UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-05-29 20:57

Megtanultak győzni az UVSE serdülő vízilabdacsapatának leányai

Az alapszakaszban magabiztos teljesítményt nyújtó UVSE leány serdülő vízilabdacsapata fordulatos döntőben, veretlenül hódította el korosztályának bajnoki címét.

uvse bajnok
uvse bajnok
Budai Zoltán – utanpotlassport.hu AZ UVSE Hunguest Hotels leány serdülőcsapata veretlenül nyerte meg korosztályának országos bajnokságát. Mutatói a teljes mezőnyből kimagaslanak, ugyanis az alapszakaszban 22 mérkőzésük mindegyikén győzni tudtak, 388 dobott góljuk mellett csupán 140-et kaptak. A gárda két évvel ezelőtt negyedik helyen végzett a gyermekbajnokságban, így a vezetőség a szezon előtt még csak a dobogóra kerülést tűzte ki célul. Azonban a csapat ereje már a pontvadászat elején megmutatkozott. A negyedik fordulóban idegenben két góllal győzte le a BVSC-t, nem sokkal később öttel a Szentes alakulatát – ezen a két klubon korábban még soha nem sikerült felülkerekednie ennek a korosztálynak. Az UVSE leányai a következő mérkőzéseket is meggyőző játékkal abszolválták, így félévkor a célkitűzés megváltozott. Az együttes már döntőbe vágyott, és mivel a lendület az alapszakasz végéig kitartott, ott is találta magát. A Szentes elleni finálé első mérkőzésén idegenben szálltak medencébe az Áts Bertalan irányította újpesti lányok, akik az első negyedben 4–1-re is elhúztak. A hazai csapat azonban fordítani tudott, így másfél perccel a vége előtt Szegedi Panni góljára volt szükség, hogy veretlen maradjon az UVSE. A végeredmény 9–9 lett. Az egy nappal későbbi visszavágó forgatókönyve is hasonlóan íródott, a szentesiek négygólos hátrányból egyenlítettek (6–6), azonban a második félidőben az UVSE sebességet váltott, 11–7-re nyert, és bajnok lett.
uvse dávidcila
uvse dávidcila
„A döntő mindig más, mint egy bajnoki mérkőzés – kezdte értékelését Áts Bertalan vezetőedző. – A lányok nagyon várták, hihetetlen akarattal és önbizalommal szálltak medencébe. Az első mérkőzésen a Szentes idei legjobb formáját mutatta, de ez a visszavágón rólunk is elmondható volt. A második meccsen érződött a csapaton, hogy kizárólag a győzelmet tartja elfogadhatónak. Az, hogy négygólos hátrányból visszajött a Szentes, megfoghatta volna a lányokat. Nem ez történt. Egy edző alapesetben ilyenkor időt kér, én viszont úgy gondoltam, nincs rá szükségünk, hiszen a játék jól ment, csupán elkerülhető gólokat kaptunk, de egyáltalán nem törtünk meg. Amikor újra vezetést szereztünk, azt éreztem, innentől kezdve nem lesz megállás.” Nem is lett. A sikert az is felértékeli, hogy az edző szerint a serdülőbajnokság nagyon rég volt ilyen kiegyensúlyozott. Az első nyolc együttesből gyakorlatilag bárki képesnek bizonyult legyőzni bárkit – kivéve az UVSE-t. A tréner úgy véli, az eredményesség titka az ügyesség, valamint a tehetség mellett játékosai hozzáállásában rejlik.
uvse forgacslili
uvse forgacslili
„A lányok iszonyatosan alázatosak, és a maximumra törekednek. Az iskola után a vízilabda foglalja el a második helyet az életükben. Ha valaki kimarad edzésről, azonnal kérdezi, mikor tudja bepótolni. Ha valaki úgy érzi, lemaradása van, lehetőséget kér a gyakorlásra. A reggel hatórás edzéseken is szinte mindig teljes létszámmal voltunk jelen. Ez sokat elárul a mentalitásról” – mondta az edző. A csapatban rengeteg kiváló egyéni teljesítmény is akadt a szezon során. Az, hogy az UVSE ilyen kevés gólt kapott, a két kapus, Szalay Bobrovniczky Sára és Varga Luca egyre növekvő magabiztosságának is köszönhető, az eredményesség meg javarészt az egész évben kiemelkedő mezőnymunkát végző Dávid Cila, Forgács Lili, Gálicz Zsófia hármas érdeme. Persze, rajtuk kívül is akadtak húzóemberek. Dobos Katica rövid időn belül fejlődött szembetűnőt, de Szegedi Panni, Rádli Rózsa, Szengyel Sára és Aubéli Tekla játéka is sokat hozott az egyesület konyhájára, utóbbi például hat gólt szerzett a döntőben. „Óriási potenciál van a csapatban, bárkit nevezhettem volna a döntőbe, mindenki képes a helytállásra” – vélekedett Áts Bertalan, akinek a győzelem után esélye sem maradt a menekülésre. Tanítványai egy óvatlan pillanatban elkapták, és ahogy a bajnokcsapatoknál történni szokott, vízbe rántották.
uvse varga jennifer
uvse varga jennifer
„Minden edző vízbe akar kerülni, hiszen ez azt jelenti, megnyertük a bajnokságot. Nyilván a gyerekekkel szabad kicsit játszani, küzdjenek meg érte, ha be akarnak dobni, de most olyan hirtelen kaptak el, mire hátranéztem, már a levegőben voltam. Vízbe ugrani nem más, mint egy álom beteljesülése. Ez a lányok első bajnoki címe a korosztályukban, nagyon sokat dolgoztak érte, és végül megtanultak győzni. Büszke vagyok rájuk, és köszönet jár minden szülőnek, pedagógusnak és kollégának, aki hozzásegítette őket az elsőséghez” – mesélte a vezetőedző, aki hozzátette, reméli, ez az aranyérem plusz motivációt kölcsönöz játékosainak. Véleménye szerint, ha egy játékos megtapasztalja, milyen egy nagyobb serleget elhódítani, a későbbiekben bátrabbá, magabiztosabbá válik. Az UVSE serdülőkorú lányai minden tekintetben jó úton járnak, céljaik megegyeznek a klub ambícióival: minél többen felkerülni az OB I-es csapatba, és szerepelni a korosztályos, majd a felnőttválogatottban. A 2002-es leányválogatottban jelenleg Dávid Cila és Forgács Lili kap helyet a bajnokcsapatból.  

Az UVSE 2018–2019-es leány serdülő bajnokcsapata Játékosok Varga Luca, Papp Flóra, Frank Zsanett, Törkenczy Emma, Baksa Borbála, Tóth Rebeka, Golopencza Nóra, Szombathelyi Gerda, Irmes Rozi, Dobos Katica, Aubéli Tekla, Rádli Rózsa, Gálicz Zsófia, Forgács Lili, Dávid Cila, Szengyel Sára, Szalay Bobrovniczky Sára, Szegedi Panni, Beszédes Réka Edzők Áts Bertalan, Csicsáky Vince, Benczur Márton, Ipacs Barbara, Zilahi Tamás

  További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.