UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-04-23 08:50

Harap a labdáért

A Debreceni VSE 18 esztendős vízilabdázója, Fekete Gergő parádésan teljesít a 2018–19-es idényben. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 76 kapura lövési kísérletéből 28 a hálóban landolt, ez pedig 33 százalékos mutatót jelent. Beszéltünk vele a sportág iránti szeretetéről, céljairól, valamint arról, miben segít neki a Mol Alapítvány támogatása.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu „Eleinte az motivált leginkább, hogy csapattársaim nem ismertek el. Kilencévesen kezdtem vízilabdázni, és akkorra már kialakult a megszokott közeg, a csapat. Az sem segített a helyzeten, hogy lemaradásom volt úszásban, de a megpróbáltatásokból elég erőt merítettem ahhoz, hogy még inkább kitartsak a céljaim mellett” – emlékezett vissza a kezdetekre a 18 éves Fekete Gergő.

Fekete Gergő (fehér sapkában) soha nem enged el egy labdát sem FORRÁS: DVSE.HU
Fekete Gergő (fehér sapkában) soha nem enged el egy labdát sem FORRÁS: DVSE.HU
A debreceniek kiválósága először úszni kezdett, de a sportág túl monoton volt számára, ráadásul kevés sikerélményt talált benne. Még tízéves sem volt, amikor elment a helyi vízilabda-toborzóra, ahol rögtön otthonosabban érezte magát. „Szinte az összes ügyességi feladatban én voltam a legjobb, kilógtam a sorból. Egyből tudtam, hogy jó helyen vagyok.” Szüksége volt néhány évre, hogy behozza a lemaradását úszásban, és ez olyannyira jól sikerült, hogy 13 évesen bemutatkozhatott a felnőttek között az élvonalban. „A korosztályos csapatokban mutatott teljesítményemnek, valamint annak köszönhettem a lehetőséget, hogy alázattal, keményen dolgoztam” – így Gergő. – „Sosem felejtem el, mennyire izgultam a meccs előtt. Az edző a negyedik negyed közepén küldött a vízbe. Érdekes, de egyből felszabadultam, ahogy beleugrottam a vízbe. Fantasztikus volt.” Gergő egy évvel később megszerezte első gólját is a nagyok között, az Eger kapujába talált be. Elmondta, hogy ezt a párharcot biztos, hogy soha nem felejti el. Válogatottként is nagyon szép sikereket ért el, hiszen a korosztályos világbajnokságon kétszer, míg a kontinensviadalon egyszer állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Az első nagy versenye a nemzeti csapattal a 2015-ös, bakui Európai Játékok volt 2015-ben, amelyen bronzérmes lett az U18-as csapat. Nem meglepő, hogy tizenöt évesen ő volt a legfiatalabb tagja a keretnek. Az ifjú játékos úgy gondolja, hogy mindig van hová fejlődnie. Soha nem fordulhat elő, hogy megelégszik azzal, amit tud. „Az a feladatom, hogy folyamatosan képezzem magam. Ez az alapja mindennek. A sikerélmények mellett ez motivál a mindennapokban. Jelenleg úgy érzem, hogy a lábtempóm igényel rengeteg munkát. Talán ez a legnagyobb gyengeségem” – vélekedik. De vajon mit tart a legnagyobb erősségének? „Nincs olyan helyzet, amelyben elengednék meccs közben egy labdát. Ahogyan nálunk szokás mondani: mindegyikért harapunk. Az utolsó pillanatig harcolok, sosem adom fel.” Gergő úgy látja, reális célkitűzés, hogy a Debrecen megszerezze az ob I ötödik-hatodik helyének valamelyikét. Az U21-es válogatottal ki akarja harcolni a kvalifikációt a kuvaiti világbajnokságra, amelyen csapattársaival mindenképpen fel szeretne állni a dobogó egyik fokára. Álmainak elérésében a Mol Alapítvány is segíti támogatásával, amelyet legfőképpen utazásra fordít, mivel nagy nehézséget jelent számára az ingázás Debrecenből a fővárosba, ahol a válogatott edzések zajlanak. Ezen kívül az étkezéséhez is nagyban hozzájárul a támogatás, hiszen nem egyszerű feladat „visszatölteni” a sok ledolgozott kalóriát.