UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2019-03-23 10:49

Hódít az evezős ergométer, már a diákolimpia programjára is felkerült

Vasárnap rendezik Budapesten az evezős ergométer diákolimpiát, melyre a szervezők nemcsak azokat várják, akik már a „valódi” evezést is kipróbálták, hanem azokat is, akiket érdekel sportág.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huEgyre népszerűbb sportággá növi ki magát az ergométer, amelyet a Nemzetközi Evezősszövetség (FISA) is hivatalosan elismer: önálló versenyrendszerrel rendelkezik, és már ergométeres világbajnokságot is rendeznek. Magyarországon elsősorban fitnesztermekben népszerű, az evezősöknek azonban a téli felkészülésben nyújt elengedhetetlen segítséget. Tavaly a sportág felkerült a hazai diákolimpia programjára is, ennek kapcsán felmerül a kérdés: milyen célt szolgálnak az utánpótlásban az ergométeres versenyek?

Az evezős ergométer után sokan próbálják ki az evezést is  Forrás: infoesztergom.hu
Az evezős ergométer után sokan próbálják ki az evezést is Forrás: infoesztergom.hu
Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány több szempontból is hasznosnak tartja, hogy a gyerekek már a diákolimpián is megismerkedhetnek az ergométerrel. „A legfőbb cél, hogy olyan potenciális evezősöket is meg tudjunk szólítani, akik még soha életükben nem eveztek. Sok gyerek vélhetően a diákolimpián próbálja ki először az ergométert, és amennyiben valakinek van hozzá kedve, érzéke, és a versenyen egy kis sikerélmény is éri, alighanem kedvet kap az evezéshez is” – magyarázta a kapitány. Az ergométer diákolimpiát tehát alapvetően létszámnövelő céllal is rendezik, az indulók pedig nagyon vegyes körből kerülnek ki. „Vannak, akik már igazolt versenyzők, de nem válogatottak, ugyanakkor jelentkeznek olyanok is, akik más sportági előképzettséggel rendelkeznek, és ki akarják próbálni az ergométert is. Mások még csak kezdő evezősök, és ergométeres versenyeken is sikerekre vágynak. Végezetül indulnak olyan gyerekek, akik még nem igazán sportoltak rendszeresen, de lehet, hogy éppen az ergométer miatt az evezést választják majd.”  Lőrincz hozzátette: az esemény ahhoz is apropót szolgáltat, hogy felvegyék a kapcsolatot az iskolákkal, illetve a testnevelő-tanárokkal, akik nagy segítséget nyújtanak abban, hogy később a tanórák keretein belül megismertessék a sportágat a gyerekekkel. Az evezős ergométer csak tavaly került be a diákolimpia versenyprogramjába, leginkább az evezősklubok vezetőinek kezdeményezésére. Az eddigi tapasztalatokat felhasználva tovább kívánják finomítani a programot, és azt szeretnék elérni, hogy hosszú távon is a diákolimpia versenyprogramjában szerepeljen. Ha így lesz, az evezés népszerűsége és a sportág bázisa is tovább növekedhet. Talán arra kíváncsiak a legtöbben, hogyan lehet egy szerkezettel az evezésre buzdítani a gyerekeket. „Nagyon más élmény a kettő, össze sem lehet hasonlítani őket. Az ergométer egy statikus szerkezet, és ha beül  valaki egy evezőshajóba, rögtön érzékeli a kettő közti különbséget. Más élmény egy teremben „evezni”, és más a vízen, a természetben. Mégis, az ergométer alkalmas arra, hogy kedvet teremtsen az evezéshez: több alkalommal is tapasztaltuk, hogy akinek sikerélménye volt a szerkezet működtetésében, az evezést is ki akarta próbálni, sokan pedig megragadtak a sportágnál” – fejezte be Lőrincz Attila. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.