UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-06-12 19:40

Sérülések hátráltatják, de a torna-világbajnokságon mindent elkövet a jó szereplésért Balázs Krisztián

Hétfőtől közös helyszínen gyakorolnak a junior tornászok a korosztály első világbajnokságára. A győri világeseményig alig több, mint két hét van hátra, a magyar tornasport egyik legnagyobb ígéretének tartott Balázs Krisztián számára azonban nem alakul zökkenőmentesen a felkészülés hajrája.

180816_torna_balazs_krisztian_25_511x365_acf_cropped
180816_torna_balazs_krisztian_25_511x365_acf_cropped
Célegyenesbe érkezett a magyar fiú junior tornaválogatott felkészülése a korosztály június végi első  világbajnokságára. A Budapest-kupa és a tatai, lengyelek elleni megméretés után a vb-ig már nem maradt több verseny a tornászok naptárában. A hét elején a világesemény városában (de még nem a pontos helyszínén, az Audi Arénában), az Olimpiai Sportparkban kezdték meg közös edzéseiket a kerettagok. Hogy Balázs Krisztián, Kovács Márton, Dobrovitz Ádám és Bátori Szabolcs közül ki lesz az a három fiú, aki képviseli majd a hazai színeket a vb-n, azt az utolsó pillanatban dönti el Puskás Jenő szakmai igazgató. Az elkövetkezendő napok legnagyobb kérdése, hogyan alakul Balázs Krisztián egészségi állapota? A tavalyi ifjúsági olimpián a vegyes csapattal arany-, talajon ezüst-, valamint nyújtón bronzérmet begyűjtő 17 éves tornász súlyos bokasérülést szenvedett az októberi versenyen. Azóta sem jött rendbe teljesen. „A talajugrást egyáltalán nem tudom gyakorolni, kizárólag versenyezni tudok. Ez persze sok szempontból nem ideális. A közelmúltbeli versenyek érzésem szerint jól sikerültek, bár a legutolsót egy hátsérülés miatt kihagytam. Nem tudom pontosan, mi történt, egyik edzésen meghúzódhatott, és azóta fáj. Mindettől függetlenül jól halad a felkészülésem” – tájékoztatott az ifjú sportoló. „Az egyik legnagyobb problémánk, hogy alapból fáj a bokája” – mondta Nagy Zoltán, Krisztián edzője. „A hátát folyamatosan kezeljük, annak hatására már egy kicsit jobban mozog, mint a múlt héten. Ezzel remélem, nem lesz gond a világbajnokságon. A lába miatt viszont talajon és ugráson nagyon nehezen tud teljesíteni, de hogy most ilyen állapotban van, azt már „lenyeltük”. Küzd és dolgozik minden nap, hogy egyre jobb formába lendüljön.” Az edző azért elárulta, látja tanítványán, hogy megviselik a világbajnokság hajrájára összesűrűsödött problémák, hiszen Krisztián nagyon szeretne jól teljesíteni hazai közönség előtt. Nem biztos, hogy teher lesz a magyar tornászok számára, ha itthoni publikum előtt lépnek színre, sőt sok esetben többlet energiák felszabadítását segítheti elő a miliő. A nehézségek ellenére „Kiki” vidám hangulatban folytatja munkáját. Hogy edzőjével jó kapcsolatot ápol, az az egymás közti kommunikációjukból is hamar kiderül, de előfordul, a tréning előtt csupán önmaga szórakoztatására mutat be egy-két nem létező gyakorlatot a gumiasztalon, majd huppan esetlenül és látványosan a szivacskockák közé, hogy aztán kérdőre vonja felkészítőjét, vajon, mit ronthatott el?
Balázs-Krisztián1 magyar olimpiai bizottság
Balázs-Krisztián1 magyar olimpiai bizottság
„Kedvelem a vicces edzéseket” – mesélte Krisztián. „Nyilván, amikor oda kell figyelnem, odafigyelek, és a munkát is nagyon komolyan veszem, de nem szeretem, ha túlságosan monoton a gyakorlás. Teszek érte, hogy ne legyen az. A szurkolókat szeretném megnyugtatni, a világbajnokságra tisztesen felkészülök, igyekszem rendesen odatenni magam a versenyen. Ha minden gyakorlatomat megcsinálom rontás nélkül, nagy baj már nem lehet.” A junior tornászok első világbajnokságát június 27. és 30. között rendezik Győrben. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.