UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-05-05 09:17

Több tízezren kíváncsiak az egyik legeredményesebb magyar alpesi síelő, a 15 éves Trunk Tamás véleményére

„Kiskoromban a játszótéri csúszdán sem engedtek lecsúszni” – mosolyog a korosztályos bajnok alpesi síző, Trunk Tamás. A 15 éves versenyző remek szezont tudhat maga mögött, de kiváló sporteredményei mellett, fiatal kora ellenére már könyvet írt a generációjáról, sportcipőszakértőként tevékenykedik, népszerű vloggernek számít, továbbá neves cégek konferenciáin tart előadásokat.

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu A 15 éves Trunk Tamást az egyik legtehetségesebb síelőnek tartják Magyarországon. A három nyelven beszélő, többszörös korosztályos bajnok osztrák elit sígimnáziumban tölti hétköznapjait, csupán hétvégente jár haza Budapestre, ha éppen nem versenyez vagy tart előadást a világ valamelyik távoli pontján. Mindkettőben sikeres. Április közepén, a szezon utolsó megméretésén a kanadai Whistler-kupán szerepelt, ahol az U16-osok szlalomversenyében az első helyen végzett. A mezőny erősségét amerikai, kanadai és norvég versenyzők garantálták, épp az utóbbi országot képviselő síelők egyikével vívott nagy csatát. A második futamban sikerült vetélytársa elé kerülnie, így győzött, pedig a felkészülés sem ment könnyen.

trunk tamas facebook
trunk tamas facebook
„Nagyon macerás volt az utazás. A felszerelésünk Münchenben maradt, ugyanis a légitársaság nem továbbította a következő gépre, így egy napot más lécével kellett edzenem. Ezért is voltam nagyon boldog, hogy nyerni tudtam” – idézi fel a történteket. A korábbi versenyein sem kerülték el az örömök sem, hiszen az olaszországi Alpe Cimbra-kupán, amelyet nem hivatalosan serdülő-világbajnokságának is neveznek, többek között svéd, norvég és a nyolc év után a mezőnybe visszatért osztrák indulók ellenfeleként szlalomban 8. helyezést ért el. Ugyancsak műlesiklásban állhatott fel a dobogó harmadik fokára a szlovéniai Pokal Loka nemzetközi viadalon is. Ez volt az első érme a szezonban, és annak különös a jelentősége a hazai sísportban, hiszen az U16-os fiúk között tíz éve nem ért el senki dobogós helyezést nemzetközi eseményen. Pedig... „Kiskoromban nem voltam tehetséges semmiben. Túlféltett gyerek voltam. A játszótéri csúszdán sem engedték meg a szüleim, hogy lecsússzak, bár ha visszagondolok, én sem nagyon akartam. A sportokhoz sem értettem eleinte, aztán valahogy minden jött magától. A síelés megfogott, viszont épp a tehetség hiánya miatt sokkal többet kellett edzenem, dupla annyit dolgozom, mint a rátermettebb gyerekek. Most elégedett vagyok az eredményeimmel, de még bőven van hova fejlődnöm. Az persze örömmel tölt el, hogy a befektetett energia lassan kezd kifizetődni.” Nem akar hosszútávon előre gondolkozni, ugyanis még maga sem döntötte el, mi is szeretne lenni. Rövidesen olyan korcsoportba ér, ahol már felnőttek között is versenyez, de erre nem új szintként, sokkal inkább új kihívásként vár. Amiben biztos, hogy a következő lépcsőfokon elsősorban mentálisan kell helytállnia, de ahogy mondja, fejben eléggé összeszedett ahhoz, hogy továbbra is jól teljesítsen. Az önbizalmában jelentős szerepet játszik a hazai sí szövetség elnöke, Miklós Edit jelenléte is.
trunk wmn
trunk wmn
„Edit megmutatta nekünk, magyaroknak, hogy csak azért, mert a síkabátunkon nem norvég jel vagy olasz zászló díszeleg, mi is bármire képesek lehetünk a sportágban. Szeretek nagyot álmodni. Konkrét célom nincs, de addig folytatom a síelést, amíg tudom, és ugyanúgy a lehető legjobb eredményeket akarom szállítani magamnak, mint az országnak.” Tamás a sportsikerek mellett, fiatal kora ellenére, már könyvet írt a generációjáról. Sportcipőszakértőként tevékenykedik, népszerű vloggernek számít, neves cégek konferenciáin tart előadást. Mindennek tartja magát egyszerre. Nem tudja letenni a garast egyvalami mellett. Az összes munkája kiegészíti egymást, és mindegyikben a maga módján szeret alkotni. Az úgynevezett Z generációnak tagja, amely az 1995 és 2009 között születetteket foglalja magába. Ez az a korosztály már beleszületett a digitális világba, és teljesen benne is nőtt fel. A generációk közötti szakadékok a véleménye szerint egyre szélesebbek.
trunk libri
trunk libri
„Tizenhárom évesen vettem észre, hogy sokan nem találják hozzánk az utat. Nem tudják, hogyan kommunikáljanak velünk. Eljátszottam a gondolattal, mi lehet az oka. Szenvedélyem az utcai sportcipők világa, a sneakereké. Nagyon sok az olyan márka, amely az elsők között képes volt a generációnkat megszólítani. Áttekintettem, mit is csinálhatnak másképp. Lehetőséget kaptam előadásra, de hogy az egészet összefoglaljam, ötször vagy hatszor annyi idő kellett volna, rengeteg papírom volt tele jegyzettel. Onnan jött a könyv ötlete.” A Márkák, Sneakerek, Z Generáció címmel megjelent kötetére több vállalat is felfigyelt. A cégek konferenciájára meghívott előadóként abban segít a rutinos marketingeseknek, hogyan lehetnek képesek megtalálni a közös hangot a fiatalokkal. Dablty néven YouTube-csatornát üzemeltet a sneakerekről, nem kevesebb, mint 23 ezer feliratkozóval. Első ránézésre nincs kapcsolat a sokféle tevékenysége között, ő mégis talál összefüggést: „Az egyik dologból a másikba sok mindent át tudok emelni. Például ha megtanulom az alázatot a sportban, azt más módon, de a könyvírásban és az előadásokon is tudom kamatoztatni. Fiatalok előtt is szoktam beszélni, kicsit motivációsabb jelleggel, a sportot is belekötve. Én sem vagyok csodagyerek. Mindenkinek elmondom, hogy a mi generációnknak mindenre van lehetősége. Nem lehetetlen, hogy valaki egyszerre sportoljon, könyvet írjon, YouTube-csatornát indítson, előadjon. És még mennyi mindent tervezek megvalósítani!” További korosztályos hírek a SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.