UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2019-05-03 08:50

Atlétika: három korosztályos bajnok gátfutó vehetett részt a felnőttkeret dél-afrikai edzőtáborában

Életre szóló élményekkel gazdagodott Huller Dániel, Eszes Dániel és Mátó Sára, a korosztályos bajnok gátfutók ugyanis a felnőttkerettel tarthattak Dél-Afrikába. Noha Potchefstroom városa nyaralási célpontnak sem utolsó, a háromhetes edzőtábor elsősorban a kőkemény munkáról szólt.

Leiner Soma - utanpotlassport.huA szövetség jóvoltából elit körülmények között készülhetett három gátfutónk; Huller Dániel, Eszes Dániel és Mátó Sára. A fiatalok a dél-afrikai Potchefstroom városában hangoltak a közelgő versenyszezonra.

Gátfutóink Dél-Afrikában készültek a nyári versenyszezonra Forrás: atletika.hu
Gátfutóink Dél-Afrikában készültek a nyári versenyszezonra Forrás: atletika.hu
„Február elején, a válogatott egyik edzésén tudtam meg, hogy én is felnőttkerettel tarthatok Dél-Afrikába, természetesen nagyon örültem neki – meséli a 18. életévét májusban betöltő, ifjúsági Európa-bajnok Huller Dániel. – Életre szóló kaland volt. Kint találkoztam először füves atlétikai pályával, s bár a városból nem sokat láttunk, így is fantasztikus élmény volt.” A korosztályos bajnok versenyzők napi két edzésen vettek részt, eleinte meg kellett küzdeniük a rengeteg esővel. Huller elsősorban klubtársával, a szintén ifjúsági Eb-aranyérmes és országos csúcstartó Eszes Dániellel (19) töltötte idejét. „Egy hét után megérkezett a jó idő, bár igaz, hogy ott teljesen más érzés, amikor süt a nap – veszi át a szót Eszes. – Magaslaton, 1400 méteren voltunk, érdekes élmény, egy-egy résztáv közben azt éreztem, hogy levegővételnél nem telik meg a tüdőm. Rengeteg új gyakorlatot, technikai feladatot hajtottunk végre, így nagyon hasznosnak értékelem az ott töltött időt.” A 110 gátas versenyző a társaságról, illetve Baji Balázs hiányáról sem feledkezett meg beszámolójában. „Elképesztően jó a társaság, igazi kis családot alkotunk a gátfutókkal. Balázs természetesen nagyon hiányzott, sajnáltuk, hogy sérülése miatt nem tarthatott velünk. Mindig rengeteget segít, extra motiváció a jelenléte. A nehéz pillanatokban is képes felvidítani edzés közben, vagy megnyugtat, ha épp azt kívánja a feladat.” A Dunakeszi VSE fiataljai mellett az ARAK felnőttbajnok versenyzője, a 18 éves Mátó Sára is elutazhatott Potchefstroomba. „Minden úgy alakult, ahogyan elképzeltem, és jó munkát tudtunk végezni. Nagy élmény volt füves pályán készülni, kevésbé terhelte az izmainkat, és plusz eszközöket sem kellett magunkkal vinnünk, mert minden a rendelkezésünkre állt. Tényleg családias volt a hangulat, Kerekes Grétivel, Kozák Lucával is baráti a kapcsolatunk. Ráadásul jó volt egy kis időre elfelejteni az iskolát, annak ellenére, hogy közeleg az érettségi.” A három versenyző álláspontja egybecsengett, amikor a nyári versenyszezon célkitűzéseiről kérdeztük őket: Huller Dániel és Mátó Sára a junior, míg Eszes Dániel az U23-as Európa-bajnokságon szeretne döntőt futni, „ott pedig már bármi megtörténhet”. Abban is egyetértettek, hogy az edzések mellett az oroszlánsimogató volt a dél-afrikai túra felejthetetlen élménye. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.