UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2019-03-09 10:48

Megmutatták erejüket

Nemrég értek véget a regionális és országos Héraklész fizikai felmérő versenyek, melyeket a szövetség tehetség-menedzselési programja részeként bonyolítottak le öt vidéki városban és Budapesten. Az idei idény főbb tapasztalatait Boros Gergely, a Héraklész-program szakmai igazgatója ismertette.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huA Héraklész fizikai felmérő a szövetség tehetség-menedzselési programjának fontos eleme: az évente megrendezett versenyeken az U8-U14-es, valamint az U15-U18  korosztályok képviselői vesznek részt. Az erőfelmérő keretén belül az utánpótláskorú kajak-kenusok életkori sajátosságait is szem előtt tartó állapotfelmérést végeznek a szakemberek. Az eredményeket beépítik a gyerekek és a fiatalok felkészülési programjába.

A szárazföldi erőgyűjtés után jöhet a vizes megmérettetés Forrás: kajak.rackeve.hu
A szárazföldi erőgyűjtés után jöhet a vizes megmérettetés Forrás: kajak.rackeve.hu
A Héraklész felmérő segítségével nemcsak arra adódik lehetőség, hogy egy-egy gyerek fizikai fejlődését évről-évre nyomon kövessék, hanem arra is, hogy visszajelzést kapjanak a téli felkészüléssel kapcsolatban. „A program résztvevői  ősszel előzetes felmérésen esnek át, majd a téli felkészülés végén februárban újabb erőpróba következik. A két alkalommal  mért adatokat összehasonlítva jól lehet következtetni arra, hogyan sikerült a sportolók téli alapozása. Az erőfelmérő egyben verseny is, így próbáljuk megtörni a téli felkészülés egyhangúságát” – ismertette a tapasztalatokat Boros Gergely, a program szakmai igazgatója. A korábbiaktól eltérően idén már hat regionális helyszínen várták az érdeklődőket (Győr, Paks, Dunakeszi, Szeged, Tiszaújváros és Budapest), az ifjúsági korú válogatott kerettagok számára pedig kötelező a részvétel. „Azzal, hogy idén már hat helyszínen folytak a felmérők, igyekeztük megkönnyíteni az egyesületek dolgát: sokkal kevesebbet kellett utazniuk egy verseny helyszínére, és több gyereket tudtak benevezni. Az új lebonyolítási rendszer másik előnye, hogy több idő marad a résztvevők által bemutatott gyakorlatok pontozására is” – magyarázta a szakember. Boros büszkén újságolta, hogy ebben az évben 20 százalékkal emelkedett a programban részt vevő gyerekek száma. Ez egyrészt a több helyszínnek, másrészt annak köszönhető, hogy idén először – kedvcsinálóként - a 8-9 éveseket is igyekeztek bevonni a programba. Az új lebonyolítási rendszerrel kapcsolatos tapasztalatok feldolgozása most zajlik. A tanulságokat beépítik a jövő évi megrendezésbe, vélhetően csak finomhangolásra lesz majd szükség. Elképzelhető, hogy bizonyos gyakorlatokat kivesznek a programból. Jövőre még tovább szeretnék növelni a gyereklétszámot. Erre minden lehetőség adott, hiszen hat város ad otthont az erőfelmérőnek. A versenyt népszerűsíteni nem nagyon kell: az utánpótláskorú kajak-kenusok már jó ismerik az eseményt. Most jöhet a vízre szállás, majd ősszel ismét az erőfelmérőké a főszerep. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.