UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-05-31 10:57

A kulisszák mögött izmosodik

Molnár Bendegúz, a Honvéd ifjú taekwondósa sporttörténelmet írt a 2017-es budapesti kadét-kontinensviadalon, hiszen még tizenhárom éves sem volt, amikor a 33 kilogrammosok mezőnyében az Európa-bajnoki dobogó legfelső fokára állhatott. A Mol Alapítvány támogatottja azóta korosztályt váltott, januártól már a juniorokkal versenyez. A BHSE tizennégy esztendős tehetsége olimpián szerepelne, és a tanulást sem hanyagolja el.

Fekete Tamás — utanpotlassport.hu   Váratlanul korán beérett Molnár Bendegúz munkájának gyümölcse. Minden idők legfiatalabb magyar Eb-győztese hamar megtapasztalta a sport szebbik arcát, elvégre olyan eredményt mutathat fel, amire sokan egész pályafutásuk során hiába vágynak: hazai közönség előtt nemzetközi versenyt nyert. „Senki nem számított erre az aranyéremre. Azért örültem különösen a sikernek, mert előtte rossz formában voltam. Csak a kőkemény edzéseknek köszönhetően tudtam az év legfontosabb megméretésére feljavulni, csúcsformába lendülni.” A váratlan bravúron túl Molnár Bendegúz sportkarrierje nem csak játék és mese. Tavaly magához képest eredményekben szürkébb évet könyvelhetett el. A megpróbáltatásokat tetézte, hogy januártól a junior korosztály képviselőivel küzd meg – reméli, mihamarabb behozza fizikai hátrányát az újdonsült riválisokkal szemben.

Molnár Bendegúz keményen dolgozik, hogy a juniorokkal is felvegye a versenyt Forrás: Gaál Gergő
Molnár Bendegúz keményen dolgozik, hogy a juniorokkal is felvegye a versenyt Forrás: Gaál Gergő
„Idén jóval kevesebb versenyen vettem részt, inkább az erőnléti edzésekre helyeztük a fókuszt. Ez nem azt jelenti, hogy rossz formában vagyok, a háttérben ugyanolyan elánnal dolgozom, mint mindig. Sajnos azonban elég nehézkesen ment az átállás a juniorok 45 kilogrammos súlycsoportjára. További gondot jelent az is, hogy az átlagosnál vékonyabb a testalkatom, tehát izmosodnom kell még.” „Az eszével és a technikájával emelkedhet ellenfelei fölé, de fizikailag is egyre jobban állja a sarat” – utal edzője, Galambos Bence tanítványa folyamatos fejlődésére. Az ifjú taekwondós tehetségét második otthona, a Honvéd is megbecsüli. „Megtisztelőnek éreztem, amikor klubom a hónap sportolójának választott 2017 novemberében. Szerencsére a legjobb helyen edzek, hiszen a Honvéd mindent megtesz annak érdekében, hogy igazi családias hangulat alakuljon ki.” A BHSE reménységének nem kell a szomszédba menni motivációért: kijutna az olimpiára. Taekwondóban először és eleddig utoljára 2000-ben szerepelt magyar versenyző az ötkarikás játékokon. „Nyolc éve taekwondózom. Engem a sportág játékossága fogott meg, nagyon élvezem az edzéseket. A pörgő rúgás a kedvencem. Ez egyrészt párharcokat eldöntő mozdulat, tehát kifizetődő, ha jól csinálja az ember. Másrészt szuper érzés, amikor fejre találok. Szeretném egyszer az olimpián is bemutatni, mit tudok. Remélem, 2024-ben ott lehetek Párizsban.” Bendegúz nemcsak a sportban, hanem a tanulmányok terén is szintet lép. Szeptembertől a Vörösmarty Mihály Gimnázium élsportolói osztályának diákjaként vág neki a középiskolának. „A sportkarrier mellett a tanulást is fontosnak tartom, azt sem hanyagolhatom el. Kicsi korom óta érdekel a pszichológia, a taekwondo után szívesen foglalkoznék ezzel hivatásszerűen.” A fiatal honvédos elsősorban mégis a sportra koncentrál. A Mol Alapítvány különféle védőfelszerelések vásárlásában támogatja Molnár Bendegúzt, aki gőzerővel készül a szeptemberi junior Eb-re. További korosztályos hírek TAEKWONDÓBAN a sportági aloldalunkon.