és szabadtéri programmal kiegészítve” – magyarázta az egyesület elnöke. Az alapos toborzómunka eredményeképpen az egyesület jelenlegi utánpótlásbázisa 60 fő, főként 10-14 éves, és 15-18 éves gyerekek. Az egyesület elnöke vallja, hogy az utánpótláskorú sportolók felkészítésében a legfontosabb szempont eleinte a sportág megszerettetése, nem pedig az eredményesség: „Amennyiben 18 éves korig kiderül, hogy valakiből nem lesz versenysportoló, nálunk továbbra is sportolhat, csak más szinten. Igyekszünk arra figyelni, hogy ezek a gyerekek ne morzsolódjanak le, hanem nálunk maradjanak, és szabadidő-sportolóként folytassák az evezést.” Az egyesület sajátossága, hogy az utánpótlás-nevelést, a szabadidősportot és a versenysportot egyformán fontosnak tartják, egyik sem élvez előnyt a másikkal szemben. „Természetesen, ha valakiben 18 éves korára lesz elég kitartás, tehetség és motiváció a versenysporthoz, mi minden szakmai támogatást megadunk neki. Így jutott el a sikerekig az egyesület saját nevelésű sportolója, Pétervári-Molnár Bendegúz is, aki részt vett a nyári olimpiai játékokon, de említhetnék számos más, nemzetközi utánpótlás-versenyen sikeresen szerepelt saját nevelésű fiatalt is.” A fejlődéshez szinte minden adott: az egyesületnél az infrastrukturális feltételek megfelelőek, és ebben az évben két nagyobb fejlesztést is megvalósítanak: az épület kívül-belül megújul, modernizálják a hőszigetelést, és megépül a napelemes fűtőrendszer is. A szövetség szakmai programjának és támogatásának köszönhetően új eszközöket is vásárolnak, és a biztonságos működéshez szükséges költségek fedezetét is elő tudják teremteni. Jelenleg a versenysport finanszírozásával vannak még gondok: „Nagyon nehéz szponzorokat találni a magas szintű, nemzetközi versenyeztetéshez. Ebben a befektetők még nem látnak fantáziát, de reméljük, ami késik, nem múlik” – fejezte be Tarján. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.