UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-04-17 17:31

Labdarúgás: az Ajax fiataljai lassan elhiszik, hogy képesek megnyerni a Bajnokok Ligáját

Madrid után Torinóban is csodát tett az Ajax labdarúgócsapata, így már az elődöntőre készülhet a Bajnokok Ligájában. A saját nevelésű játékosaira támaszkodó holland rekordbajnok, ahogyan a játékosok is mondják, hétről hétre növekszik, és meg sem állna a csúcsig.

Bruckner Vince – utanpoltassport.huA Real Madrid és a Juventus otthonában is győzött, s ezzel a világ klubfutballjának legnagyobbjai közül kettőt is búcsúztatott a Bajnokok Ligájában. Nem, a hatalmas bravúr nem a Barcelona, a Manchester City vagy éppen a Bayern München csapatának sikerült, hanem a főként saját nevelésű játékosaira támaszkodó Ajaxnak. A holland bajnoki ezüstérmes (legutóbb 2014-ben nyerték meg a hazai pontvadászatot) a 16 között a hazai pályán elszenvedett 2–1-es vereséget követően 4–1-re győzött a Santiago Bernabeu Stadionban a legutóbbi három kiírást megnyerő madridiak ellen. Aztán pedig a Cristiano Ronaldóval felturbózott Juventust is elkaszálták: az amszterdami 1–1 után Torinóban egygólos hátárnyban a 21 éves Donny van de  Beek egyenlített, majd 19 esztendős Matthijs de Ligt az elődöntőbe bólintotta a holland gárdát. A TUDATOS ÉPÍTKEZÉS DIADALA Napjaink futballjában kevés olyan csapatot találunk, amely annyira támaszkodna a saját nevelésű játékosaira, mint az amszterdami klub, miközben valóban a legmagasabb szinten szerepel. A mostani Bajnokok Ligája-évadban kilenc 21 éven aluli játékos kapott lehetőséget az Ajaxban, amely egyébként a hazai porondon is óriási versenyt fut a nagy rivális PSV Eindhovennel – jelenleg holtversenyben 74 ponttal áll a két csapat a bajnokság élén.

A 19 éves Matthijs de Ligt győztes gólt szerzett a BL-negyeddöntő visszavágóján Torinóban Forrás: BBC
A 19 éves Matthijs de Ligt győztes gólt szerzett a BL-negyeddöntő visszavágóján Torinóban Forrás: BBC
Tehát amellett, hogy a BL-ben hétről hétre csodát tesznek, kőkemény eredménykényszer alatt játszanak Erik ten Hag fiai. De ez nem azt jelenti, hogy a holland szakember nem dobná be a mély vízbe a fiatalokat. A Juventus elleni keddi kezdőcsapatban öt korábbi akadémista szerepelt, a 21 éves Frenkie de Jong egyszerűen kihagyhatatlan a középpályán, a nála két esztendővel fiatalabb Matthijs de Ligt pedig a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. És persze ott vannak a nemzetközi szinten már rutinosnak számító spílerek, mint a Premier League-t megjárt, és élete formájában játszó szerb Dusan Tadics, a Manchester United korábbi holland védője, Daley Blind, na meg 76-szoros holland válogatott ász, Klaas-Jan Huntelaar. Amikor Madridban kiütötték – vagy akár úgy is mondhatjuk, hogy lemosták a pályáról – a sportág történetének egyik legsikeresebb futballklubját, a spanyolok szurkolóit leszámítva, alighanem mindenki örült. És nem a Sergio Ramosékkal szemben érzett ellenszenv miatt. Hanem, mert a hollandok bebizonyították, hogy a mai labdarúgásban, minden látszat ellenére, nem minden a pénz, és „kicsi” időnként igenis legyőzheti a „nagyot.” Bizonyítékképpen a tündérmese kedd este Olaszországban folytatódott. Cristiano Ronaldóék is fejet hajtott De Ligték előtt. A SIKEREDZŐ „Hihetetlen este volt ez Ajax és a holland szurkolók számára. Ismét egy favoritot győztünk le, mert sikerült átlépnünk a saját határainkat. Látható volt, hogy a Real Madridhoz hasonlóan a Juventus is tartott tőlünk. Nagyon nehéz játszani ellenünk, mivel technikailag képzett játékosaink vannak, és nem könnyű nyomás alá helyezni minket”.
Erik ten Hag vezetésével az Ajax a világ legjobb csapatai ellen is képes irányítani Forrás: Fox Sports Asia
Erik ten Hag vezetésével az Ajax a világ legjobb csapatai ellen is képes irányítani Forrás: Fox Sports Asia
A 49 éves holland szakvezető, Erik ten Hag – aki dolgozott korábban a Bayern München tartalékcsapatával és az Utrecht együttesével is – 2017 decemberében vette át az Ajax irányítását. Azóta 67 mérkőzésen irányította az együttest, ezalatt 49 győzelem, 11 döntetlen és hét vereség a mérlege, ami már önmagában dicséretes. Ha pedig azt nézzük, milyen futballt játszik a csapata, tényleg csak szuperlatívuszokban beszélhetünk a munkájáról. A Real Madrid elleni egyébként 2–1-re elveszített hazai találkozón az európai klubfutballt az elmúlt három évben uraló spanyolok gyakorlatilag a félpályát nem tudták átlépni a rájuk óriási nyomást helyező Ajax ellen. A holland gárda mindeközben lazán, ötletesen, ugyanakkor rendkívül határozottan és nagy erőbedobással futballozott. De így játszanak ők valamennyi mérkőzésükön, és ez Erik ten Hag érdeme. ÚJRAÍRJÁK A TÖRTÉNELMET? Az 1994/95-ös évadban az Ajax Louis van Gaal vezetésével egyszer már megmutatta, hogy a Bajnokok Ligájában igenis történnek csodák. Akkor is roppant fiatal kerettel iskolázták le egész Európát. Viszont kétségtelen, a mostani siker még nagyobb tett lenne.
Frenkie de Jong a nyáról Barcelonában játszik, de előtte az Ajax-szal a csúcsra érne Forrás: The Telegraph
Frenkie de Jong a nyáról Barcelonában játszik, de előtte az Ajax-szal a csúcsra érne Forrás: The Telegraph
Kiejtették már a Real Madridot és a Juventust, vagyis nincs kitől félniük. Az elődöntőben a szerda esti Tottenham–Manchester City párharc győztesétől sem valószínű, hogy megijednének a hollandok, hiszen tényleg nincsen semmi vesztenivalójuk. Szintén mellettük szól, hogy ebben az összeállításban valószínűleg az idén szerepelnek utoljára, hiszen a nagy felfedezetteket a nyáron szétkapkodják a sztárklubok. Könnyen előfordulhat, hogy De Jong utána De Ligt is a Barcelonába igazol. Ám addig, ahogyan az utóbbi nyilatkozta a torinói diadal után, a klub hétről hétre, napról napra növekszik. És ki tudja, hol a végállomás? További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.