UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-05-16 21:19

Női kézilabda: a magyar fiatalok, Háfrával (20) az élen kiemelkedtek, de egy norvég klasszis is „született”

Múlt héten a hölgyeknél befejeződött a 2018–2019-es Bajnokok Ligája-szezon. Szétnéztünk az idény során a BL-ben pályára lépett, 1998-as születésű, vagy annál fiatalabb játékosok körében, és megállapíthatjuk, magyar szempontból biztató az összkép a játékperceket és gólokat tekintve.

P. K. – utanpotlassport.hu A női Bajnokok Ligája-szezon után arra voltunk kíváncsiak, mekkora szerepet kaptak a fiatal játékosok a legrangosabb nemzetközi kupasorozat négyes döntőjében, de azokra a csapatokra is vetünk egy pillantást, melyek nem jutottak el a sorozat végső szakaszáig. Szigorúan véve jelenleg már csak a 2000 január 1. után születettek számítanak utánpótláskorúnak, de mi azokat a játékosokat is figyelembe vettük, akik a koruk alapján a tavalyi junior vb-n még ott lehettek, ezért az 1998-as születésűek között is szétnéztünk. A fennállása ötödik Bajnokok Ligája-győzelmét arató Győri Audi ETO KC-nál hét 21 éven aluli játékos kapott szerepet ebben a Bajnokok Ligája-szezonban: Afentaler Sára (19 éves), Fodor Csenge (20 éves), Kellermann Dóra (19), Kürthi Laura (17), Pál Tamara (19) és Varga Emőke (19). Közülük azonban csak a tavaly a juniorválogatottal világbajnoki címet is nyert szélső, Fodor Csenge szerepelt a budapesti final fourban is. Rá mondhatjuk, hogy nem csak epizódszereplő volt a BL-győztes ETO-ban, hiszen például az elődöntőben is lőtt gólt a norvég Vipers Kristiansand ellen, míg korábban a CSM Bucuresti ellen ötször is a kapuba talált. Kilenc mérkőzésen összesen 14 gólt lőtt, és ha tavasszal nem sérült volna meg, ami miatt több meccset ki kellett hagynia, valószínűleg ennél is többet játszott volna.

Háfra Noémi (jobbra) 21 évesen második helyen végzett a BL góllövőlistáján Fotó: nso.hu
Háfra Noémi (jobbra) 21 évesen második helyen végzett a BL góllövőlistáján Fotó: nso.hu
Az elődöntőben a Győrtől 31–22-es vereséget szenvedett, de a 3. helyet a Metzcel szemben megszerző Kristiansandnál négy olyan játékost találtunk, aki 1998. január 1. után született. Közülük hárman játszottak is a négyes döntőben, a szélső Karoline Olsen, az irányító Henny Ella Reistad és a kapus Eline Fagerheim. Olsen és Reistad a tavalyi, debreceni junior-világbajnokságon is részt vett, mindketten játszottak a mieink elleni döntőben. Reistad a közeljövő nagy norvég klasszisa lehet, tavaly a junior vb fináléjában hét gólt szerzett, míg most a négyes döntőben nyolc góllal zárt, a Győrnek háromszor, a Metz ellen ötször talált be, és 20 évesen 71 góljával a teljes BL-szezonban csapata legjobbjának bizonyult. Sőt a 80 gólos ferencvárosi Háfra Noémi után a második legeredményesebb játékos volt a 21 éven aluliak között, összesítésben pedig az 5. helyen végzett a BL góllövőlistáján. A BL döntőjébe jutott – a Győrrel szemben a fináléban 25–24-re alulmaradt – orosz Rosztov bő keretében nyolc 21 év alatti játékost is találunk, és öten még a 20.életévüket sem töltötték be, viszont a budapesti négyes döntőben közülük csak az irányító Milana Tazsenova kapott szerepet, két meccsen egy gólt szerzett, a BL-ben összesen pedig nyolc találkozón tíz góllal zárt, vagyis a norvég Reistaddal szemben egyelőre inkább csak kiegészítő embernek számít. Érdekesség, hogy bár jelenleg Franciaország az aktuális világ- és Európa-bajnok a hölgyeknél, a BL-ben 4. helyen zárt, francia bajnok Metznél a négyes döntőben pályára lépettek között mégsem találtunk egyetlen 21 éves, vagy annál fiatalabb tehetséget. Talán nem véletlen, hogy a tavalyi junior vb-n is csak a 7. helyen végeztek a franciák.
A győri Fodor Csenge a final fourban is bizonyíthatott Fotó: Győri Audi ETO KC
A győri Fodor Csenge a final fourban is bizonyíthatott Fotó: Győri Audi ETO KC
Ha a legjobb nyolcba jutott csapatok között is szétnézünk, akkor megállapíthatjuk például, hogy a CSM Bucurestinél egyetlen 20 éves játékost találunk a bő keretben (Bianca Sorint, egyébként mindenki idősebb nála), viszont a dán Odensénél egyet sem, igaz, a skandinávoknál hatan is 22-23 év közöttiek. A Buducsnoszt Podgoricában egy 1998-as születésű játékos játszott fontosabb szerepet, a 20 éves beálló, Tatjana Brnovics 14 mérkőzésen játszott, 34 gólt dobott. A negyeddöntőig jutó együttesek sorában szándékosan hagytuk a sor végére a Ferencvárost, mert az európai topcsapatok közül a Fradiban játszották a legnagyobb szerepet a fiatalok. A zöld-fehéreknél 12 olyan játékost találunk, aki 22 év alatti. Közülük négyen is tagjai voltak a tavaly világbajnoki címet nyert magyar juniorválogatottnak. A már említett balátlövő,a 20 éves Háfra a 80 góljával az egész BL-mezőnyt tekintve a második legeredményesebb gólszerző lett. Rajta kívül a szezon közben szerződtetett, mindössze nyolc meccsen 52 gólt szerző (három mérkőzésen is kilencig jutó) Klujber Katrin is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Az 1998-ban, illetve később születettek közül, Háfra és Reistad után a harmadik legeredményesebb gólszerző lett. A Fradi junior-világbajnok szélsői közül a nyártól Győrben játszó Faluvégi Dorottya hét, Márton Gréta 20 góllal fejezte be a BL-szezont. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.