UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-03-22 12:38

Nyílt vízi úszás: minden idők legjobb korosztályos Eb-szereplésében bízik Gellért Gábor szövetségi kapitány

A tavalyi parádésan sikerült eilati junior nyílt vízi úszó-világbajnokság után az idei racicei korosztályos Európa-bajnokságon is kitenne magáért a magyar válogatott. Gellért Gábor szövetségi kapitánnyal beszélgettünk reményekről, esélyekről.

G. G. A nyílt vízi úszók számára 2019-ben egyetlen jelentős világeseményt rendeznek, augusztus 2. és 4. között a csehországi Racice ad majd otthont a junior Európa-bajnokságnak. Gellért Gábor szövetségi kapitány hangsúlyozta, szeretnék legalább megismételni a 2017-es marseille-i teljesítményt, amikor is az éremtáblázaton Magyarország (2, 2, 3) második lett a házigazdák (4, 0, 1) mögött, a csapatversenyt viszont megnyerte Franciaország és Oroszország előtt.

Minden idők legjobb szereplésére készül az Eb-n a nyílt vízi korosztályos válogatott Forrás: MÚSZ
Minden idők legjobb szereplésére készül az Eb-n a nyílt vízi korosztályos válogatott Forrás: MÚSZ
A szakember elmondta, miután egy kajak-kenu pályáról van szó, a nyílt víz kifejezés ebben az esetben erősen idézőjelben értendő, ezért várhatóan a tömeghez jól alkalmazkodó medencés úszóknak kedveznek majd igazán a feltételek. A mexikói edzőtáborozásból a napokban hazatért tréner kifejtette, a taktika várhatóan ezúttal sem változik majd, azaz a legjobb 7,5, illetve 10 kilométeres időkkel rendelkező versenyzők indulnak majd egyéniben, a váltót pedig a leggyorsabb 1500 méteres úszók alkotják majd. A válogatásról szólva Gellért Gábor elmondta, minden év más és más, ráadásul az idei nagymedencés, hazai rendezésű junior-világbajnokság miatt többen is „felmentést” kértek, ugyanakkor bízik benne, hogy jó néhányan vállalják majd a kétfrontos hadjáratot, a két versenyt  ugyanis három hét különbséggel rendezik meg. A huszonegyedik szezonjában járó edző – aki kilenc éve irányítja a nyílt vízi szakosztályt – kiemelte, összességében azért nehéz megjósolni, hogy ki milyen teljesítményt nyújt majd az előttünk álló évben, mert ilyen fiatalon még komoly változásokon mennek keresztül a sportolók, fizikailag is pszichikailag egyaránt. „Van aki jó, van aki rosszabb irányban változik” - jegyezte meg. Néhány nevet ugyanakkor már most meg tudott említeni a kapitány, akiktől kiugró eredményekre számíthatunk 2019-ben: a tréner szerint Betlehem Dávid, Rohács Réka, Szimcsák Mira, Gál Kincső vagy éppen Tabi Zoltán is szállíthat majd érmeket. Gellért Gábor kijelentette, az ifjúsági Európa-bajnokság szempontjából a lehető legjobb az időbeosztás, azaz iskolai szünet megkezdése után még több, mint három hetük lesz felkészülni a viadalra, amelyen szeretnék minden idők legjobb magyar szereplését nyújtani. További korosztályos hírek NYÍLT VÍZI ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.