UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-04-16 10:17

A sebész precizitásával

Kígyós Keán a Hajdúszoboszlói TSE tollaslabdázója a Seregélyesen rendezett U15-ös országos bajnokságon egyesben és párosban aranyérmet szerzett. A játékos a döntőről, sikerének titkáról és céljairól is beszélt munkatársunknak, de az edzője a 14 éves tehetség közösségi munkáját is méltatta.

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu Az U15-ös országos tollaslabda-bajnokság fiú egyes döntőjében Kígyós Keán Szentpáli Marcellel találkozott. Azt a szakemberek is papírformának tartották, hogy a torna utolsó meccsén ez a két fiú küzd meg az aranyéremért, de a végső győztesre kevesen tippeltek volna. A döntő valóban izgalmasra sikerült, szoros csatában végül Keán kerekedett felül. Az ifjú versenyzők párosban együtt indultak. A győzelmük egy pillanatra sem forgott veszélyben. „Egyesben az elődöntőben és a döntőben is nagyon jó játékos ellen játszottam, az egyenes kieséses szakasz már mindig nehéz. A döntő jól kezdődött, nagyon elhúztam és meg is tudtam nyerni az első szettet. A másodikban már nem ment annyira jól a játék, az ellenfelem kihasználta hibáimat és egyenlített. A harmadik szettben 11:11-ig fej-fej mellett haladtunk, aztán sikerült öt pontot szereznem zsinórban és ekkor éreztem először, hogy innen már csak én veszíthetem el. 19:11 után még Marcell feljött négy pontra, de végül sikerült befejeznem. Párosban nem volt kérdés, hogy nyerünk, hiszen minden nagyképűség nélkül mondhatom, a korosztályunk legjobbjai vagyunk” – emlékezett vissza a versenyre hajdúszoboszlói bajnok.

keán facebook
keán facebook
Arra a kérdésre, hogy az egyes döntő után mennyire maradt meg az összhang kettejük között, diplomatikus választ adott. „A pályán kívül jóban vagyunk, szoktunk is beszélgetni, nem él messze tőlem, Debrecenben lakik. Meccsen viszont nincs barátság, a döntő előtt jó játékot kívántunk egymásnak, és mindketten bajnokok akartunk lenni. Igazi ellenfélként kezeltük egymást, de ahogy vége lett a mérkőzésnek, már ment is a beszélgetés, mint ha semmi sem történt volna. Örültünk, hogy ilyen szoros meccset játszottunk” – mondta Keán. Varga Imre, az újdonsült bajnok edzője, amellett, hogy büszke a tanítványára, több tulajdonságát is méltatta: „Nekem nagy boldogság a teljesítménye. Sikerült megvalósítani a célunkat. Nagyon motivált, jó vele együtt dolgozni. Külön munkákat vállal, egyéni edzéseken vesz részt, és ezzel a győzelemmel neki is bebizonyosodott, hogy a befektetett energiának van értelme, tudunk előre lépni. Fegyelmezett, kiemelkedő a kombinációs és a játékkészsége, remekül lát a pályán. Nagyon sok olyan pozitív tulajdonsága van, amit bevallom, nem én tanítottam meg neki. Egyszerűen hozza magával őket, a génjeiben van, egyszóval tehetséges.” „Sokkal pontosabban játszottam, mint a többiek – mondta a szerepléséről Keán. ­– Akik az első nyolcba kerültek, szinte ugyanolyan fizikai állapotban vannak, így csak a precizitás révén lehetett nyerni. Szerencsés vagyok, hogy pluszban még jól megy a cselezés is. Ez alatt azt értem, próbálok úgy játszani, hogy ne látszódjon, mit akarok ütni. Például bemutatom, hogy fonákkal akarom megütni labdát, és közben másik irányba viszem el az ütőt, így az ellenkező oldalra megy, mint ahová az ellenfeleim várták.” Edzője szerint nem csak a mérkőzéseken kiemelkedő a szellemisége. Az edzéseken is példaértékű munkát végez. „Fontos elmondanom, milyen mértékben segíti az edzői munkát is. Amikor a kisebb korosztálynak is edzése van, akkor szívesen ütöget velük, tanítja őket. Amikor versenyről jön haza, elmondja a fiatalabbaknak, milyen volt a torna, mi volt a legjobb, vagy akár a legkényelmetlenebb érzése, miket tapasztalt – a többi gyerek pedig hallgatja. Ebből ők is sokat tanulnak. A kisebbek példaképként tekintenek rá az egyesületben” – hangsúlyozta a szakember. Bár Keán örömmel segít mesterének és figyel a nála is fiatalabbakra, nem gondolkozik azon, hogy a későbbiekben edzősködésre adja a fejét. „Sportolói pályafutásom után talán hobbiból a tollaslabda mellett maradok, de az nem lehet főállás, ugyanis én sebész szeretnék lenni – szögezte le az U15-ös bajnok. – A biológia és a kémia az, ami igazán érdekel. Nagyon szeretem az orvosos filmeket, sorozatokat. Egyik kedvencem a Dr. Murphy, a Dr. House-nak láttam az összes részét, de a Gyilkos Elmék is jó program elalvás előtt.” További korosztályos híreink TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.