UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-04-18 09:06

Jégkorong: montreali színekben lett gólkirály a Tüske-kupán a 11 éves Gyulai Miklós

A Montreal Canadiens színeiben lett a leggólerősebb játékos a 11 esztendős Gyulai Miklós azon a korosztályos nemzetközi hokitornán, amelyet a Tüske-kupáért rendeztek meg a Tüskesátorban és a Tüskecsarnokban március végén. A sportból jól ismert Gyulai dinasztia roppant fiatal sarja öt találattal végzett az élen a gólkirályi címért zajló különvetélkedésben.

Jancsó Kornél utanpotlassport.huA tavalyi sikert követően idén másodszor kiírt Tüske-kupa a honi jégkorong-utánpótlásnak kínált nagyszerű alkalmat egyfelől a sportág népszerűsítésére, másfelől az ifjoncok jelenlegi tudásának felmérésére. Az eseményen a 2008–2010-es korosztályok legjobbjai vonultak fel – ráadásul nem akármilyen formaruhában. A torna idejére a nyolc résztvevő csapat – tengerentúli engedéllyel – az észak-amerikai profi liga, az NHL neves együtteseinek szerelését ölthette magára, így lehetett a végül tornagyőztes KSI-ből átmenetileg Montreal Canadiens s válhatott Gyulai Miki „montrealiként” gólkirállyá.

Gyulai Miklós öt gólt szerzett montreali mezben Fotók: Gyulai Miklós
Gyulai Miklós öt gólt szerzett montreali mezben Fotók: Gyulai Miklós
Egy kimondottan atléta családban, amelyben a nagyszülők, Gyulai István és Kazi Olga ugyanúgy kiváló futók voltak, mint a papa, Gyulai Miklós, az ifjabbik Miki szakított a hagyományokkal – vetettük fel az édesapának, aki maga nemcsak remek sprinter volt, hanem annak idején kettes bobban is kijutott az olimpiára. Jelenleg ismert sportriporter s nem mellesleg a hazai atlétikai szövetség elnöke. „Miki fiamról hamar kiderült, hogy mozgékony gyerek, aki valószínűleg a sportban találja meg a helyét – csak éppen nem az atlétikában. Én a munkám révén kerültem kapcsolatba a jégkoronggal, sok meccset közvetítettem, s egy szép napon Balogh Tibi, a Kuka azt mondta nekem, hozd le hozzám a KSI-be, próbáljátok ki – emlékezett vissza a jó négy évvel ezelőtti kezdetekre.  – Előttem a kép, hogy először ki se akart szállni az autóból, aztán az edzés végén meg már haza nem akart jönni, azóta a jégkorong része az életének. Egy ideig ugyan párhuzamosan még a foci is szerepet kapott, de tavaly májusban eltört a lába, s utána már csak a hoki jött nála szóba, a futballnak teljesen hátat fordított.” z idősebbik Gyulai annak okára is rávilágított, hogy miért a jégkorong győzött a sportágak házi vetélkedésében: „Olyan egyedülálló és annyira jó a közösség, olyan a csapat már a 10-11 éveseknél is a KSI-ben, hogy az valami egészen elképesztő. Ez az ott dolgozó szakemberek hozzáértésének köszönhető” – mondta. Kisfia természetesen örült a tornagyőzelemnek és a gólkirályságnak egyaránt. MIki és APA„Nagyon jó érzés volt, büszkeség fogott el, amikor meghallottam a nevem, s bemondták, hogy én ütöttem a legtöbb gólt. Fogalmam se volt róla, hogy hol állok a sorban, egyáltalán nem számítottam rá, hogy enyém lesz a gólkirályi cím. Az külön megtiszteltetés, hogy egy olyan csapat tagjaként, mint amilyen a mostani Montreal-KSI, lettem a torna legeredményesebb hokisa. Nagyon jó ebben a csapatban játszani” – foglalta össze gondolatait Gyulai Miki. A céljairól szólva, úgy fogalmazott: arra törekszik, hogy nagyon jó jégkorongozó legyen. Az NHL-t csak azért nem hangsúlyozta külön is, mert – szavai szerint – nem akar nagyképűnek látszani. „De nem titkolt vágyam, hogy egyszer a legmagasabb szintre jussak el ebben a sportágban” – jelentette ki az ifjú reménység, aki negyedikes a Krúdy Gyula Általános Iskolában, két tannyelvű osztályba jár, s jól tanul. A pályán leginkább elöl, a jobb szélen szeret feltűnni, s nagy érdeme, hogy korához képest rendkívül gyors. És egyszer lehet, hogy a tengerentúli profi hoki magyar légiósaként írhatunk majd róla. Azzal, hogy a Tüske Kupán Canadiens-szerelésben lett gólkirály, az első lépést már megtette a „montrealivá”, vagyis NHL-es hokissá válás amúgy nem egykönnyen végigjárható útján. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.