UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-05-18 20:47

Vívás: Koch Máté (19) bronzérmet nyert a férfi párbajtőrözők párizsi vk-versenyén

Nemzetközi klasszisokat felülmúlva bronzérmet szerzett a szezon talán legerősebb felnőtt világkupa-versenyén Koch Máté. A Vasas 19 éves párbajtőrvívója szereplésével az élre állt a magyar ranglistán, és ezzel kiharcolta a csapattagságot a Eb-re és a hazai rendezésű világbajnokságra.

B. V. – utanpotlassport.huA világ egyik legnagyobb és legerősebb vívóversenyét rendezik a hét végén Párizsban, a férfi párbajtőrözők világkupa-állomásán. Egészen elképesztő indulói létszám mellett (373 sportoló lépett pástra) pedig nagyszerű és nem várt magyar sikerek születtek. A junior Európa- és világbajnok Koch Máté újra megmutatta, hogy nem csak a saját korosztályában kell számolni vele.

Koch Máté bronzérmet nyert a párizsi felnőtt vk-versenyen Forrás: hunfencing.hu
Koch Máté bronzérmet nyert a párizsi felnőtt vk-versenyen Forrás: hunfencing.hu
A Vasas 19 éves párbajtőrözője káprázatos produkcióval menetelt, legyőzte az orosz Guszevet, 15:14-re a házigazdák klasszisát, Borelt, Somfai Pétert és a svájci Heinzert. Az illusztris névsorból egy versenyzőt elkapni is jókora bravúr, de hogy egymás után… Bár az elődöntőben 15:10-re kikapott az orosz Glazkovtól, a verseny nem a befejezésről, hanem a hatalmas bravúrokról marad emlékezetes a számára, melyek után Siklósi Gergellyel együtt a pódiumra állhatott. Na meg arról, hogy az évad végeztével az élen végzett a magyar felnőttranglistán, és ezzel kiharcolta az indulási jogot a nyári világversenyekre, miközben a viadal előtt csupán a hatodik pozíciót foglalta el. Nem csoda, hogy a bronzérem megszerzése után még kissé hitetlenkedve nyilatkozott a szövetség honlapjának. „Nem is hiszem el, hogy sikerült… Megnyertem a magyar ranglistát? Nem tudtam, komolyan mondom! Elképesztően örülök! Próbáltam végig, minden tusra koncentrálni, Borel ellen nagyon nehéz volt, mert nemcsak nagyszerű vívó, hanem a hazai pást minden előnyét élvezte. Somfai Péter ellen is elképesztő meccs volt, próbáltam mindig a következő asszóra gondolni. Nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen csodálatos juniorbefejezés után így sikerült a felnőttszezonom. Most egyet szusszanok, aztán nagyon szeretnék ugyanilyen teljesítményt nyújtani a világversenyeken is.”