UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-05-23 17:10

Kosárlabda: Somogyi Ádám remek tapasztalatokkal gazdagodott Spanyolországban, ám az U20-as válogatottságot visszautasította

Véget ért az első profiszezonja a spanyol harmadosztályban a 18 éves kosárlabdázónak, Somogyi Ádámnak. Az Aquimisa Laboratorios Zamorano alakulatánál tapasztaltakról beszélgettünk vele, és szóba került az is, miért utasította vissza az U20-as válogatottságot.

Krasznai Bence − utanpotlassport.huVéget ért a 18 esztendős Somogyi Ádám első profiszezonja  a spanyol harmadvonalban. A fiatal irányító csapata, az Aquimisa Laboratorios Zamorano a felsőházi rájátszás nyolcadik helyén zárt.

Somogyi Ádám úgy döntött, visszautasítja az U20-as válogatottságot az idénFORRÁS: FIBA.BASKETBALL
Somogyi Ádám úgy döntött, visszautasítja az U20-as válogatottságot az idénFORRÁS: FIBA.BASKETBALL
„Be akartam bizonyítani, ennyi idősen is megállom a helyem a nagyok között. Ez több, kevesebb sikerrel sikerült is. Kétségtelen, rengeteget fejlődtem. Sok − az NCAA-t is megjárt − amerikai játékos volt mellettem, akik folyamatosan segítettek, tanulhattam tőlük. Erőnlétem, technikám és a mentalitásom is sokat javult. Ha harmincéves, tapasztalt kosarasokkal áll szemben az ember, meg kell tanulnia, hogyan szedje össze magát bármilyen helyzetben. Persze, bőven van még hová fejlődnöm, hiszen szerintem nem létezik olyan, hogy egy játékos teljesen készen van. Amíg valaki nem jut el az NBA-ig, addig senki nem lehet elégedhet magával” - mondta Ádám. A szezon elején edzője nem kertelt, elmondta mit vár tőle: „Behívott az irodájába, és közölte, cserepadról bejövő irányítóként számít rám. Elméletileg azért lettem volna, hogy minél több pihenőt kapjanak a többiek, és amikor beállok, akkor a lehető legkevesebbet hibázzak. Ez olyannyira jól sült el, hogy már a felkészülési meccseken többször is bő húsz perceket voltam a pályán, és ez a bajnokság alatt sem változott. Mi több, az utolsó néhány tétmérkőzésen, a végjátékban is fent lehettem a pályán.” Ádám szerint a legnagyobb különbség a magyar és a spanyol kosárlabdakultúra között a játék dinamikájában, a kosarasok erőnlétében és hozzáállásában rejlik: „Bármi történik, mindenki száz százalékon pörög; egy pillanatra sem állunk meg.” Somogyi augusztus végén meghívót kapott a magyar férfiválogatott szövetségi kapitányától, Ivkovics Sztojantól a bő keretbe. Elmondta, hihetetlen nagy élmény volt a „nagyokkal” együtt készülni. A csapatba először a hollandok elleni világbajnoki selejtezőmérkőzésen került be, ám ekkor még nem léphetett pályára. Erre februárban került sor ugyanebben a sorozatban (a csapat 75−41-re kikapott Varesében). A Zamorano játékosa az idén úgy döntött, visszautasítja az U20-as válogatottságot. „Tizennégy éves korom óta nem volt egy szabad nyaram sem, minden tőlem telhetőt megtettem az utánpótláscsapatokért. Ez mostanra rengeteget kivett belőlem, és néha úgy érzem, elfogyott az éhségem a játékra, annak ellenére, hogy ez az életem. Ez pedig rémítő. Most csak annyit tudok mondani, hogy szükségem van egy kis pihenőre, mert elfáradtam.” Ádám kölcsönben szerepelt a Zamora alakulatánál, és biztos, hogy a következő szezont már nem a kék-fehéreknél tölti. A kérdés csak az, hogy Spanyolországon vagy itthon folytatja-e a pályafutását, ám erre még ő sem tudja a választ. Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.