UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-04-10 14:55

Vízilabda: Varga Tamás a lányokat választotta

A sikeres Eb-selejtező után elhagyja a fiú U15-ös vízilabda-válogatott kispadját a kétszeres olimpiai bajnok Varga Tamás, és kizárólag a női pólóban folytatja edzői pályáját.

Beke Zsombor – utanpotlassport.hu A fiú U15-ös vízilabda-válogatott másfél hete veretlenül nyerte meg a Montenegróban rendezett Eb-selejtező tornát. Az oroszokat 12–10-re, a törököket 17–3-ra, a moldávokat 20–4-re, a házigazdákat pedig 15–6-ra múlta felül az együttes. A gárda tehát magabiztosan jutott el a júniusi, bulgáriai kontinensviadalra, ám akkor már nem Varga Tamás irányítja majd a válogatottat, miután lemondott posztjáról.

Varga Tamás és az U15-ös fiúválogatott útjai elváltak Forrás: waterpolo.hu
Varga Tamás és az U15-ös fiúválogatott útjai elváltak Forrás: waterpolo.hu
– Miért távozik? – Minden ember életében akadnak olyan döntések, amelyeket nehéz meghozni, és akár álmatlan éjszakákat okoznak. Miután a szegedi felnőtt női csapat vezetőedzője vagyok, arról kellett határoznom, hogy továbbviszem a korosztályos fiúválogatottat, vagy kizárólag a női pólóra összpontosítok a jövőben. Már csak azért is, mert időközben megbíztak két leány utánpótlás-válogatott szakmai felügyeletével, vagyis rengeteg a teendőm van, így az U15-ös fiúcsapatról, bár fájó szívvel, le kellett mondanom. Mindenesetre nagyon bízom benne, hogy a srácok helytállnak az Eb-n, már csak azért is, mert a jó szereplésre minden esélyük megvan. – De dönthetett volna úgy is, hogy a „női” megbízatásaira mond nemet… – Tavaly óta dolgozom a szegedi női csapatnál. Ez a feladat új kihívást jelentett, hiszen a klubban hosszú távon gondolkoznak, ráadásul épül az új uszoda. Vagyis megtetszett a munka, és a cél az, hogy három-négy éven belül akár a bajnoki címre is esélyes együttesünk legyen. Az a tervünk, hogy jó néhány fiatal játékost igazolunk, és szeptembertől, az új évadtól szisztematikus munkával elkezdjük építeni a jövő csapatát. Mindezen kívül a szövetségben is elláttak bőven feladattal. A napokban egyeztettem az elnökkel, Vári Attilával, és abban állapodtunk meg, hogy részint segítem a leányutánpótlásért felelős szakmai igazgató, Faragó Tamás munkáját, továbbá én vezetem majd a kétezeregyes születésűekből álló nemzeti csapatot. – A férfijátékosok és a sportág szurkolói közül sokan még mindig lesajnálóan tekintetnek a női vízilabdára. Ön szerint változott valamelyest a női póló megítélése? – Szerintem komoly lehetőségek rejlenek a szakágban, és ezek kiaknázásában tevékenyen szeretnék részt venni. De mondok mást: úgy gondolom, az edzőnek nagyobb a szerepe a női, mint a férficsapat mellett, és számomra ez is fontos szempont volt. További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.