UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-05-17 16:59

Még időben beérnek a fiú kardvívók – véli a zuglói Bódy István

Annak apropóján beszélgettünk a BVSC-Zugló mesteredzőjével, Bódy Istvánnal a magyar fiú kardvívó-utánpótlás helyzetéről, hogy a serdülő tanítványai nemrégiben a négyből három számot megnyertek a korosztályos országos bajnokságon.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A BVSC-Zugló vívószakosztálya uralta a Kovács Pál Vívócsarnokban rendezett serdülő fiú és leány kard országos bajnokságot; Bódy István mesteredző versenyzői négy aranyéremből hármat begyűjtöttek.

A BVSC serdülő kardcsapata és edzőik, Varga József, valamint Bódy István
A BVSC serdülő kardcsapata és edzőik, Varga József, valamint Bódy István
A fiúk egyéni küzdelmeiben ráadásul „házi rangadó” alakult ki az aranycsatában, hiszen a két zuglói, Tóth Patrik és Petrucz Mirkó lépett pástra egymással szemben. Kettejük közül végül Patrik nyert. A leányok között Brassai Dorottya aratott diadalt, míg fiú csapatban az Avarkeszi Dániel, Komló Márton, Tóth Patrik, Petrucz Mirkó alkotta kvartett nem talált legyőzőre. „Az szinte biztos volt, hogy a fiúk mezőnyében ennyire jól szerepelünk, mivel ezek a srácok évek óta mindent megnyernek a hazai porondon. A kérdés csupán annyi volt, hogy Patriké vagy Mirkóé lesz az aranyérem. Gyerekkoruk óta együtt vívnak, mindkettő jól ismeri a másikat, és általában oda-vissza verik egymást. Ami a lányokat illeti: Dorottya tavaly az újoncok között országos bajnok lett, ám az első hely nem feltétlenül volt elvárás vele szemben, nagyon erős ez a korcsoport. A leánycsapatunk viszont elfáradt a végére, negyedik lett, de úgy vélem, panaszra nincs semmi okunk” − foglalja össze Bódy. Erős kijelentés lenne, ha azt mondanánk, meglepő a zuglóiak remeklése, hiszen a BVSC vívószakosztályának története nagyon régre nyúlik vissza, korosztályos- és felnőttvilágversenyen szerzett érmek hadával büszkélkedhet. Azt a kérdést ugyanakkor nem lehet megkerülni, mit csinálnak jobban, mint a többi hazai utánpótlás-nevelőműhely? „Mindez a jól megszervezett, minőségi munkának, valamint a szakképzettségnek köszönhető. A kardvívó hagyományok csínját-bínját annak idején a legjobb edzőktől tanulhattuk Varga József mesteredzővel, és ezt a tapasztalatot adjuk át a fiataloknak. A legkisebbektől a felnőttekig öt kiváló edző foglalkozik a sportolókkal nap, mint nap, szívvel, lélekkel” − meséli a szakember. Annak ellenére, hogy a férfi kardvívásban Magyarország jelenleg az egyik legjobb (ha nem a legjobb) a világon, Bódy arról beszélt, hogy az utánpótlásban van némi „hézag” ebben a szakágban: „A vívás nem volt annyira támogatva, hogy a felnőttkorig megtartsuk a kiemelkedő fiú kardvívókat. Éppen ezért napjainkban némiképp sikertelenebb ez a generáció. Már, ha lehet ilyen mondani például Rabb Krisztián ifjúsági olimpiai aranyérme után... Szerencsére, már anyagilag stabil lábakon áll a sportág, így az alsóbb korcsoportoktól kezdve már csak be kell érnie a munka gyümölcsének. Optimista vagyok a szakágat illetően; szerintem még időben utolérik a felnőttklasszisokat a most utánpótláskorú sportolók.” Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.