UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-05-29 20:04

Nem lehet több légiós a kosarasok utánpótlás-bajnokságaiban

„A produktivitás alatt mi azt értjük, egyes csapatok meghatározott időn belül hány utánpótlás- és felnőttválogatottat, valamint NB I-es sportolót adnak a magyar kosárlabdának. Persze, e fogalomba tartozhat az utánpótlás-bajnokságokban elért helyezés is, ám ez utóbbi semmiképpen sem lehet fontosabb az előbb említetteknél. Éppen ezért úgy határoztunk, magyar okmányok nélkül (állampolgárság vagy igazolvány) a továbbiakban nem lehet tizennyolc év alatti játékost igazolni. Természetesen, akik már itt vannak, maradhatnak” – mondta a hazai szövetség szakmai és utánpótlás-bizottságának elnöke, Mészáros Lajos.

Krasznai Bence − utanpotlassport.huKorábban már beszámoltunk róla, hogy a Kosárlabda Akadémia Pécs együttese az alsóházból érkezve nyerte meg a fiú kadétbajnoki nyolcas döntőt Sopronban. Akkor több kritika is illette cikkünk alatt a pécsieket, mondván, azért sikerült elhódítaniuk a trófeát, mert időközben leigazolták a 15 éves nigériai James Ugochukwu Nnajit. Való igaz, a 207 centiméter magas center novemberben érkezett a mecsekiekhez, ám az akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, Rátgéber László elmagyarázta oldalunknak, Ugochukwu nem az eredményesség miatt jött, sokkal inkább azért, hogy a magyar fiatalok általa jobbak legyenek: „Jamest azért hoztuk, mert a magasságot nem lehet tanítani. A helyzet az, hogy idehaza nagyon nehéz centerpozícióra alkalmas ifjút találni. A magyar gyerekek képtelenek rendesen megtanulni a saját posztjukon játszani, ha időközben ötösnek állítják be őket. Ezáltal nem tudják időben elsajátítani az igazi mélységi játékot, ami a támadás és a védekezés alappillére. Lehet ellentmondani, de tessék megnézni, hogyan szerepelünk a korosztályos Európa-bajnokságokon.”

Mészáros Lajos elmondta, a folytatásban nem lehet igazolni 18 év alatti játékost magyar okmányok nélkül Forrás: nemzetisport.hu
Mészáros Lajos elmondta, a folytatásban nem lehet igazolni 18 év alatti játékost magyar okmányok nélkül Forrás: nemzetisport.hu
Mindazonáltal, nem ez az első eset, hogy a magyar alakulatok Afrikából vagy külföldről igazoljanak utánpótláskorú kosarast. A 2018–2019-es szezonra a hazai szövetség 38 külföldi fiúnak és 7 lánynak adott versenyengedélyt. Megkérdeztük a hazai szövetség szakmai és utánpótlás-bizottságának elnökét, Mészáros Lajost, szerinte milyen hatással vannak a fiatal légiósok az utánpótlás-bajnokságokra. „A genetikával nem tudunk mit kezdeni, ez egyértelmű. Felteszem a kérdést: segítenék a magyar utánpótlás-válogatottakat ezek a játékosok? Nem gondolnám, mivel a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség szerint Európában, a nemzeti up-alakulatokban nem vehetnek részt ezek az afrikai játékosok, míg a felnőtt-válogatottakban mérkőzésenként csupán egyetlen honosított sportoló kaphat lehetőséget. Ha tényleg kiemelkedően jók, akkor profiként pillanatok alatt elviszik őket a nálunk fejlettebb kosárlabda-kultúrájú országokba. Csupán a klubok eredményességét segítik, de hogy legyen jó magyar center, azt nem.” A szakember ugyanakkor felhívta figyelmünket arra, hogy a különbséget látni kell az afrikai és a magyarlakta, szomszédos országokból érkező gyerekek között: „A magyar kosárlabdának érdeke, hogy a környező országokban élő magyar játékosokat bevonja a hazai képzési rendszerébe, az viszont egyáltalán nem, hogy az Afrikából érkezőket is, hiszen ez utóbbi csupán a klubok pillanatnyi érdeke lehet. Az akadémiai programunk keretében például szeretnénk, hogy szakmai együttműködés keretében Erdélyben is induljon akadémiai nevelőműhely.” A szövetség nemrégiben tartotta tisztújító közgyűlését, amelyen a küldöttek egyhangúlag megszavazták a következő négy év szakmai stratégiáját. A program kiemelt részéhez tartozik a klubokban végzett utánpótlás-nevelés produktivitásának mérése és a képzés hatékonyságának emelése. „A produktivitás alatt mi azt értjük, egyes csapatok meghatározott időn belül hány utánpótlás- és felnőttválogatottat, valamint NB I-es sportolót adnak a magyar kosárlabdának. Persze, e fogalomba tartozhat az utánpótlás-bajnokságokban elért helyezés is, ám ez utóbbi semmiképpen sem lehet fontosabb az előbb említetteknél. Éppen ezért úgy határoztunk, magyar okmányok nélkül (állampolgárság vagy igazolvány) a továbbiakban nem lehet tizennyolc év alatti játékost igazolni. Természetesen, akik már itt vannak, maradhatnak” – zárja le az elnök. Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.