UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-03-12 10:47

Hidegrázós debütálás

Fél éve még nem is álmodott az NB I-es szereplésről, az elmúlt két élvonalbeli fordulóban viszont összesen tizenhárom gólt dobott a Szegednek és a Veszprémnek. Az FTC 17 éves balátlövőjével, Prainer Viktorral beszélgettünk a bemutatkozásról, az NB I-ről és a nagy tervekről.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA mostani évadban már hozzászokhattunk, hogy  az FTC férfi NB I-es kézilabdacsapatában sorra lehetőséget kapnak a klub saját nevelésű, utánpótláskorú játékosai. Közéjük tartozik a 17 éves balátlövő, Prainer Viktor is, aki az elmúlt hetekben többször is kiemelkedő produkcióval rukkolt elő, és csapata egyik legjobbja volt a MOL-Pick Szeged elleni idegenbeli, valamint a Telekom Veszprém elleni hazai bajnokin is.

Prainer Viktor (jobbra) a MOL-Pick Szeged védőitől sem ijedt meg, ötször talált be a bajnoki címvédő otthonában Forrás: fradi.hu
Prainer Viktor (jobbra) a MOL-Pick Szeged védőitől sem ijedt meg, ötször talált be a bajnoki címvédő otthonában Forrás: fradi.hu
Pedig az évad elején még arra sem számított, hogy egyáltalán felnőttcsapattal edzhet. Az ősszel viszont nagyot fordult vele a világ. „Októberben a szintén ifjúsági korú csapattársam, a már a nagyokkal készülő Lukács Péter mondta, hogy a vezetőedző, Horváth Attila kíváncsi a játékomra. Először nagyon meglepődtem, de egyszerre nagyon büszke is voltam, és mindent megtettem, hogy éljek a lehetőséggel.” A kemény munkának pedig meglett a jutalma, februárban a Komló elleni hazai mérkőzésen ugyanis bemutatkozhatott az élvonalban, s mindjárt első két gólját is megszerezte. „Még a Tatabánya elleni mérkőzésen ülhettem le először a kispadra, de akkor falfehér voltam, borzasztóan izgultam. Sokkal nagyobb a tempó, mint az ifibajnokságban, tudtam, nem lesz egyszerű felvennem a ritmust. A Komló ellen sem voltam nyugodt, viszont mondhatjuk, hogy jól sikerült a bemutatkozás, az első gólomat biztosan soha nem felejtem el. Kirázott a hideg, a kezeimet magasba emeltem, és csak azt láttam, hogy mindenki örül.” Azóta pedig valósággal ontja a gólokat. Szegeden öt, a Veszprém ellen az Elek Gyula Arénában nyolcszor talált a kapuba. És valljuk be, ezzel a mérleggel a világon egyetlen kézilabdázó sem szégyenkezne... Talán nem is csoda, hogy a bakonyiak elleni szombati mérkőzés után a forduló álomcsapatába is bekerült. „Váratlanul ért, hogy mindkét meccsen kezdőként futhattam ki a pályára, nagy lökést adott, éreztem a bizalmat. Meg egyébként is mindig sokkal jobban megy a játék, ha az első perctől fogva játszom, és nem hideg kézzel kell beszállnom.” A népligeti együttesben persze nem ő az egyetlen fiatal. Többek között Holdosi Bence, Lukács Péter és Ónodi Jánoskuti Máté is rendre lehetőséget kap az élvonalban, ami Prainer szerint azért is jó, mert húzzák egymást felfelé, és ezáltal jobban szerepelnek a korosztályos bajnokságban és a felnőtt NB II-es gárdában is.
A nyolc Prainer-gólörömből az egyk a Telekom Veszprém elleni hazai összecsapáson Forrás: fradi.hu
A nyolc Prainer-gólörömből az egyk a Telekom Veszprém elleni hazai összecsapáson Forrás: fradi.hu
Ugyanakkor a rutinos válogatott játékosok jelenléte legalább ennyit jelent, hiszen Schuch Timuzsin és Ancsin Gábor tapasztalatára is bátra támaszkodhatnak a fiatalok. „Mindketten rengeteg hasznos tanáccsal látnak el bennünket, mind a védekezésben, mind a támadójátékban sokat segítenek. Mégis azt mondom, hogy amióta felkerültem a felnőttek közé, a legtöbbet fejben, mentálisan fejlődtem. Most már elhiszem, hogy akár az élvonalban is meg tudom állni a helyem.” Ami a szezon hátralévő részét illeti, akad teendő bőven. A zöld-fehérek ígérete az NB I-es csapattal a legjobb hatba igyekszik, az NB II-ben bajnoki címet és feljutást ünnepelne, míg az ifjúsági ligában a négyes döntőbe jutást célozta meg. A tervei ugyanakkor természetesen nemcsak a májusi évadzárásig szólnak, a következő néhány évre nagyratörő célokat tűzött ki maga elé. „Mindenekelőtt szeretnék stabil kezdőjátékossá válni az elsőosztályban, a későbbiekben viszont mindenképpen kipróbálnám magam a világ legerősebb bajnokságában, a német Bundesligában is. De az igazán nagy álmom, hogy egy napon a felnőttválogatottban is bemutatkozzak.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.