UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-03-12 08:35

A holnap csillagai

A mögöttünk hagyott héten a Real Madrid U19-es együttese jutott elsőként a legjobb nyolc közé az UEFA Ifjúsági Ligában. A sorozat kedden és szerdán a nyolcaddöntő további hét mérkőzésével folytatódik, ennek kapcsán felidézzük az elmúlt kiírások emlékezetes pillanatait, illetve tehetséges fiataljait.

Leiner Soma - utanpotlassport.huMadridi derbivel startolt a nyolcaddöntő programja az UEFA Ifjúsági Ligában: a Real és az Atlético párharca a várakozásoknak megfelelően kiélezett küzdelmet, s végül a királyiak 2–1-es sikerét hozta a két piros lappal tarkított mérkőzésen. Hét mérkőzés azonban még csak ezután következik, az előttünk álló két napon kialakul a legjobb nyolc mezőnye.

Matthijs de Ligt (balra) és Tammy Abraham csatája az Ifjúsági Ligában Fotó: uefa.com
Matthijs de Ligt (balra) és Tammy Abraham csatája az Ifjúsági Ligában Fotó: uefa.com
A sorozat természetesen idén is tartogatott, és minden bizonnyal tartogat még kisebb-nagyobb meglepetéseket. A pikantériát többnyire a bajnoki ágról érkezett együttesek szolgáltatják: Európa U19-es aranyérmesei az ősszel két fordulóban, egyenes kieséses rendszerben bizonyíthatnak, s amelyik csapat mindkét párharcot megnyeri, februárban folytathatja. Ekkor csatlakoznak azok a klubok, amelyek továbbjutottak a Bajnokok Ligája lebonyolításával megegyező csoportokból. Az első tavaszi fordulóban a kvartettek második helyezett együttesei néznek szembe a bajnoki ágról érkezettekkel. Konkrét példával szemléltetve: az előző kiírásban a szerb U19-es élvonal regnáló bajnoka, a belgrádi Brodarac − amelynek felnőttcsapata a szerb harmadvonalban szerepel − a Manchester United fiataljait fogadta, míg a boszniai aranyérmes Zeljeznicar együtteséhez az Atlético Madrid látogatott − kiscsapatok nagy lehetősége ez a nemzetközi porondon. Emlékezetes volt az orosz bajnok FK Krasznodar és a Real Madrid párharca is, amely a sorozat abszolút nézőcsúcsát hozta: 32 ezer ember volt kíváncsi a 0−0-ra végződő, majd a tizenegyesekkel spanyol sikert hozó találkozóra. Bánatunkra eddig egyetlen magyar csapat sem élte meg a tavaszt az ifi BL-nek is nevezett sorozatban. A Puskás Akadémia és a Budapest Honvéd-MFA tett egy-egy kört, ám a nagy lehetőség kapujában egyaránt elvérzett, míg az idén az Illés Akadémia-Haladás fiataljai a fehérorosz FK Minszken sem tudtak túljutni. Magyar játékosnak azért drukkolhatunk: a Hertha keretében szerepel a 17 éves Dárdai Márton, sőt, a klubonként legfeljebb három 1999-es születésű játékos közé Dárdai Palkó is nevezhető. Pedig nem példa nélküli a kelet-európai klubok kiemelkedő szereplése, mint ahogy az a fenti példákból látszik. A jelenleg is zajló kiírásban a Dinamo Kijev és a Dinamo Zagreb egyaránt remekel: előbbi a Juventus 3–0-s kiütésével jutott a tizenhat közé, míg a zágrábiak tizenegyesekkel búcsúztatták a Lokomotiv Moszkvát.
Shola Shoretire 15 éves sem volt, amikor bemutatkozhatott a Manchester United U19-es együttesében Fotó: Twitter
Shola Shoretire 15 éves sem volt, amikor bemutatkozhatott a Manchester United U19-es együttesében Fotó: Twitter
A klubok mellett érdemes az egyénekre is figyelnünk, hiszen évről évre felbukkannak különleges tehetségek. Az előző idényben Callum Hudson-Odoi játékát csodálhattuk a Chelsea együttesében. Az ifjú szélső azóta bemutatkozott a londoniak felnőttcsapatában, és a Bayern München kívánságlistájának élén szerepel. Három évvel korábban a Dominic Solanke, Andreas Christensen és Ruben Loftus-Cheek nevével fémjelzett Chelsea emelhette magasba a trófeát. Nem meglepő, hogy a „kékek” a Barcelonával karöltve a legeredményesebb klubnak vallhatják magukat a sorozatban két-két sikerrel, rajtuk kívül csak a Salzburg diadalmaskodott egy alkalommal. A Real Madrid ellen megmutatta oroszlánkörmeit a nagyok között az Ajax legújabb aranygenerációja, amelyből Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Kasper Dolberg, Nusszair Mazraui, Dani de Wit, illetve az immár Rómában futballozó Justin Kluivert is szerepelt korábban az Ifjúsági Ligában. A hollandok mellett a Benfica és a Manchester City fiataljait és érdemes figyelni, hiszen az elmúlt két évben olyan nevek kerültek ki a két klub bázisáról, mint Joao Félix, vagy Jadon Sancho és Phil Foden. Ami pedig a „legeket” illeti: a Real Madridban szereplő Borja Mayoral és az atléticós Roberto Nunez egyaránt 15-15 gólt jegyzett – a remélt pályát egyelőre egyikük sem futotta be, Mayoral jelenleg a Levantéban szerepel, míg Nunez a spanyol harmadvonalban. A legifjabb pályára lépő játékos rekordját éppen decemberben döntötte meg Shola Shoretire: a Manchester United fiatalját 14 évesen és 314 naposan dobták a mélyvízbe a Valencia ellen. A legfiatalabb gólszerző is a 2018–19-es idényhez kötődik: a lyoni Ryan Cherki 15 éves és 33 napos volt, amikor bevette a Manchester City kapuját.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA 2018-19 A nyolcaddöntő párosításai Március 6. Atlético Madrid (spanyol)–Real Madrid (spanyol) 1–2 Március 12. Dinamo Zagreb (horvát)–Liverpool (angol) Hoffenheim (német)–Dinamo Kijev (ukrán) Lyon (francia)–Ajax (holland) Barcelona (spanyol)–Hertha BSC (német) Március 13. Porto (portugál)–Tottenham (angol) Midtjylland (dán)–Manchester United (angol) Chelsea (angol)–Montpellier (francia)

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.