UtánpótlásSport December 8-án Egy nap az utánpótlásért címmel konferenciát rendez az Utanpotlassport.hu szerkesztősége a fiatalok sportjának aktuális kérdéseiről
2022. december 5.
  • instagram
Egy nap az utánpótlásért – konferencia
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-04-30 11:26

Bontogatja szárnyait

Valószínűleg az összes cselgáncskedvelő emlékszik arra, amikor a 17 esztendős Özbas Szofi megnyerte az ifjúsági olimpiát 2018 októberében. A Mol Alapítvány által támogatott versenyző azóta egy korosztállyal feljebb, a juniorok között bizonyít, ráadásul a felnőttek mezőnyében is bontogatja szárnyait; az országos bajnokságon csak aranyponttal kapott ki a világbajnoki bronzérmes, Eb-második Karakas Hedvigtől a fináléban.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu „A legkomolyabb erőpróba, az aranycsata azonban még előtte áll, amelyet a tunéziai Mariem Hlifi ellen kell megvívnia. Mariemet két perc alatt kétszer megintik, majd Özbas Szofi is kap egy büntetést. A vezetőedző, Bíró Norbert szerint meg kellett volna kapnia Hlifinek a harmadik sidót is, ám ez senkit sem érdekel, hiszen a golden score-ban Özbas leszorítja a tunéziait, így – a magyar csapat harmadik aranyát megszerezve – ifjúsági olimpiai bajnok!” – szólt tudósításunk a 2018-as Buenos Aires-i játékokról.

Vajon idén is lesz oka az örömre Özbas Szofinak?  Fotó: Szalmás Péter/MOB
Vajon idén is lesz oka az örömre Özbas Szofinak? Fotó: Szalmás Péter/MOB
A Ceglédi VSE dzsúdósának nem volt ideje pihenni a siker után, mivel kilenc nappal később már a Bahamákon rendezett junior-világbajnokságon lépett tatamira, amelyen hetedik lett. Tapasztalatszerzésnek különösen jó volt a bahamai verseny, mivel a 17 esztendős sportoló 2019-től hivatalosan is juniorkorú lett. „Nincs olyan versenyző, akinek ne lenne nagy váltás az ifjúsági korosztályból eggyel feljebb lépni. Itt már jóval erősebbek, összeszedettebbek a cselgáncsozók. Szerintem jelenleg négy-öt olyan lány is van az európai mezőnyben, aki fizikálisan és állóképességben felülmúl. Az motivál, hogy minél hamarabb felzárkózzam hozzájuk” – foglalja össze Szofi. A juniorválogatottnak 2019-ben eddig csupán egy Európa–kupa-versenye volt, az olaszországi Lignanóban – ezen Özbas bronzérmet szerzett. „Az orosz Dali Liluasvilivel néztem farkasszemet az első meccsen. Őszintén, megijedtem egy kicsit attól, hogy sokkal jobban mozgott nálam a szőnyegen – így a magyar dzsudoka. – Kellemetlen volt, én meg kiszámítható. Ő aztán bejutott a döntőbe, így folytathattam a vigaszágon. Szerencsére felszabadultan küzdöttem, innen kezdve minden bejött, amit elterveztem, végül felállhattam a dobogó harmadik fokára. Ezzel hatalmas teher esett le a vállamról, hiszen még nem szereztem érmet junior Európa-kupa-viadalon.Szofi a múlt hétvégén részt vett a kecskeméti felnőtt országos bajnokságon, és a 63 kilósok döntőjében a világ- és Európa-bajnoki érmes Karakas Hedviggel találkozott. „Minket várt mindenki a fináléba, ennek okán rengetegen figyelték a meccsünket, és szurkoltak. Ez hatalmas erőt adott. Korábban többször is küzdöttünk egymás ellen edzésen, de az persze nem ugyanaz. Többször is közel álltam ahhoz, hogy leszorítsam, ugyanakkor a lábammal nem tudtam rögzíteni a fogást. A mérkőzés aranypontig jutott, mivel nem tudtunk mit kezdeni egymással négy perc alatt. Itt jött ki a tapasztalat az ő javára, hiszen leszorított. Eleinte szomorú voltam, de rengeteget tanultam ebből a csatából” – emlékezett vissza. A Mol Alapítvány eszköztámogatással segíti Özbas Szofit céljai elérésében, és ez igen hasznosnak bizonyul, ha elhasználódik bármely sportfelszerelése. Az ifjúsági olimpiai bajnok előtt ebben a szezonban is jelentős feladatok állnak: már elsőévesként szeretne dobogós helyen zárni valamelyik nagy juniorversenyen, a szeptemberi, finnországi kontinensviadalon vagy a marokkói világbajnokságon. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.