UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-06-05 20:23

Alázat és kitartás hozhatja meg a debreceni aerobikos lányok sikereit

A bakui korosztályos aerobik Európa-bajnokságon kiemelkedően szerepelt a magyar juniorválogatott, hiszen három bronzérmet is szerzett. A sikeres csapat több mint felét a debreceni Flex-HD SE versenyzői alkották.

flex face1
flex face1
A május végén Azerbajdzsán fővárosában megrendezett junior aerobik Európa-bajnokságon nagyszerűen szerepelt és három bronzérmet gyűjtött be a magyar korosztályos válogatott. A nemzeti tizenegynek (hívhatjuk így, hiszen éppen ennyi fő alkotta a csapatot) több mint felét a Flex-HD SE leányai tették ki. Az Óbudai WDSE, a PSN Zrt., a Forma Fitt Aerobik SE és a Flash Aerobik SE sportolói mellett Fényes Gréta, Goda Kamilla, Görgényi Ilona, Kiss Viktória, Ruzicska Vanessza és Szőke Csenge képviselte a debreceni egyesületet a válogatottban, amely a csoportok küzdelme és az aerodance kategória mellett a nemzetek közötti versenyben is a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Kovács Judit, a Flex-HD SE és a juniorválogatott edzője, aki versenybíróként is tevékenykedett a kontinensviadalon, az utóbbi érmet tartja a legfényesebbnek. „A bronzérmek között talán a összesített csapatversenyben szerzett a legkedvesebb. Ez azt jelenti, hogy az elődöntőbeli szereplések alapján az egyéni, a vegyes páros, a trió, a csoport, illetve az aerodance csapat pontjait összeadták, és így alakult ki a végső sorrend. Magyarország végül az oroszok és a románok mögött végzett harmadikként” – mondta. Az idén huszadik születésnapját ünneplő debreceni klub szülői kezdeményezésre alakult meg, és már hosszú évek óta a legsikeresebb magyar aerobik egyesület. Sokáig a felnőttválogatott gerincét is a Kovácsné Laurinyecz Julianna által alapított Flex-HD SE adta (most Szőllősi Panna tagja a nagyok keretének), jelenleg az utánpótláskorú nemzeti csapatok merítenek leginkább a klubból. A tornáról aerobikra váltott edző már hároméves kortól fogadja a sportág iránt érdeklődő gyerekeket, és felnőttkorig bezárólag ma már közel kétszáz versenyzője van az egyesületnek. Ha a társaság erényeiről kérdezik, Julika néni az összetartást emeli ki először.
flex
flex
„Rettentő sok és komoly sérüléssel bajlódtunk az Európa-bajnokságra felkészülés során” – mesélte. „Egy-két versenyzőnk Bakuba is úgy utazott ki, hogy még gyógyulófélben volt. A közös akarat, az edzői biztatás és a válogatottat adó egyesületek emberi összetartása hajtotta a csapatot. Nem az eredmény volt a legfontosabb, hanem a megfelelés. Vállaltunk egy feladatot, és azt minél szerettük volna jobban végrehajtani.” Az edzőt az tölti el elégedettséggel munkáját illetően, hogy a sportág számára olyan versenyzőket volt képes megtartani, mint például a legeredményesebb magyar aerobikos, a kezei között nevelkedett Hegyi Dóra, aki ma már szintén edzőként tevékenykedik, és nagy szerepet vállalt a bronzérmes lányok felkészítésében. Az ő jelenléte nemcsak azt mutatja a felnövekvő korosztályoknak, hogy a dobogóra is el lehet jutni a legnagyobb megméretéseken, hanem azt is, kellő elszántsággal és elhivatottsággal komoly egzisztencia építhető ki. „2013 óta nem szerepelt ilyen jól a magyar válogatott – kezdi értékelését Hegyi Dóra. „A juniorok esetében nagyon erős generációról beszélhetünk. Ez is pontozásos sportág, mindennek össze kell jönnie ahhoz, hogy jól alakuljon a vége. A magyar aerobik művészi hatása kiemelkedő. Fantasztikus koreográfiákat kapunk Kovács Judittól, szinkronitás és összetartás jellemzi a gyakorlatokat. A Flex-HD SE fiatal versenyzőiben elképesztően nagy potenciál van, bárkiből lehet eredményes sportoló. Azt is merem mondani, hogy ezeknek a lányoknak a fele sokkal tehetségesebb, mint én valaha is voltam. A siker csak az alázaton és kitartáson múlik.” További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.